S ondre gjorde som mange andre før han har gjort - så mot det store utland for å ta utdanningen sin der. Valget falt på USA, men hvorfor han endte opp i Michigan var tilfeldig.

– Jeg søkte litt rundt, for å prøve å få ski-stipend på forskjellige skoler i USA, og fikk et tilbud fra skitreneren på Michigan Tech.

Som aktiv skigåer, fikk han dermed stipend ved universitetet, og studerer i dag ved en av verdens beste ingeniørlinjer, innen et fag som er mye etterspurt på arbeidsmarkedet.

 

Utveksling til USA

Navn: Sondre Sandvik

Alder: 24 år

Utdanning: Maskinteknikk/ ingeniørstudie

Studiested: Michigan Technological University, i Houghton, Michigan, USA.

 

Alt er mye større

Sondre kan fortelle at størrelsen er den store forskjellen fra Norge og USA.

Der finner han matbutikker som er åpent døgnet rundt og store som kjøpesentre.

Avstandene mellom byene er større enn her hjemme i Norge, og reiser man på helgetur et sted, blir mesteparten av tiden brukt på bilturen.

– Fikk et lite sjokk det første året mitt her, da det var Thanksgiving-helg og vi skulle kjøre fra Michigan til West Yellowstone, i Montana, som er omtrent 2000 kilometer hver vei. Det ble nesten 24 timer å kjøre.

Universitetet ligger ved den lille byen Houghton, som har cirka 8000 innbyggere.

Klimaet er ikke så annerledes fra Norge, og Sondre kan fortelle at været er varmt og deilig på sommertid, og sommertemperaturene holder seg ut i oktober.

Stedet er ypperlig for den friluftsglade, og kan by på vakker natur og mange aktiviteter.

Det er mye utendørsaktiviteter som kan gjøres her, som sykling, padling eller gå på tur, forteller han.

Om vinteren, er det mye snø. Det kommer vanligvis mellom tre og fire meter snø i løp av vinteren, og det er kjempeforhold for alt av vinteraktiviteter, deler han videre.

 

 

 

Byen er tilrettelagt universitetet

Med over 7000 studenter ved universitetet, mot underkant av 8000 innbyggere i Houghton, er byen godt tilrettelagt for studenter, og kan by på gode spisesteder og mange sosiale tilbud.

Universitetet har flere tilbud til studenter, som idrettsklubber, slik at elevene ved skolen får integrert seg i miljøet og med de fastboende.

– Jeg trives veldig godt her og treffer nye folk hele tiden. Folk er som regel veldig vennlige og det er mange muligheter for å møte nye folk.

Sondre forteller at det er mye selvstudie og lekser på kveldstid. Han berømmer hvordan studiet er lagt opp, hvor fravær blir registrert, og studentene på ingeniørlinjen får undervisning og god oppfølging gjennom små klasser.

I de fleste fagene, kan du gå og spørre professoren om hjelp med lekser og andre problemer du har i faget, sier Sondre.

Hvert fag har som regel to - tre eksamener gjennom semesteret, pluss en avsluttende eksamen rett før jul. Samtidig, er leksene en del av karakteren din i veldig mange av fagene, nevner 24-åringen.

Det er også veldig vanlig at professoren forlanger at du møter opp i timen, og du kan få dårligere karakter om du ikke møter opp, forteller han.

 

 

Bryggeri og friluftsliv

Er han ikke på skolen, bruker Sondre mesteparten av tiden utenom studiene til å være sosial med venner, eller trene og være ute i friluftsliv.

Kort avstand fra skolen, ligger det populære skianlegget Mont Ripley, som universitetet eier, som er åpent for alle, men som brukes mye til å trene universitetets ski-lag.

Det er et veldig bra student miljø her, og du kan alltids finne noen til å ha med deg på tur.

Det er også billig øl på barene her, noe alle studenter like. Byen har et eget bryggeri, som har sin egen bar og selger veldig god øl.


 

Enkel søkeprosess

Sondre får stipend fra universitetet, gjennom å være med i skolens langrennslag. Kravene for å få pengestøtte, betyr at han må satse 100 prosent på langrenn, noe som innebærer mye trening.

I tillegg, er det et krav at han presterer godt nok i det faglige arbeidet, og han må ha en snittkarakter på 2,5 - der 4 er toppkarakter.

Ellers så er det andre stipendordninger du kan benytte deg av, men de kommer utenom universitetet, sier han.

MTU er godkjent av Lånekassen, og tilbyr lån og stipend til de som ønsker å studere ved universitetet.

Sondre forteller at det er gratis å søke seg til skolen, og du trenger en TOEFL-test, sammen med vitnemål fra ungdoms- og videregående skole, som er oversatt til engelsk.

– Søknadsprosedyren var veldig enkel, og det tok bare et par uker fra jeg startet søknaden min til jeg hadde fått svar om at jeg hadde kommet inn.

Har du blitt akseptert til universitetet, må man søke om studentvisum, som du kan lese om her.

 

 

Høye skoleutgifter men lav pris på boutgifter

Sondre er heldig som får dekket noe av utgiftene gjennom stipendet fra universitetet.

Han forteller at ulempen ved å studere i USA, er at skoleutgiftene er veldig høye i forhold til andre land. Selv med støtte fra Lånekassen, kan man fort ende opp med et høyt studielån, når man er ferdig med utdanningen.

Utgifter til mat og bolig er derimot billigere enn i Norge.

Sondre kan fortelle at man kan finne leiligheter til mellom 200 - 500 dollar (1200 - 3000 kroner) per måned, med strøm og vann inkludert i leien. Velger man å bo på en av studenthyblene, ligger prisen på rundt 28.000 kroner hvert semester, men da er mat og andre utgifter inkludert i prisen.

Sett bort i fra den lange avstanden til Norge og familien, angrer ikke Sondre på at han valgte å studere i USA. Med ulike studentorganisasjoner ved universitetet, er det lett å bli kjent med folk, og byen har mange sosiale tilbud myntet på studenter.

Sondres beste tips til andre studenter som velger å flytte til utlandet, er å engasjere seg og være med på så mye aktiviteter man kan.

Bli medlem av en studentorganisasjon og vær aktive i den, anbefaler Sondre.

Vær med på turer, når folk inviterer deg, og ikke vær redd for å spørre andre om hjelp, oppfordrer han. Folk er veldig hjelpsomme, hvis du spør på en hyggelig måte, og det at du kommer fra et annet land, er som oftest bare en fordel.