1. Rikt dyreliv

Det finnes paradoksalt nok et rikt og mangfoldig dyreliv i den digre asfaltjungelen som er New York City.

Byen kan for eksempel slå seg på brystet av å ha verdens største konsentrasjon av vandrefalker. Fuglene trives tilsynelatende godt i storbyen, og bygger reirene sine i broer og skyskrapere rundt omkring i New York.

Ellers, finnes tusener av dyrerarter i New Yorks parker. Blant dem, finner man flere hundre forskjellige fuglearter, hvithalehjorter, kaniner og ferskvansskilpadder.

Andre oberserverte dyr inkluderer prærieulver i Bronx, pungrotter og stinkdyr (som visstnok foretrekker parkene i nordre Manhattan).

 

2. Største Chinatown

De første kinesiske immigrantene kom til New York på 1800-tallet og dannet Chinatown, som på den tiden lå i det såkalte Five Points, en av de verste slumområdene i Amerika.

Stedet var plaget av kriminalitet, sykdom og utstrakt prostitusjon; forhold som for øvrig ble belyst for offentligheten av ingen ringere enn Charles Dickens, i en av hans reiseskildringer, fra et besøk i byen.

I dag, er Chinatown hjem til 150 000 kinesere, i et område på omtrent fem kvadratkilometer, og er med det, den største Chinatownen i den vestlige verden, målt i antall kinesiske innbyggere.

Det finnes selvfølgelig flere chinatowns i storbyområdet, og den kinesiske befolkningen i New York og omkringliggende områder utgjør totalt 800 000 mennesker, noe som gjør det til den største kinesiske diasporaen utenfor Kina.


 

3. Søppelspisende griser

Fra sine tidlige dager som nederlandsk koloni og helt frem til det 19. århundre, streifet griser rundt i gatene, omtrent som duer gjør det i dag.

Hvorfor det, lurer du kanskje på?

Svaret er ganske enkelt: de ble brukt som gatefeiere, og for noen, ble de faktisk et symbol på likhet mellom fattige og rike i byen, der de vraltet frem uten å gjøre forskjell på fasjonable og mer ufasjonable deler av byen.

Utpå 1800-tallet, ble det dessverre en slutt på griseriet, da byens øvrighetspersoner fant ut at det ikke kunne være passende for byens pene fruer å måtte støte på søppelspisende svin ute i gatene. Sent på 1850-tallet, ble de derfor samlet opp, og forsvant fra bybildet for alltid.

 

4. Posten ble levert i rør

Fra 1897 til 1953, ble posten i New York levert med rørpost. Rørene befant seg en meter under bakken og knyttet sammen 23 postkontorer, i en radius på 43 kilometer.

Posten ble sendt i bokser gjennom røret, og en boks kunne inneholde 500 brev og reiste i en fart på opp mot 50 km/t.

En av de første tingene som ble sendt gjennom rørene var for øvrig en levende katt!

På sitt meste, ble om lag 30 prosent av newyorkernes daglige post fraktet via rørene, noe som utgjorde 95 000 brev hver dag.

 

 

5. Parkene var kirkegårder

Da befolkningen på Manhattan skjøt i været på 1700-tallet, fikk myndighetene problemer med å finne nok grønne lunger til byens befolkning. Derfor bestemte de seg for å legge nye parker over offentlige kirkegårder.

Washington Square er den mest kjente av parkene som ble skapt på denne måten, og det ligger sannsynligvis flere tusen menneskerester begravd under parken.

Kirkegårdene, som var eid av byens myndigheter, var ofte fattigkirkegårder, for folk som ikke hadde råd til å betale for sin egen begravelse.


 

6. Musikere på undergrunnen må på audition

Bærer du på en drøm om å spille på metroen i New York?

Da må du på audition først.

Det er nemlig ikke hvem som helst som får mulighet til å spille i New Yorks offentlige transportsystemer, og skal du få tillatelse til det, må du først gå på audition hos selskapet som administrerer metroen, hvor du må konkurrere med andre musikanter om æren å få spille i New Yorks undergrunn.

 

 

7. Lukt av lønnesirup

Når vinden blåser i riktig retning, hender det at byens innbyggere kjenner en sterk og tydelig lukt av lønnesirup.

Daværende borgermester, Michael Bloomberg, avslørte i 2009, at lukten stammer fra bakte bukkehornkløver, og skyldes en fabrikk i New Jersey, som produserer smakstilsetninger.

Verken mer eller mindre.

 

8. Hundrevis av språk

New York er velkjent for å være en multikulturell smeltedigel, og dette avspeiler seg også i antallet språk som blir snakket i byen.

Hvis du tror du hører mange forskjellige språk på trikken i Oslo, bør du med andre ord ta turen til New York.

Til sammen blir så mange som 800 forskjellige språk snakket av New Yorks innbyggere, og noen av dem er såpass sjeldne og utrydningstruede at lingvistikerne holder et våkent øye til dem.

Blant disse, finner man for eksempel det indonesiske språket Mamuju, og språket Garifuna, med røtter i Mellom-Amerika.


 

9. Bibliotek i undergrunnen

New York Public Library regnes som et av verdens fremste bibliotek, og har til og med sørget for å skaffe seg en underjordisk filial, for å betjene hordene av pendlere og andre reisende mennesker i byen.

Biblioteket har sine lokaler i stasjonen 51st street, og skal etter sigende kunne tilby redningen i form av en god gammeldags bok, dersom du skulle være så uheldig å få e-bokleseren din stjålet på toget.

 

10. Østkystens Hollywood

I tiden før Hollywood ble den amerikanske filmindustriens episenter, var det den amerikanske østkysten ,og New York især, som var filmindustriens samlingspunkt.

Store filmselskaper, som Paramount Pictures, hadde sine hovedkvarterer i New York, og her fant blant annet den aller første Sherlock Holmes-filmatiseringen sted i 1900.

Selv om det begynner å bli lenge siden filmindustrien pakket sekken og vendte nesen mot California og Hollywood, er ikke New York kjemisk fritt for filmproduksjoner av den grunn.

Av nyere filmer som har blitt spilt inn i den amerikanske storbyen, finner man for eksempel Goodfellas og Carlito's Way.

Her bør det også nevnes at det verdensberømte barneprogrammet Sesame Street, med alle dets lodne figurer, blir spilt inn i New York.