(StudentTorget.no):

Navn: Siri Sødahl
 
Alder: 24 år
 
Utdanning: Fotografi og grafisk design
 
 
 
Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?
 
Jeg hadde lenge fundert over hvor jeg ville studere i USA. Aller helst ville jeg bare gå ett år og studere fotografi eller grafisk design, og det var vanskelig å finne noe som passet meg. Det var lite av fotografiske studier i USA som var støttet av Lånekassen, og som var greit å bare ta ett år på. Men så kom jeg plutselig over IBS sitt opplegg, og det var rett og slett helt perfekt! I tillegg føltes det så trygt å reise gjennom IBS, da jeg slapp å finne ut av alt på egenhånd. At det ble California var rent tilfeldig fordi studiet var der.
 
 
 
Hva er den største forskjellen på å studere i Santa Barbara og Norge? 
 
Selve skolesystemet er jo annerledes. I Norge søker man seg inn på et studium og får tildelt fagene man skal ta i et gitt løp. I USA derimot, velger man klassene sine selv. Det er selvfølgelig krav til hvilke fag du trenger for å få en grad, men man velger selv hvilke man vil ta, og når. Man setter altså opp sin egen timeplan. Dette var veldig uvanlig i forhold til det norske skolesystemet, og noe som gjør at man har forskjellige klassekamerater i de forskjellige fagene.
 

LES OGSÅ: En komplett guide til utdanning i USA

 
 
Hvordan er en vanlig dag i Santa Barbara?
 
En vanlig dag i Santa Barbara startet enten 08.15 eller klokken 17.00. Noen dager hadde jeg morgentimer og andre dager hadde jeg kveldstimer. De dagene jeg hadde morgenforelesning, gikk det i å sykle gjennom sentrum, langs stranden, og opp bakken til campus. Dette var en deilig rute å sykle om morgenen.
 
I løpet av fem timer i klasserommet, hadde vi gjort en fotoøvelse, hatt bildekritikk av oppgavene våre, foreleseren hadde lært oss noe nytt, og vi fikk tildelt ukas oppgave. Dette var en veldig fin oppdeling av skoledagen.
 
Når skolen var over var det å sykle hjem, få unnagjort noe av leksene og så var det bare å nyte sola. Sola ser du omtrent hver dag i Santa Barbara. Etter noen av kveldsforelesningene ble vi med hjem til noen av amerikanerne i klassen, lagde mat og hygget oss.
 
 
 
Hvordan er studentmiljøet der? 

STARTER DAGEN MED EN SYKKELTUR: Sykkel er et populært fremkomstmiddel i Santa Barbara, og noe Siri benytter seg mye av for å se studiebyen sin(Foto: Privat)
 
I Santa Barbara finnes det for det meste turister og studenter. Mange av disse er internasjonale studenter, så det er lett å finne andre som er i samme situasjon som deg selv. Skolen har et internasjonalt miljø hvor det stadig vekk holdes arrangementer. Studentmiljøet er bra, men det er viktig at du selv er aktiv. Man bør venne seg til å snakke engelsk så fort som mulig, for ikke å ekskludere noen, fordi det er mange som ikke tør å ta kontakt når man hører at det snakkes et annet språk de ikke forstår.
 
 
 
Hvordan var søknadsprosessen? 
 
Søknadsprosessen gjennom IBS var utrolig bra. IBS fikset omtrent alt og gav god beskjed om hva jeg måtte ordne selv og hvordan. Dette var det som var mest avgjørende for at jeg valgte å reise med IBS.
 
Jeg slapp å sende noe direkte til USA, eller finne ut hva skolen hadde behov for, IBS gjorde alt for meg. I tillegg fikset de bolig det første halve året, slik at jeg slapp å lete etter bolig på egenhånd i et ukjent land. Det var veldig greit å bare forholde seg til IBS i boligforholdet.
 
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i USA? 
 
Santa Barbara er en turist- og studentby, og det har en stor gjennomflyt av mennesker. Det er sjeldent noen som blir boende i byen i mer enn tre- fire år, og dette gjør noe med miljøet i byen. At det er så mange fra Skandinavia som drar hit, gjør at det er veldig lett å bare bli kjent med dem og ikke tørre å ta skrittet ut og bli venn med amerikanere.
 

SE VIDEO: Slik søker du på amerikanske universiteter

 
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
 
Santa Barbara er ikke den rimeligste byen i USA, og leieprisene ligger nærmere norske priser. Men det generelle prisnivået er mye rimeligere enn i Norge, slik at du vil kunne spise middag ute mye oftere enn det du gjør i Norge.
 
 
 
Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
 
Fotoavdelingen på Santa Barbara City College er veldig bra. Foreleserne er herlige og har et stort ønske om at du skal lykkes og utvikle deg. Studioet på skolen er tilgjengelig hele dagen og det er alltid ansatte tilstede som hjelper deg hvis du står fast med en oppgave. Dette har skapt et utrolig godt miljø på avdelingen. 
 
Undervisningen har vært veldig praktisk, samtidig som at vi har lært å prate om bilder. Halve forelesningen gikk til bildediskusjon av tidligere oppgaver, hvor vi ble utfordret til å snakke om bildene våre og andres.
 
 
 
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
 
Når vi var ferdig med skolen og leksene, tok vi oss gjerne en tur på kino eller vandret rundt i gatene i Santa Barbara på utkikk etter et uoppdaget område. Det ble også mye tid til å sjekke ut utelivet i byen for oss som var over 21 år.
 
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du ev. noen tips til nye studenter?
 
Jeg vil anbefale andre å dra hit om de ønsker et avbrekk fra Norges ustabile vær, og ikke ønsker å sjekke værmeldinga for kommende uke.
 
Santa Barbara er et herlig lite sted å bo, samtidig som at det er veldig nærme Los Angeles når man ønsker å kjenne på storbylivet. Det beste tipset er at du selv er aktiv og oppsøker folk, ellers kan studietiden bli mindre gøy.
 


Studerer du i utlandet?

Vi ønsker å komme i kontakt med norske utenlandsstudenter som ønsker å dele sine erfaringer! Klikk her for å se hva du kan bidra med.