B lant idyllisk natur, ved fjellkjeden Rocky Mountains i USA, holder universitetet i Northern Colorado til.

Som idrettsstudent, valgte Ida et perfekt område til sine studier. Vakker natur og bratt terreng åpner for en aktiv studiehverdag.

 

Utveksling til USA

Navn: Ida Margrete Hotvedt

Alder: 23 år

Utdanning: Bachelor i idrett, ernæring og helse

Studiested: University of Northern Colorado (UNCO), i Colorado, USA.

 

Som student ved Høgskolen i Vestfold, fikk Ida muligheten til å søke seg til et semester i utlandet, da høgskolen hennes har en avtale med universitetet i Colorado. Hvert semester har de holdt av to studieplasser til norske studenter, og hun så flere fordeler av å søke seg til utenlandsoppholdet.

Man trenger ikke å betale skolepenger, og det var selvfølgelig veldig lokkende. I tillegg, hadde jeg et ønske om å studere i USA. Ved UNCO, hadde de mange fag rettet mot idrett, som virket veldig interessant, og fag som jeg aldri kunne tatt hjemme, forteller hun.

I følge Ida Margrete, går hun på en mellom-stor skole med "bare" 13.000 studenter. Det var derfor en stor overgang fra de 3500 studentene ved Bakkenteigen hjemme i Norge.

– Dermed er også campusområdet mye større, og det går faktisk til og med en buss hvert tiende minutt, fra den ene siden av campus til den andre. Veldig praktisk, dersom man har fag rett etter hverandre på forskjellige steder!

 

 

Blir ofte testet

Ida forteller om en studiehverdag preget av høy aktivitet. Det er ikke uvanlig av studentene får tester og prøver flere ganger i uken, og hun har eksamener i de fleste av fagene hun tar ved universitetet.

– Det har resultert i at vi har sittet veldig mye på biblioteket, mens vi har vært her. Men, man får også utbytte av det. Fordi det ikke er én eksamen på slutten av året som bestemmer hele karakteren din i ett fag, er det lettere å gjøre det bedre.

Hun påpeker at fordelen med så mange tester i løpet av et semester, er at det er lettere å bevare en god karakter i fagene, selv om man skulle gjøre det dårlig på én eksamen.

Studiehverdagen til Ida er hektisk, men studiestedet hennes kan også tilby en rekke ulike arrangementer, både i ukedagene og helgene.

Universitetet har ofte kamper innen sportsgrener som volleyball og amerikansk fotball, og gir studentene gratis inngang ved arrangementene.

Det er heller ikke uvanlig at studentene er aktive i friluftsliv, da universitetet holder til i nærheten av den populære fjellkjeden.

– Det er noe som heter Outfoor Pursuits her, som arrangerer mye friluftsturer man kan bli med på i helgene. Jeg har blant annet vært med på en grottetur til Cave of the Winds, hvor vi ålte oss gjennom kjempetrange huler og tunneler inne i fjellet – litt skummelt, men også veldig gøy å ha prøvd.


 

Studentmiljøet er veldig bra

Ida kan fortelle at amerikanere er veldig hyggelige og imøtekommende. Det tok ikke lang tid før hun følte seg velkommen i lokalmiljøet og blant resten av studentene ved universitetet.

– Det var litt uvant i begynnelsen, med all «smalltalken» med folk overalt. Vi er jo ikke så gode på dette hjemme, men nå er det helt normalt å snakke i fem minutter med han eller hun i kassa på butikken.

I tillegg, gjør universitetet en god jobb med å integrere studenter fra utlandet, både på- og utenfor universitetsområdet.

– Det internasjonale kontoret er veldig flinke til å arrangere middager og mange sammenkomster i begynnelsen, for å legge til rette for at man skal komme i kontakt med andre. Jeg har, for eksempel, vært i Estes Park, oppe i Rocky Mountains, hvor vi gikk tur i fjellet og overnattet på en flott hytte. De har også arrangert turer inn til Denver, og vi har vært og sett basketballkamper.

 

 

Engasjerte lærere

Ida tar en bachelor innen idrett, ernæring og helse hjemme i Norge.

Da universitetet i Colorado er tilrettelagt idrettsfag, er det dette hun fokuserer på i løpet av tiden hun skal være i USA.

I likhet med høgskolen i Norge, er også klassene hun deltar i relativt små, cirka 20-30 studenter i hver.

– Det gjør at det er lettere å komme i kontakt med andre studenter og også lærerne. De er i tillegg veldig hjelpsomme, og ikke minst lidenskapelig opptatt av det de driver med, og de er virkelig villige til å gjorde det lille ekstra for at vi skal lykkes.

Universitetet i USA stiller høye krav til sine studenter, og Ida forteller at i Norge, hvor hun tar to fag hvert semester for å få 30 studiepoeng, må hun ta seks fag ved UNCO.

Hun forteller at den største utfordringen, med studiene i Colorado, er hyppigheten av alle prøvene, men hun påpeker også at hun ikke angrer det minste på at hun dro.

– Jeg har lært utrolig mye dette semesteret og det er så absolutt verdt det! Jeg har faktisk vært så fornøyd med dette semesteret at jeg har bestemt meg for å ta neste semester også her ved UNCO, og det sier jo litt.

 

 

Vurdér å kjøpe bil

USA er kjent for å være stort, med store avstander mellom byene.

I tillegg, er kollektivtilbudene annerledes enn i Norge, og den beste måten å se landet på er via bil.

Amerikanere betaler lite skatter og avgifter på bilkjøp.

Skal du studere en stund i landet, anbefaler Ida at man investerer i en bil, om mulig. Å ta førerkortet i USA koster også bare en brøkdel av det førerkort koster i Norge. Sjekk med biltilsynet, for å høre om hvilke regler som gjelder.

– Så å si alle her nede har egen bil, og det er veldig kjekt i forhold til å komme seg rundt og få sett litt. Blant annet, for å komme seg opp til Rocky Mountains. Personlig, har jeg ikke hatt noen bil, så man klarer seg fint uten også, og kanskje er man så heldig at man kjenner noen med bil som man kan få låne – noe jeg var så heldig å gjøre.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene?

– Prisnivået er lavere enn hjemme i Norge. Og siden vi får like mye i støtte fra Lånekassen her som vi ville gjort i Norge, så klarer vi oss ganske godt.

Hun deler leilighet sammen med tre andre, og totalt kommer boutgiftene på rundt 3000 kroner i måneden - strøm og andre utgifter inkludert. I tillegg, er leiligheten en del av campusområdet ved universitetet, slik at det er kort vei hjemmefra og til undervisning.

 

Bra utgangspunkt

Colorado ligger i smørøyet av USA og det er lett å komme seg rundt i landet.

Ida forteller at hun har reist til både Las Vegas og Grand Canyon, i løpet av tiden hun har vært der. Og har man tilgang på bil, er det enkelt å reise bort i helgene.

Ida virker storfornøyd med studieoppholdet i Colorado, og har ønske om å fortsette ved universitetet også neste semester.

– Jeg vil så absolutt anbefale andre denne skolen! Det er en kjempebra skole, hvor man virkelig blir godt tatt vare på.

Til andre som skulle ønske å studere ved UNCO, kan Ida fortelle at hun fikk god hjelp fra det internasjonale kontoret ved universitetet, og søknaden om studiestøtte fra Lånekassen gikk kjapt unna.

– I tillegg, fikk vi ganske fort beskjed om at vi var sikret en plass på skolen, så da var det bare å vente på å få meldt seg opp til fag, noe som gjøres over skolens internettsider.

Har du blitt akseptert til et amerikansk universitet, må du søke om studentvisum. Dette finner du hjelp til HER.