Å studere i USA er populært blant norske studenter, og med over 4000 universiteter og andre høyere utdanningsinstitusjoner, er valgmulighetene mange.

Et studieopphold hos ”Uncle Sam” kan imidlertid bli veldig dyrt. Skolepenger skal betales og gjelden hoper seg raskt opp, om man skal ta en hel grad i landet over dammen.

Ved en del amerikanske læresteder, er studieavgiften høy.

Ifølge ANSAs beregninger, koster en bachelorgrad i gjennomsnitt mellom 15 000 og 30 000 amerikanske dollar per år, mens en mastergrad kan koste mellom 15 000 og 50 000 dollar per år.

Skoleavgiftene varierer imidlertid mellom offentlige og private læresteder, og fra delstat til delstat, og heldigvis finnes det også ordninger som kan gjøre USA-studiene billigere.

 

Slik sparer du penger

I USA, går en vanlig bachelorgrad over fire år. Dette kan fort bli veldig kostbart, når du skal betale skolepenger for alle disse årene.

Ekstra kostbart blir det også, når du må betale både skolepenger og levekostnader av egen lomme det første studieåret.

I dag, gir Lånekassen førsteårsstøtte til rundt 60 amerikanske toppuniversiteter. Fra høsten 2014, ser det ut til at listen vil bli utvidet til 400 læresteder.

Det finnes heldigvis flere alternativer som kan bidra til å kutte kostnader.

Et av dem er å velge et amerikansk lærested med ”Sophomore Standing”. Dette er skoler som lar deg begynne rett på andreåret av en amerikansk bachelorgrad, og som dermed lar deg fullføre graden på tre år.

Da får du støtte fra Lånekassen under hele studieoppholdet og du unngår ett helt år med skolepengeutgifter. Her finner du en liste over læresteder med Sophomore Standing.

En annen måte å gjøre studieoppholdet i USA billigere på, er å søke om stipend. Er du så heldig å få tildelt et stipend, vil du kunne få dekket hele eller deler av den årlige studieavgiften.

En oversikt over hvor du kan søke om stipend, dersom du ønsker å studere i USA, finner du på ANSAs nettsider.

Er du spesielt god i en bestemt idrett, for eksempel fotball, golf eller langrenn, kan du også søke om idrettsstipend.


 

Stipendet var avgjørende

Det finnes altså flere stipendmuligheter for studenter som ønsker å studere i USA.

Et eksempel, er Concordia College i Moorhead, Minnesota, som har en egen stipendordning for norske studenter. Her får alle nordmenn King Olav V Scholarship på 13 000 dollar i året, som dekker rundt 30 prosent av den årlige studieavgiften (fra neste skoleår vil stipendet øke til 14 000 dollar per år).

King Olav V-stipendet, som ble opprettet etter at vår forhenværende konge hadde besøkt colleget hele tre ganger, var helt avgjørende for at Benjamin Hjelen, som i dag studerer Business Management ved Concordia College, kunne studere i USA.

 

 

Uten King Olav V-stipendet, er ikke Lånekassestøtten nok til å studere her, så da hadde det vært helt uaktuelt, siden jeg ikke har noen annen måte å finansiere oppholdet på, sier den norske USA-studenten.

At Concordia College er et av få amerikanske universiteter som godkjenner fagpoeng (transfer credits) fra videregående, var også en av årsakene til at Hjelen valgte å studere ved Concordia. Denne ordningen gjør det mulig å fullføre en amerikansk bachelorgrad på tre år.

Concordia College ble etablert av norske immigranter på slutten av 1800-tallet og har sterke bånd til Norge den dag i dag. Hjelen trives på colleget, som tar godt vare på sin norske arv.

Det er vanskelig å oppholde seg i Fargo-Moorhead uten å merke noe til den norske arven. Alle skolebyggene har norske navn, biblioteket heter Ylvisaker, for eksempel, og de aller fleste studentene her har slekt som stammer tilbake til Norge, forklarer Hjelen.

Det er stor interesse for Norge blant amerikanerne her, og jeg ble ganske overrasket første gang jeg var på fotballkamp, da de ropte både “lutefisk” og “lefse” som del av slagordene, forteller Hjelen.

For å komme inn på Concordia College, må du ha karakterer som er over gjennomsnittet. Dette betyr at du må tilhøre de beste 50-prosentene, sammenlignet med andre studenter.

Når du har kommet inn, får du automatisk tildelt King Olav V-stipendet, du trenger altså ikke å søke om dette. Stipendet vil også fornyes automatisk hvert år, så lenge du er student ved colleget.