(StudentTorget.no):

Navn: Elise Ommundsen

Alder: 22

Studieretning: MBA (Masters of Business Administration, Consulting & Business Analytics)

Studiested: The University of Tennessee, Haslam College of Business, Knoxville, Tennessee, USA

 

Da Elise (22) var 13 år, flyttet hun til delstaten Virginia sammen med sin norske familie, og begynte på en amerikansk high-school. I 2014 flyttet hun derimot tilbake til Norge for å begynne på Lillestrøm videregående skole. Men hun kjente raskt at hun ville tilbake til USA når hun skulle ta høyere utdanning.

 

– Jeg begynte på den engelske IB-linjen på Lillestrøm VGS. Det resulterte i et internasjonalt vitnemål, som kan være hjelpsomt når man søker på studier i utlandet, og spesielt studier i USA, sier hun.

 

Etter å ha fullført IB, eller International Baccalaureate, søkte Elise på en bachelorgrad i Business Administration ved University of Tennessee, i Knoxville (UTK).

 

– Søknadsprosessen til USA er lang og krever en del dokumenter. UTK var veldig hjelpsomme og hadde all informasjon jeg trengte på nettsidene.


 

LES OGSÅ: De beste tipsene til deg som vil studere i USA

 

Noen forskjeller fra studier i Norge

Elise påpeker at det et stort økonomisk valg å velge studier i USA, fremfor i Norge. Men heldigvis finnes det gode løsninger som kan gjøre dette lettere.

 

– Den største forskjellen på studere her er at studiene i USA koster en del mer penger enn i Norge. Vurderer man et studieløp i USA, må man tenke på kostnadene. Og det kan være lurt å lete litt rundt etter scholarship-muligheter som tilbys til utenlandske studenter.

 

Hun merker også litt forskjell på studentmiljøet i USA, men forklarer at dette som oftest har positive sider.

 

– Amerikanere er nok litt mer sosiale og åpne enn nordmenn, så det er var ganske lett for meg å møte nye mennesker. Universitetet har også hundrevis av klubber, aktiviteter, idrettslag og foreninger på campus. Det å tørre å bli med på noe sånt er nok veldig lurt hvis man har lyst til å bli kjent med andre studenter som har like interesser som deg.

 

 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om New York

 

Fra bachelorgrad til mastergrad

Elise fullførte bachelorgraden sin våren 2020, og hadde derfor en litt annerledes avgangsseremoni. På grunn av Covid 19-situasjonen måtte hun nemlig følge seremonien online fra Norge. Likevel bestemte hun seg for å fortsette med en mastergrad ved UTK, da hun fikk tilbud om et fullt scholarship fra høsten av.


 

– Søknadsprosessen til masterstudiet hadde nok et større fokus på testresultater, karakterer og intervjuer enn offisielle dokumenter, forteller Elise.

 

Når hun nå begynner på en mastergrad, vil hverdagen se litt annerledes ut enn den gjorde på bachelorstudiet.

 

– Jeg har undervisning alle dager i uka, sammen med 50 andre elever. På bachelorstudiet mitt hadde jeg ofte forelesninger sammen med 200-300 studenter. Det var vanskelig å få god kontakt med professorene mine i så store klasser. Dette tror jeg kommer til å bli annerledes i år, da klassene mine er mye mindre. Det er noe jeg gleder meg til.

 

LES OGSÅ: Passer community college for deg?

 

Om å være student i Knoxville

En vanlig dag for Elise blir for det meste fylt med lesing og forelesninger.


– Det er vanlig å ha ca. 15 skoletimer i uken, så ukedagene mine består for det meste av skole og forberedelser. Knoxville har mange kaféer og parker som ligger nært campus, så jeg prøver alltid å finne meg nye steder å lese, sier Elise.

 

Knoxville er den tredje største byen i delstaten Tennessee. Likevel forklarer Elise at hun opplever det som en ganske liten by. Dette gjør det til et behagelig og mindre skummelt sted for en norsk student å utforske. Hun har en travel hverdag, så når hun først får tid til å slappe av er det heldigvis mye morsomt å finne på i helgene.– I helgene liker jeg å slappe av, dra ut å spise, dra på konsert, eller se the Volunteers spille amerikansk fotball sammen med 100,000 andre tilskuere.

 

Elise har de siste årene leid et bosted i Knoxville, og forklarer at boligprisene i området er ganske studentvennlige.

 

– Sammenliknet med andre byer i USA, er nok Knoxville en ganske billig by å bo i. Jeg har aldri betalt over 5000 kroner i månedsleie. Dessuten er restauranter og spisesteder mye billigere her enn i Norge, så det er fint å vite at man kan spare litt penger på mat og drikke.

 

 

LES OGSÅ: Celina (23) studerer biologi i Florida

 

Tips til andre studenter

Når vi spør Elise om det er noe utfordrende ved å studere i USA svarer hun at den politiske uroen og splittelsen som foregår i dag, ikke alltid er så betryggende.

 

– Hver dag kan man lese om demonstrasjoner i alle store byer i landet. Dette er jo helt klart litt skummelt, og har vært noe jeg har tenkt mye på. Jeg prøver å unngå politiske diskusjoner, men jeg har aldri opplevd direkte ubehag rundt dette.

 

Hun vil likevel absolutt oppfordre andre studenter å prøve ut USA som studieland, kanskje til og med også være modige nok til å velge et universitet som ikke nødvendigvis er et av de mest kjente.


 

– Det er et spennende land med utallige muligheter og studieretninger. Et tips til nye studenter som har lyst til å studere i USA, er å vurdere universiteter du ikke har hørt om før. Jeg hadde aldri hørt noen snakke om UKT før, men de har et av de bedre offentlige studieprogrammene for business i landet. Det er også selvfølgelig veldig viktig å sjekke med Lånekassa om du får dekket skolepenger ved universitetet du er interessert i.

 

Til slutt vil hun nevne at nye studenter i USA ikke burde nøle med å involvere seg på campus. Det er utrolig viktig for å få en god sosial opplevelse i løpet av studietiden, mener hun.

– Det å involvere seg i klubber eller andre eventer på campus er den letteste måten å møte andre studenter på, samt den eneste muligheten utenlandske studenter har til å jobbe ved siden av studiene. Jeg jobbet på campus gjennom hele bachelorgraden min, og møtte flere av mine nærmeste venner der, avslutter Elise.

 

Klikk her for å se alle skoler og studier i USA