(StudentTorget.no):

Navn: Elisabeth Hatzimarkos
Alder: 31
Fra: Orkdal (halvt gresk – fra Rhodos)
Studerte: Film og foto
Studiested: College of Southern Nevada i USA.

Hvordan kom du frem til at det var til Las Vegas/USA du ville dra?

I begynnelsen studerte jeg teater for å bli skuespiller først, så da er jo USA stedet å dra til. I tillegg har man større sjans til å komme inn i bransjen når man er i USA. Jeg fant etter hvert ut at jeg trives like godt bak kamera som foran, så da dro jeg fra LA til Las Vegas for å studere film og foto. Jeg har alltid vært fascinert av USA, så det var også en viktig grunn til at jeg dro over dit. I foto-sammenheng hadde Las Vegas mye ørken man kunne ta utgangspunkt i, for ikke å snakke om at det er mange pene damer som har lyst til å være modell, så det er lett å få oppdrag. Skolen jeg gikk på fikk ellers flest student-emmyer blant alle skolene i USA i fjor.

Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge?

Jeg studerte ett og et halvt år i Moss på American College of Norway (ACN) før jeg dro til USA. På filmskolen var lærerne veldig direkte og sa det rett ut hvis du ikke var flink nok. Dette gjør de for å forberede oss på de nådeløse tilbakemeldingene man kan få ute i bransjen. Det kunne være skummelt, men også veldig bra.

Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg likte veldig godt at vi var små klasser. Det har nok litt å gjøre med at det er en filmskole, for vi holder på med utstyr og den slags. I hvert semester hadde vi 1-2 filmer vi skulle lage, og da hadde vi noe som heter «rough cut», som vil si at man viser ferdig et uferdig produkt av filmen, og fikk en konstruktiv tilbakemelding fra medstudentene på det. De var også veldig flinke på en del sosiale ting. I løpet av studietiden i USA studerte jeg ved tre universiteter: University of North Dakota, California Lutheran University og College of Southern Nevada i Las Vegas. Av de var nok sistnevnte den mest intime, hvor man fikk nær kontakt med lærere og medstudenter. I tillegg hadde vi filmfestivaler, konkurranser, gallerier og så videre.

Hvordan var en vanlig studiedag for deg?

Studiedagene var aldri like. Som sagt studerte jeg film og fotografi. En typisk uke kunne se slik ut: På mandag drev vi med Cinematography, satte opp lys og laget stemning til en scene, for eksempel. Neste dag arbeidet vi med manuskript, på onsdag holdt vi kanskje på med lyd, mens resten av uken gjerne gikk med til et prosjekt. Vi tilbragte mye tid sammen og var en veldig dedikert gjeng. Vi ble vant til å jobbe i grupper og bidra til hverandre sine prosjekter. På den måten blir man en veldig sammensveiset gjeng, og de vennene man får på filmskolen kan bli verdifulle kontakter når man arbeider i bransjen senere. I sommer skal for eksempel noen av mine studentkamerater komme til Norge og hjelpe meg med en pilot jeg holder på med å lage.

Er det noe du synes var utfordrende ved å studere i USA?

Det kan være lett å bli misforstått. Selv om jeg var i USA kunne jeg bli misforstått, fordi jeg fortsatt tenkte på norsk eller bare oversatte ting direkte til engelsk i farten. For eksempel var det snålt for meg i begynnelsen at jeg gikk forbi folk som sa «what’s up?» uten at de mente det som noe annet enn en høflighetsfrase i forbifarten. Nå som jeg er tilbake i Norge er det derimot vanskelig å omstille seg til å skrive norsk igjen. Første året, da jeg gikk i North Dakota, var jeg veldig ung, så det ble litt vanskelig å passe inn sosialt, men det var ikke noe problem da jeg begynte på filmskole i Las Vegas.

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerte?

Las Vegas er veldig billig! Jeg hadde et to-etasjers kjempefint townhouse, med høye tak, fem bassenger, tennisbane og mer. Det betalte jeg 8000 kroner for. Hvis du bare skal ha en ettroms hybel koster det ikke mer enn rundt 2000 kroner. Ved de fleste boliger i Las Vegas har man tilgang på basseng, for i perioden fra april til oktober er det 40 varmegrader, så man må avkjøle seg.

En ting vi bør få mer informasjon om er hvor mye man sitter igjen med i lån hos Lånekassen. Nå er jeg ferdig og har begynt å betale ned på lånet, og føler det nesten som at jeg bare betaler rentene på lånet. Folk MÅ forstå at lånekasseregningen blir veldig høy.

Hva gjorde du når du ikke var på skolen?

Da laget jeg film for skolen. Jeg bodde så å si på skolen, og når jeg ikke hadde skole begynte jeg alltid på egne prosjekter. Jeg hadde jo tilgang på studio og kjempebra utstyr, så da ville jeg benytte tiden til å utvikle meg og bli bedre. Hvis jeg ikke var på skolen dro jeg gjerne på Pool Party, rulleskøyte-party, eller dro på en av casinoene langs The Strip. Hvis man legger en dollarmynt på en enarmet banditt og husker å gi servitørene tips kommer de med gratis drinker til deg hele kvelden. Jeg dro også mye til Los Angeles, der det skjer litt flere ting enn i Las Vegas. Ellers hadde jeg auditions, tok bilder av modeller og sånne ting. Fritiden min var nesten ikke som fritid å regne, da jeg fremdeles jobbet med film og foto utenfor campus. Når man utdanner seg til et kreativt yrke har man aldri egentlig fri.

Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Hvordan var studentmiljøet der?

Det var som sagt veldig sammensveiset. Hvis du fikk som oppgave å regissere film måtte du ha et crew, og det gjorde at man jobbet tett med medstudenter. Det var noe helt annet enn å studere «vanlige fag». Vi holdt alltid på med prosjekter sammen, så det var superbra.

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg kan absolutt anbefale College of Southern Nevada. Tipset mitt er at man må være veldig engasjert for å studere film og foto. Jeg vil anbefale jenter å studere det, for 90 prosent av studentene på utdanningen var gutter.