(StudentTorget.no):

Navn: James Cleven
Alder: 20
Fra: Lillehammer
Studerer: Miljøfag
Studiested: St. Olaf College i Northfield i Minnesota i USA

Hvordan kom du frem til at det var til USA du ville dra?

At jeg skulle studere i USA var opplagt fra tidlig av. Min amerikanske far lærte meg engelsk som liten, og jeg hadde tilbrakt en god del tid i landet allerede som tenåring. Jeg valgte St. Olaf College fordi det er et respektabelt amerikansk studiested med norske røtter. Det vil si at opplevelsen er bestemt amerikansk, men at man enkelt kan ta en prat med en av de omtrent ti norske studentene dersom man har hjemlengsel. Andre egenskaper som gjør skolen attraktiv er at den har et av landets beste mattilbud i tillegg til en vakker campus. Den noe mindre størrelsen, ca. 3200 studenter, gjør at hver enkelt student får mer tid med professorene. Også er det enklere å bli kjent med folk.

Fortell litt om studiet og undervisningen

Til tross for størrelsen har St. Olaf et betydelig utvalg av kurs. Noe jeg liker godt er at mange av kursene er interdisiplinære. Som regel velger man 4 kurs, noen treffes 3 dager i uka (1 time mandag-onsdag-fredag) mens andre treffes 2 dager i uka (halvannen time tirsdag-torsdag). Man har ofte lekser som må leveres innen 2 dager, men som regel må man bare lese noe. I mange av kursene forventes deltakelse fra studentene og noen diskusjoner blir ganske heftige, men det gjør det bare mer interessant. Forholdet mellom student og professor er uformelt, og det er lett å få tak i en om man lurer på noe.


Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Det er torsdag og alarmen uler allerede klokken åtte. Etter en kort morgenrutine tar jeg turen innom kafeteriaen for å spise en «made to order»-omelett. Jeg har ikke undervisning før klokken 11, men trenger litt ekstra tid til å lese ferdig leksene. På vei til den utvalgte lesekroken min treffer jeg bekjente som jeg gjerne slår av en kjapp prat men. Ettersom skolen er relativt liten støter man alltid på folk man kjenner. Jeg leser ferdig og går videre til første forelesning. Dagens tema er hvordan man får mest mulig fisk ut av havet og allikevel opprettholder en bærekraftig fiskebestand. Jeg møter bestekameraten min til lunsj og vi tar en runde FIFA før dagens andre og siste forelesning. Jeg bor i et større kollektiv og drar gjerne hjem for å slappe av litt og kanskje ta en prat etter dagens anstrengelser. Noe mange gjør om ettermiddagen er å ta turen ned til treningssenteret. St. Olaf har flotte treningsanlegg, alt inkludert i prisen. En av yndlingsaktivitetene mine er å lage et innendørsfotballag med kamerater for å spille mot andre vennegrupper. Svømmehall, løpebane og styrketreningsfasiliteter står selvfølgelig også tilgjengelig.

LES OGSÅ: Studenter om å studere i USA


Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i USA?

Professorene forventer en høy arbeidsmoral fra studentene, og man må ofte ofre en kveld man heller ville tilbrakt i selskap med en bok. Allikevel er nok det mest kravstore med USA den akutte mangel på baconleverpostei i butikken.

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

St. Olaf ønsker å bevare dens norske forbindelser i lang tid fremover. Derfor gir de gode stipend til nordmenn som har lyst til å ta turen over Atlanteren. I tillegg har skolen bruk for norske som "Teaching Assistants" ettersom norsk er et av språkene som undervises. Dette er betalt arbeid og kan ofte være gøy. Jeg fikk f.eks. være fortellerstemmen til en ny utgave av læreboken som brukes av amerikanske studenter som lærer norsk.

LES OGSÅ: Temakveld utdanning i USA

Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

St. Olaf ligger 50 minutter unna Minneapolis og St. Paul som utgjør byområdet The Twin Cities. Her er det gode muligheter for konserter, shopping, museer, og et rikt utvalg av restauranter. Man har selvfølgelig også ferie, og det er en god mulighet til å utforske andre deler av landet. Landets tredje største by, Chicago er en kort (og billig) flytur unna og vært et besøk. St. Olaf befinner seg i byen Northfield med 20,000 innbyggere, og er kåret til en av USAs triveligste småbyer i en meget kravstor konkurranse.


Hvordan er studentmiljøet?

St. Olaf har mer en 100 foreninger, klubber og sportsgrener å velge og vrake i. Alt fra rugby, fotball, flyentusiaster, veldedige grupper, sjakk, poesi og mye annet. St. Olaf er veldig opptatt av at studentene har rikelig å gjøre på campuset, derfor støtter skolen slike grupper med gode ressurser for å oppnå det målet.

LES OGSÅ: Businesstudier i USA: Mats studerer i de amerikanske sørstatene

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Å studere i USA passer nok ikke for alle, men med riktig innstilling blir oppholdet en givende og spesiell opplevelse. Om man liker utfordringer og overraskelse er dette riktig sted. Om det høres interessant ut å studere i USA er St. Olaf et bra sted å være. Ved St. Olaf får man oppleve USA slik det virkelig er. I en storby som New York føler man seg egentlig mest som turist, ved St. Olaf er det enklere å integrere seg. Jeg anbefaler en tur til skolens nettside stolaf.edu som bør kunne svare på de fleste spørsmål.