Hvordan kom du frem til at det var til USA/Long Beach du ville dra?
Da jeg var 15 år gammel, var jeg på en internasjonal sommerleir i upstate New York, hvor jeg fikk stor interesse for USA og studier her.
I andre klasse på videregående, var jeg på utveksling i California. Jeg hadde en helt fantastisk tid, så jeg bestemte meg for at jeg ville studere her.
Navn: Tuva Hedlo Øwre
Alder: 20 år
Fra: Oslo
Studerer: Finans, med sidefag i økonomi
Studiested: California State University, Long Beach, USA
Jeg visste at jeg ville studere noe økonomirelatert, og derfor begynte jeg å søke rundt, for å finne ut hvilke skoler i California som var en god match for meg.
Jeg søkte på fire forskjellige skoler, og fant ut at California State University, Long Beach, var den beste matchen for meg.
Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge?
Den største forskjellen vil jeg mene er hvordan semestrene og arbeidet er lagt opp.
I USA, har vi innleveringer, prøver (midterms) og andre oppgaver, gjennom hele semesteret, og eksamen på slutten.
Karakterer på forskjellige oppgaver og prøver teller forskjellig, men er del av avsluttende karakter, sammen med eksamenskarakter.
Det vil si at hvis du jobber hardt gjennom hele semesteret, og får gode karakterer på prøver og innleveringer, kan du fortsatt ende opp med en god karakter i faget, selv om du kanskje ikke gjør det så bra på eksamen.
Jeg synes dette er veldig fint.
Jeg foretrekker å jobbe konsekvent gjennom hele året, da jeg føler jeg lærer mer og at det er mindre press på eksamen.
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Klassene varierer etter faget og hva slags arbeid som er involvert.
En klasse hvor fokuset er mest på forelesning og prøver er mye større enn en klasse hvor fokuset er mer på samarbeid, presentasjoner og slikt.
Hvert studieområde har sin egen bygning, der mesteparten av klassene relatert til det studieområdet holder til (min er College of Business Administation), og gjennom denne avdelingen får du vite hvilke klasser du må ta og når du bør ta dem.
Vi setter opp vår egen timeplan hvert semester, gjennom studentportalen vår, dette gjør at vi kan velge tider og hvilke professorer vi vil ha.
De forskjellige klassene har forskjellige vanskelighetsgrader, og har tall i navnet, som indikerer om de er upper division eller lower division-klasser, og når i studiene du bør ta dem.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
Jeg har vanligvis to til tre klasser per dag, hvor jeg møter opp til forelesning eller undervisning.
Hvis jeg har tid mellom klassene mine, gjør jeg som oftest lekser eller går på treningsstudio.
Jeg har jobb på universitetet, som jeg er på to kvelder i uken og hver søndag.
Vi lager som sagt mer eller mindre vår egen timeplan (kommer an på om klassene er fulle osv.), så jeg prøver å legge så mange av timene mine tidlig på dagen, slik at jeg har tid til å gjøre andre ting senere.
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i USA?
I begynnelsen, merket jeg at det noen ganger var vanskelig å henge med, hvis professoren snakket veldig fort eller brukte mye komplisert språk, men nå som jeg er veldig komfortabel med engelsken min, synes jeg ikke dette er et problem lenger.
Jeg savner selvfølgelig familie og venner, og det er vanskelig å være borte fra dem. Det er ni timers tidsforskjell mellom California og Norge, så det er jo en utfordring.
Jeg gleder meg masse til å dra hjem til sommeren.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Å studere i USA koster penger, som er en av de negative sidene ved å gjøre det. Men Lånekassen gjør det mulig, noe jeg synes er kjempefint.
Jeg går på en skole som får noe penger av staten California og sånt.
Dette gjør at skolepengene er mye lavere enn på privatskoler.
Mange av skolene jeg hadde en interesse for og så på hadde altfor høye prisnivåer, og var ikke verdt det av den grunn.
Å leie er billigere enn i Norge, vil jeg si. Jeg bor jo i en større by, med mer etterspørsel på bo, men jeg synes likevel prisnivået er lavere enn det jeg har hørt at folk betaler i Norge.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når jeg ikke er på skolen, henger jeg med venner eller romkameratene mine.
Vi har basseng i leilighetskomplekset vårt, så vi drar ofte dit eller så drar vi på stranden.
Jeg gjør også mye lekser og skolearbeid, men mengden varierer fra uke til uke, med tanke på frister og sånt.
Som nevnt, har jeg deltidsjobb, som jeg jobber på to kvelder i uken og på søndager.
Jeg er også med i en klubb som heter Financial Management Association, hvor jeg har møtt mange andre studenter innen finans. Vi har møter hver uke, der forskjellige representanter fra store firmaer her i USA, for eksempel Boeing, kommer og gir oss tips om forskjellige ting, som for eksempel jobbintervjuer og oppbygging av CV.
Hvordan er studentmiljøet der?
Det er et veldig bra studentmiljø.
Vi har mange forskjellige arrangementer, som skjer hele året, spesielt med tanke på skole-sporter.
Jeg bodde i dorm det første året mitt, noe som var en kul opplevelse, der jeg ble kjent med mange mennesker, og det var mange arrangementer relatert til det.
Ellers, er det jo en veldig stor skole, så det er mange klubber man kan bli medlem av, og mange forskjellige mennesker man kan møte.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Jeg trives veldig godt her, og jeg synes flere skal tørre å ta sjansen på å studere i utlandet. Det er en opplevelse for livet, og en veldig fin måte å vokse opp og bli mer selvstendig på.
Jeg har lært så mye, mens jeg har vært her – ikke bare rent akademisk, haha! – og jeg har fått venner for livet.
Jeg tror det er veldig viktig å komme seg litt ut av komfortsonen sin og å våge å ta sjanser, fordi det er nå i studietiden man har friheten til å gjøre slike ting.