D ataingeniørstudenten Lars Skodje (23) er en av 1636 norske studenter som har tatt utdanning ved et amerikansk universitet, skoleåret 2012/2013.

Han fullførte nylig en bachelorgrad ved University of Wisconsin-Madison, men han hastet ikke hjem til Norge etter graduation.

Siden mange ingeniørselskaper forventer at man har relevant jobberfaring, før man slutter skolen, valgte han heller å satse på et internship hos it-selskapet EMC.

Hvert semester, besøker flere hundre selskaper campus i håp om å finne noen elever som kan passe til en sommer- eller semesterjobb. De to siste årene, har jeg vært på utkikk etter en slik mulighet og intervjuet flere steder. Da EMC tilbød meg en 8 måneders «co-op», var valget ganske lett, sier han.

 

 

Spennende og utfordrende

Lars flyttet første gang til USA på videregående, da han bestemte seg for å ta et år i utlandet som utvekslingselev.

Der ble han plassert på en liten gård i utkanten av Minneapolis, i delstaten Minnesota, hvor han levde et typisk High School-liv, med amerikansk fotball og mange nye venner.

Etter den gode erfaringen fra utvekslingsåret, valgte han å søke seg tilbake til USA, når han skulle i gang med utdanningen.

Etter noen skolebesøk, kom han til slutt in på dataingeniør-studiet ved UW Madison, hvor han har tatt hele utdanningen så langt.

På mange måter, så føles undervisningen på college ut som en forlengelse av videregående, men med mer spennende og utfordrende fag. Man får karakter på lekser, prøver, laber og slutteksamen, sier Lars.

I Norge, har jeg forstått at karakteren ofte kun baseres på slutteksamen. For meg, fungerer systemet i USA bedre, hvor man “tvinges” til å følge med hele tiden. Slik blir det mindre stress de siste ukene av semesteret, fortsetter han.

Han synes også at nivået på professorene er veldig høyt, og det er ofte at han gleder seg til forelesningene, fordi professorene er så gode.

– De gjør materialet mer levende, ved å relatere det til deres erfaring i bransjen og forskning. Selvfølgelig er det ikke alltid like bra, og det er mye man må igjennom for komme til det som virkelig er spennende.

Han sier det gis mye frihet til å velge hva slags fag man skal ta, men det er visse krav som må møtes.

Det kan føles litt slitsomt i blant, når man må igjennom engelsk, filosofi og økonomi, når jeg helst vil drive med ingeniørfag. På en annen side, tror jeg det bidrar til bedre perspektiv og man blir kjent ved andre sider av campus, sier han.

 

 

40 000 medstudenter

Den største forskjellen mellom utdanning i Norge og USA, mener Lars er samholdet som skolen skaper for studentene. En stor del av hverdagen er, for eksempel, å heie på skolens mange idrettslag, når de møter andre universiteter.

– Madison har en amerikansk fotball-stadium som holder 80 000 mennesker, som fylles hver lørdag gjennom sesongen. Det er helt utrolig å være med på noe slikt. Begeistringen og stemningen for å representere skolen er ganske unik.

Selv om han trives godt ved UW Madison, ønsker han iblant at skolen var litt mindre. Med over 40 000 studenter, blir det mange å forholde seg til, og man forsvinner fort litt i mengden.

En annen bakdel, er at skolepengene fører med seg et solid studielån.

I Norge, er det nesten gratis å gå på universitet, her betaler jeg 25 000 dollar i året bare i tuition. Selv med stipend, blir det et ganske stort lån etterhvert. Hvis man er ute etter en USA-opplevelse, er det nok mer økonomisk gunstig å bare ta ett semester eller ett år, innrømmer Lars.

Jeg er ikke videre bekymret over lånet, da jeg håper på å få en grei jobb, sier han.

Til gjengjeld, har dollaren som kjent vært ganske gunstig de siste årene. Det har gjort at dagligvarer og klær er mye billigere her enn hjemme i Norge.

– Siden UW Madison er en så populær skole, og Madison er hovedstad i staten, blir leieprisene noe stivere. Jeg betaler ca. en andel på 600 dollar i måneden for en ganske sliten leilighet. Ellers er det deilig å ta en tur på byen, kose seg fælt og bare bruke et par hundre kroner.

 

 

Meng deg med amerikanere

Antallet studenter ved skolen kan gjøre det vanskelig å finne venner, hvis man ikke er aktiv i organisasjoner og klubber.

Selv, er Lars medlem av skolens langrennslag, og har funnet mange venner der. Hvert år, drar de nord i Wisconsin, for å delta i den amerikanske birken. Der har han møtt mange mennesker som er begeistret for Norge.

Lars deltar også i studentligaer, som volleyball og ultimate frisbee.

Skolen har også store lokaler med bowlingbane, barer, kino, restauranter og steder man kan slappe av.

Om sommeren, kan man ta en øl ved innsjøen omringet av noen hundretalls studenter, imens man titter ut på seilbåter eller en konsert. Ellers er utelivet knallbra, med masse barer og klubber i gangavstand fra campus, sier han.


 

Vil du anbefale andre å studere ved University of Wisconsin-Madison?

Jeg vil absolutt anbefale UW Madison som studiested, hvis man tenker på å ta hele eller deler av utdanningen i utlandet, anbefaler Lars.

Mitt beste tips er at, hvis man tenker på å ta full utdanning her, sørg for å bo på «dorm» det første året, og prøv å menge deg med amerikanere, istedenfor de andre internasjonale elevene, sier han.

 

 

Et viktig internship

Under internshipet han nylig har påbegynt, hos it-selskapet EMC, jobber han i Plymouth, Minnesota, ikke langt fra der han var på utveksling som tenåring.

Der bor han sammen med en han ble kjent med under utvekslingsperioden.

Jeg kjenner mange herfra og har mange kontakter. Det var et herlig sammentreff at kontoret var akkurat der, sier Lars.

EMC spesialiserer seg i lagringsløsninger for kunder, som trenger å håndtere store mengder data (Big Data), samtidig som at det er lett tilgjengelig (Cloud Computing).

Ved hans avdeling, i Plymouth, designer og utvikler de hardware, som brukes i slike servere.

Det første halvåret, har jeg bidratt til utviklingen av firmware for en ny plattform. Jeg trives veldig godt og setter pris på at jeg får jobbe med virkelige prosjekter som betyr noe for selskapet. Ofte ender interns opp med lettere arbeidsoppgaver, som aldri ser markedet, forklarer han.

Lars synes det er deilig å endelig slippe skolemaset, og han setter pris på å ha fri når han kommer hjem, nå som han ikke trenger å tenke på innleveringer og eksamener.

Han trives så godt at han også vurderer å søke jobb hos it-selskapet, når internshipet er over.

EMC er absolutt et sted jeg vil vurdere som et sted etter college. Det blir et vanskelig valg å ta, når skolen er over. Jeg trives i Norge, men med så mange år i USA, med så mange venner og kontakter, blir det vanskelig å forlate, avslutter Lars.