(StudentTorget.no):

Navn: Mina Jasmin Lolland
Alder: 27 år
Fra: Drammen, Buskerud
Studerer: Master i kommunikasjon ved Hawaii Pacific University
Studiested: Honolulu på Hawaii

Hvordan kom du frem til at det var til Honolulu/USA du ville dra?

Jeg har alltid hatt en drøm om å studere i USA og startet først på bachelor i Communication and Theatre ved Pacific Lutheran University i Tacoma i Washington, men jeg ville være et varmere sted. Washington minnet meg om Bergen, regn og overskyet nesten hver dag.


Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge?

Jeg tror den største forskjellen er at vi ikke har forelesninger og vi har obligatorisk oppmøte.

Fortell litt om studiet og undervisningen?

På masterstudiet møtes vi tre ganger i uken og alle klassene er på kvelden fra 17-20. Det er lagt opp til at man skal kunne ha en fulltidsjobb ved siden av. Undervisningen er mer som videregående hjemme i Norge. Professoren tar oppmøte og vi mister poeng som vil gå ut over karakteren hvis vi er mye borte. Vi har ukentlig lekser i tillegg til prosjekter, innlevering og midterm-eksamen og final exam rett før studiet er ferdig. Det er mye å gjøre og de fleste internasjonale studentene er overrasket over hvor mye tid vi må bruke utenfor skolen.


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Vi starter kl 17, så jeg pleier å stå opp tidlig og dra ned på favorittkafeen min og gjøre lekser med en venninne. Timene går over tre timer, hvor vi diskuter teksten, jobber med oppgaver eller har fremføring. Det er sjelden professoren står og snakker i tre timer uten at vi bidrar noe.

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i USA?

Studiene er veldig tidskrevende og vi kan ikke jobbe (med unntak av deltid på campus med minstelønn som er kommet opp til 10 dollar nå, men de jobbene blir tatt fort av de amerikanske studentene).

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Det er veldig dyrt å leie og kjøpe mat. Jeg leier et privat rom i en kjellerleilighet og betaler $745 i mnd. Det bor også to andre studenter i leiligheten. Tidligere delte jeg rom for $550 i mnd, pluss strøm,vann og elektrisitet og prisen for leiligheten var $2200 i mnd for 2 soverom og 2 bd. Mat er også veldig dyrt. Jeg er vegetarianer og det er omtrent dyrere enn å spise kjøtt.

LES OGSÅ: Alternative friår - Et år i bunad i World Disney

Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter


Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen jobber jeg med skolearbeid, drar på stranda og soler meg eller tar bilder av surferne. Jeg prøver å dra til de andre øyene også hvis jeg har fri.


Hvordan er studentmiljøet der?

Campus er midt i downtown med bankbygninger osv, så man får ikke den amerikanske college-følelsen man ser på film. Det er enkelt å bli kjent med andre studenter og jeg har ikke hatt noen ubehagelig opplevelser.

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent


Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil anbefale andre til å studere ved HPU, det er mange internasjonale studenter og omtrent alltid fint vær. Hver helg kan være som den beste dagen i sommerferien hjemme i Norge hvis du disponerer tiden riktig. Mitt tips vil være å spare penger før du kommer.

LES OGSÅ: Kulturforskjeller – Norge vs. USA