Begge av Kaspers foreldre flyttet til utlandet for å studere i Colorado, USA da de var unge. Derfor har utenlandsstudier alltid vært noe Kasper har tenkt på.

Men det var først da han hadde sin aller første utvekslingsopplevelse, at han ble helt sikker på at det var noe for han. 

 

Utdanning i Hawaii

 

Navn: Kasper Dolmset Olsson

Alder: 21

Studieretning: Kinesiology and Rehabilitation Science. Exercise Science

Studiested: University of Hawaii at Manoa, i Honolulu, Hawaii, USA 

 

Det første året mitt etter videregående, tok jeg et årsstudium som personlig trener (PT), hvor jeg var to måneder i Florida, forteller han. Disse månedene var veldig morsomme og interessante.

 

Kjæresten var til god hjelp

Tankene om å bruke mer tid utenlands, var dermed ikke så fjerne lenger.

Han forteller at undervisningen på engelsk ikke var så utfordrende som han hadde trodd, og at det føltes riktig å reise litt vekk fra Norge. 

Kjæresten min var også en stor faktor for at jeg tok det siste steget for å studere i utlandet, og at valget landet på Hawaii, fortsetter han.

 

 

Han forteller at kjæresten hjalp han mye, med alt som måtte bli gjort for å komme inn på skolen og finne de riktige studiene. 

Kasper forteller at søknadsprosessen til Hawaii opplevdes som litt vanskelig, og at han er glad for at han hadde kjæresten som kunne hjelpe til.

– Med 12 timers tidsforskjell til Hawaii, kunne ting fort ta litt tid. Jeg følte det var altfor mye papirer som måtte signeres og at det var et styr å få fikset alt. 

Likevel stresset han mindre enn andre han kjente til, som brukte en advisor til å hjelpe til med søknaden. 

Jeg fikk for det meste informasjonen om hva som måtte gjøres av kjæresten min, sier han.

Sammen, taklet duoen det som ofte kan være en litt krevende prosess, for å søke seg til universiteter i utlandet. 

– Når jeg fant det studiet jeg følte at passet for meg, så det mye bedre ut enn hva de hadde av lignende studier i Norge. Det føltes veldig riktig.

Kasper studerer nå Kinesiology and Rehabilitation Science ved The University of Hawaii i Honolulu. Studiet har som mål å utdanne studentene i kunnskap og forskning innen fysisk aktivitet og rehabilitering.

Etter årsstudiet som personlig trener visste Kasper at han ville studere noe innenfor trening og hvordan kroppen fungerer. 

–  Trening og det å være aktiv er noe jeg har elsket og visst at jeg har hatt lyst til å jobbe med så lenge jeg kan huske.

Denne interessen har imidlertidig vært hos Kasper lenge, men ble forsterket da han begynte på videregående. 

–  Jeg ble enda mer interessert i hvordan kroppen fungerer, og hvordan både fysisk og mental helse har så utrolig mye å si for hvor glad man er i hverdagen.

Da han fant studieretningen innen fysisk aktivitet og rehabilitering på universitetet i Hawaii, var det altså en perfekt match. 

–  Jeg følte at studiet kunne tilby meg bredere kunnskap enn det jeg hadde fått i Norge.

 

 

En røff start 

Det første året på studiet har tatt for seg bred teori, om hvordan kroppen fungerer, når den beveger seg, når den blir syk, når den trener, og når den sover.

Etter hvert i studiet, er det flere retninger studentene kan velge å gå, for å spesilaisere seg. 

Kasper har hatt sitt aller første år på studiet under koronapandemien, noe som selvfølgelig har preget opplevelsen.

All undervisning har vært online, sier han.

I noen fag, synes jeg det har vært deilig, for da kan jeg legge opp ting litt selv. Men på den andre siden, har det vært vanskeligere å spørre spørsmål og få kontakt med lærere, da alt gikk via mail, forteller han videre. 

I tillegg, har det også vært kjedelig å ikke få møte studiekamerater, noe som selvfølgelig har gjort samarbeid og relasjoner krevende.

Kasper forteller at den største forskjellen mellom studiet på Hawaii og norske studier er hvordan studentene vurderes i løpet av et semester. 

Karakterer blir satt basert på hvordan du gjør det gjennom et helt semester, istedenfor på bare én eksamen på slutten av semesteret, sier han.

Jeg føler at universiteter her i USA er litt mer som videregående er i Norge, sier han.

Kasper starter ofte dagene sine med en treningsøkt rund klokken sju på morgenen, før han drar hjem for å dusje og spise frokost.

Deretter, reiser han til skolen for å delta i forelesningene. 

– Etter dette, drar jeg på biblioteket for å jobbe med lekser eller andre innleveringer, før jeg drar hjem for å lage middag. 

Tro til studiet sitt, er Kasper ofte i fysisk aktivitet, og det på mange forskjellige måter.

– Når jeg ikke er på skolen, surfer jeg, går turer, trener eller drar på strender for å bade og dykke. Eller, så drar jeg i parker for å spille ballspill eller kort med venner.

På grunn av koronasituasjonen, syns Kasper det er vanskelig å beskrive studentmiljøet, forståelig nok.

Hans første år har vært svært isolert fra et klassemiljø for studentene.

Jeg føler det har vært bra til tider, sier han. Samtidig, så føles det ut som mange her ikke bryr seg så mye om skole eller karakterer.


 

Utfordringene på Hawaii

Kasper forteller at noe av det han har opplevd som mest utfordrende, er at tempoet føles annerledes på Hawaii enn hjemme.

– Ting kan gå veldig tregt noen ganger og ofte gjøres ting på en gammeldags måte her i Hawaii. For eksempel bruker de sjekker, altså checks, og masse papirer.

Samtidig, forteller han at det er vanskelig å forene studiene han nå tar i utlandet, med eventuelle videre studier i Norge.

Det å få hjelp fra skoler i Norge, til å forstå hvilke fag som må tas for å bli godkjent eller for å komme inn på norske studier etter jeg er ferdig her, har vært meget utfordrende, innrømmer Kasper.

 

 

Han legger derfor til at han skulle ønske han visste mer om hvor tidkrevende søknadsprosessen kom til å bli, før han søkte seg til Hawaii.

– Jeg skulle gjerne ha fått mer informasjon tidligere, og skulle ønske det var lettere å finne ut hvilke fag som blir godkjent i Norge, når jeg er ferdig.

Et tips til nye studenter, er derfor å være tidlig ute med å skaffe seg en oversikt og eventuell hjelp, når de begynner på en søknadsprosess til utlandet.

 

 

Likevel, vil Kasper absolutt anbefale andre å studere på Hawaii.

– Hawaii har en fantastisk natur og det er hele tiden noe morro du kan gjøre i det fine været.

Han håper nye studenter prøver å finne på aktiviteter også utenfor skolen.

Finn steder du trives, utenfor campus, hvor du kan gjøre ting du har lyst til og være åpen for å oppleve mye nytt med nye venner, avslutter han.