D en 12. mars 2019, gikk FBI ut med tiltale mot 50 personer som var involvert i den største skandalen USA noen gang hadde sett; en kriminell konspirasjon, hvor rike, ressursterke familier hadde betalt for at barna deres skulle komme inn på eliteuniversiteter over hele USA.

Operasjonen fikk navnet «Operation Varsity Blues» av FBI, som ble klar over konspirasjonen allerede i april 2018, da Morrie Tobin, en businessmann fra LA som ble anklaget for aksjesvindel, fortalte at han skulle betale for å få sin yngste datter inn på universitetet, i håp om få redusert straff i akjsesvindelsaken.

Tobin fortalte FBI at hovedtreneren for kvinnefotball ved Yale University, Rudolph «Rudy» Meredith, hadde sagt han kunne få Tobins yngste datter inn på Yale i bytte mot 400.000 dollar.

Utstyrt med opptaksutstyr fra FBI, møtte Tobin Meredith på et hotell i Boston, og Meredith innrømmet at han var villig til å ta betalt for å få datteren til Tobin inn på Yale.

Senere, i intervju med FBI, innrømmet Meredith at han var en del av en større konspirasjon og ledet FBI til Singer, som regnes for å være hovedmannen bak hele konspirasjonen (Gangster Capitalism).

William «Rick» Singer er eier, grunnlegger og daglig leder for to organisasjoner: «Key Worldwide Foundation» (også kjent som «The Key») og «The Edge College & Career Network».

Organisasjonene, som skulle gi veiledning og støtte for å hjelpe unge mennesker å komme inn på universitetet, ble brukt til å motta betalinger for å få studenter inn på eliteuniversiteter og for å hvitvaske penger (å skjule hvem, hvor og hva penger kommer fra, ved å overføre disse gjennom flere transaksjoner).

 

Betaling registrert som donasjoner til ideell organisasjon

Hele 33 foreldre er nå anklaget for å ha betalt mer enn 25 millioner dollar til sammen, mellom 2011 og 2018, til Singer, som tok betalt for å få barna deres inn på ulike universiteter.

Betalingene ble registrert som donasjoner til Singers organisasjoner, og foreldrene som hadde sendt pengene, fikk kvitteringer, der det blant annet stod at de ikke hadde mottatt noen tjenester eller goder som følge av donasjonene.

Fordi «The Key» var en ideell organisasjon, var donasjoner til denne fradragsberettiget, og foreldrene kunne betale for at barna deres skulle gå på universitetet, samtidig som de fikk skattefradrag (Gangster Capitalism).

Singer har nå erklært seg skyldig i hvitvasking av penger, skatteunndragelse og bedrageri. Han har også samarbeidet med FBI, med å finne frem til informasjon om de andre som er involvert i skandalen, ved å gi FBI tilgang til e-postsamtaler og ved å ta opp samtaler han har hatt med de involverte i ettertid.

Singer kontaktet blant annet flere foreldre, sa at bedriften hans ble undersøkt av skattemyndighetene, og at de derfor måtte diskutere betalingene de hadde gjort.

Singer kan nå ende opp med 65 år i fengsel og en bot på 1,25 millioner dollar (RollingStone, Gangster Capitalism, Wikipedia).

 

Ulike måter å få studentene inn på eliteuniversiteter

Singer brukte to forskjellige metoder for å få studentene inn på universitetene:

1. Å jukse på ACT- eller SAT-testen, for å få gode resultater som kvalifiserte studenter for skoler de ellers ikke hadde kommet inn på.

2. Bestikke ansatte og trenere, for å få universitetene til å rekruttere studentene som idrettsutøvere, selv om studentene ikke holdt på med sporten de hevdet å gjøre.

Singer kalte metodene for «the side door» eller «sidedøren» til universitetene (RollingStone).

SAT-testen er en standardisert test, som brukes for vurdere hvem som skal tas opp på bachelorprogrammer ved amerikanske universiteter. Testen måler lese- og skriveferdigheter og tallforståelse.

Hensikten med testen er å vurdere hvor egnet studentene er for å begynne på universitetet. Den totale poengsummen på SAT-testen varierer mellom 400 og 1600 poeng (Wikipedia). En høy poengsum øker sjansen for å komme inn på et prestisjefylt, attraktivt universitet.

For $15.000, kunne Singer garantere en høy poengsum på ACT- eller SAT-testen.

Dette ble gjort ved å få studenter diagnostisert med lærevansker, slik at de fikk muligheten til å ta SAT-testen alene, fikk ekstra tid, og kunne ta testen over flere dager. Studentene kunne også selv velge hvor de skulle ta SAT-testen.

Singer hadde avtaler med flere skoler og personer som skulle overvåke SAT-testen.

Studentene møtte opp på den utvalgte skolen og tok testen. Personen som overvåket testen rettet så opp alle svarene, før testen ble levert inn.

Studenten, som ikke selv var klar over hva som hadde skjedd, var slik garantert gode resultater og en høy poengsum på ACT- eller SAT-testen.

Ved minst et tilfelle, ble det også arrangert slik at en annen person skulle ta testen for en av studentene (Gangster Capitalism).

 

Ble rekruttert som idrettsutøvere

Sport er stort på universitetene i USA, og det er mulig å bli rekruttert som en del av et lag eller for å drive med en sport på universitetene. Disse studentene mottar også gjerne idrettsstipender, som finansierer hele eller deler av utdanningen deres.

Å gå på universitetet i USA er dyrt, og for mange er idrettsstipender den eneste muligheten de har for å gå på et eliteuniversitet eller for å kunne begynne på universitetet i det hele tatt.

For mange, er også å drive med sport på universitetsnivå den store drømmen.

En høy poengsum på SAT-testen garanterer ikke at en student kommer inn på et universitet, fordi han/hun fortsatt konkurrerer med andre studenter med potensielt høyere poengsummer eller bedre kvalifikasjoner, om plassene ved universitetet.

For 250.000 dollar per student, kunne Singer derfor garantere studentene plass på et utvalgt universitet. Dette ble gjort ved å bestikke trenere og ansatte på ulike universiteter, slik at studentene ble rekruttert som idrettsutøvere, selv om studentene ikke drev med sport eller skulle drive med sport når de begynte på universitetet.

I tillegg til bestikkelser, ble det også lagd falske idrettsprofiler til studentene. I noen tilfeller, ble ansiktet til studentene photoshoppet på andre personer eller bilder av andre personer som drev med sporten ble sendt inn, for å bevise at studentene drev med den aktuelle sporten (Gangster Capitalism).

 

Ukvalifiserte studenter

Som et resultat av skandalen, begynte ukvalifiserte studenter på prestisjefylte eliteuniversiteter over hele USA, og studenter som fulgte reglene og ikke hadde foreldre som kunne betale for at de skulle komme inn på universitetene ble nektet adgang.

Skandalen var med på å undergrave hele utdanningssystemet i USA, som skal være rettferdig og en mulighet for alle studenter til å konkurrere på lik linje for plassene ved universitetene.

I praksis, har skandalen betydd at studenter, som har jobbet beinhardt alle fire årene av high school og/eller som har drevet aktivt med en sport i håp om å bli rekruttert som idrettsutøvere, har mistet plassene sine til studenter med rike foreldre, som har betalt for at de skal gå på universitetene.

Det er på dette tidspunktet ikke klart om noen norske studenter har mistet plassene sine på ulike universiteter som følge av skandalen.

 

Flere kjendiser involvert

Flere kjendiser og prominente businessfolk har vært involvert i College Admissions skandalen.

Felicity Huffman, skuespilleren kjent fra «Frustrerte fruer», er anklaget for å ha betalt 15,000 dollar til Singer for at datteren skulle gjøre det bra på SAT-testen (INSIDER).

Lori Loughlin, skuespilleren kjent fra «Full House», og hennes ektemann, designeren Mossimo Giannulli, skal ha betalt 500.000 dollar til Singer, for å få døtrene sine Olivia Jade Giannulli og Isabella Rose Giannulli inn på University of Southern California (USC) (INSIDER).

Dette ble gjort gjennom å lage falske idrettsprofiler til begge jentene, som ble rekruttert av USC som medlemmer av laget i roing, selv om ingen av dem har drevet med roing tidligere eller deltok på laget i roing ved USC når de gikk der (The Guardian).

 

YouTube-favoritt mistet følgere og sponsorer

Olivia Jade Giannulli, kjent som Olivia Jade på sosiale medier, er en amerikansk YouTuber og influencer, med nesten 2 millioner følgere på YouTube (mai 2019).

Da det ble kjent at foreldrene hennes hadde betalt for at hun skulle komme inn på University of Southern California (USC), mistet Olivia Jade mange følgere og sponsorer som Sephora, TRESemmé og Estée Lauder Companies (The Cut).

Hun har også mottatt flere hat-kommentarer på sosiale medier, av mennesker som mener hun ikke trenger eller fortjener å gå på universitetet.

But I do want the experience of like game days, partying… I don’t really care about school, as you guys all know, sa Olivia Jade i en YouTube-video, der hun snakket om å begynne på universitetet.

Utsagnet provoserte mange, da USC er en attraktiv skole som er vanskelig å komme inn på (TODAY).

She is just sitting there with all her money, doesn’t really need college, just paying to get in to a selective school that she doesn’t even want to go to. It’s kind of irritating, sa Jada Young, søker ved USC, til TODAY.

 

Ingen studenter siktet

Ingen studenter er foreløpig siktet i saken, da det er usikkert om de visste hva foreldrene deres gjorde.

At studentene ikke visste at noen hadde rettet SAT-testene deres er forståelig, men man kan stille spørsmål ved om det er mulig å bli rekruttert som idrettsutøver uten å være klar over det selv.

De involverte er tiltalt for «mail fraud» (å sende inn noe som er tilknyttet en form for bedrageri, fysisk eller elektronisk), «honest service mail fraud» (bedrageri som tar fra andre muligheten til å motta en rettferdig tjeneste) og «money laundering» (hvitvasking av penger).

Disse lovbruddene kan gi opp til 20 år i fengsel og bot på opp til 500.000 dollar (The United States Attorney’s Office, Wikipedia).

Hele 14 av 33 foreldre, inkludert Felicity Huffman, har nå erklært seg skyldige. De andre har erklært seg ikke skyldige (Gangster Capitalism).

En full liste over de som er anklaget i saken og hva de er anklaget for kan du se HER

 

Kilder