Arkitektstudier i California

 

Navn: Christian Sandberg Olavsen
Alder: 25 år under studieperioden
Skole: University of California, Berkeley
Studium: NTNU, fakultetet for Arkitektur og Billedkunst

Studium i utlandet: Arkitektstudiet, Department of Architecture

 

 

Innledning

 

Jeg valgte U.C. Berkeley fremfor europeiske universitet for å få større utfordringer faglig sett, lære engelsk bedre og oppleve den amerikanske kulturen på nært hold, Studiemodellen med designstudio på skolen og oppfølging fra lærere er ganske lik den norske, hvilket jeg fant som en fordel i forhold til f.eks. spanske, franske og engelske universitet hvor det virkelig er survival of the fittest med store klasser, svært lite tilbakemelding fra lærere og ofte ingen arbeidsplass på skolen.

 

 

Om studiet

 

Arkitektstudiet ved UC Berkeley har et ganske annet fokus enn det jeg har opplevd i Trondheim; undervisningen er langt mer abstrakt, med et langt sterkere fokus på ulike systemer / prosesser og et glossy sluttprodukt. De stiller større krav til deg som student og forventer mye egeninnsats, men til gjengjeld får man mye tilbake i form av gode lærere med dyp faglig forståelse; man blir sparket rett inn på frontlinja. Det er vanlig å tilbringe alle ukas syv dager I Wurster Hall (arkitektbygget på campus), og gjerne de fleste av timene også.

 

 

Studentmiljøet


 

Studentmiljøet er veldig varierende, avhengig av hvordan man bor og hva man studerer. Som utvekslingsstudent blir man som regel best kjent med de andre utvekslingsstudentene, det er ikke til å stikke under noen stol. Utover det må det nevnes at studiet her er todelt; undergraduate og graduate. Undergraduate er unge folk som nettopp har kommet inn I universitetssystemet og som gjerne er kontaktsøkende og utadvendte. Graduate studentene har en god del mer år på baken, og gjerne en del år med arbeidserfaring, og kan ofte karakteriseres som arbeidsroboter. Likevel, noen av de beste folka jeg noensinne har møtt har jeg møtt nettopp her I Berkeley.

LES OGSÅ: Sigurd studerer økonomi og ledelse i USA

 

 

Bolig

 

Å bo i Berkeley er ikke alltid den rimeligste affæren. Det finnes mange ulike tilbud og måter å bo; I-house er et enormt hus for internasjonale og ameirkanske studenter med ferdige måltider inkludert for ca $1200/mnd, Co-ops hvor man bor ca 30 mennesker +/- i et stort hus og har ansvar for rengjøring og å lage mat sammen osv koster ca $800/mnd, rom for ca $400 (laav standard) - $700 og leiligheter. www.craigslist.org er stedet å lete etter alt fra husvære til brukte sykler, yard sales og kontaktannonser.


 

 

Ting å gjøre i fritiden

 

Av ting å gjøre utenfor skolen er det nok å ta seg til i Berkeley, selv om det mest spennende nok fines på andre siden av bukta i San Francisco. U.C. Berkeley har et veldig godt treningstilbud med flere treningssentre hvor RSFC er det største med svømmebasseng, kampsportrom, haugevis med basketbaner, vektrom, squashhaller – lista er lang. Ellers har man en del barer langs Telegraph og Shattuck, noen bruktbutikker og andre små butikker, kafeer og spisesteder (unngå Chinese Ghetto, det er moro bare en gang) og et par kinoer. Hvis man virkelig vil på klubb, handle, på galleri/museum eller oppleve storbyen må man til San Francisco.

LES OGSÅ: New York på studentbudsjett

 

Man finner de beste handlegatene i Mission District eller Haight Ashbury for bruktbutikker, Market street og financial district for Macy’s, Nordstrom’s og større sentre / kjedebutikker som Nike Town, Levis’ osv. Matbutikker I Berkeley er som regel ganske store og langt fra like sentralt plassert som man antakeligvis er vant til fra Norge. Nærbutikkene har som regel et veldig lite varesortiment, hovedsakelig sentrert rundt brus, alkohol og snacks.

 

 

Gode grunner til å velge Berkeley


 

Gode grunner til å studere ved Berkeley må helt klart være det faglige tilbudet. Berkeley er blant de beste universitetene på arkitektur I USA, I tillegg til at de har en overkommelig prislapp sammenlignet med Columbia, Harvard, Sciarc osv. De har et oppdatert, bredt fagspekter med gode lærere, og man får god oppfølging fra lærerne. Studiekulturen blandt studentene er god, selv om de på graduate nivå kan være ganske kompetitive seg I mellom.

LES OGSÅ: Oversikt over de mest populære studiene og antall studenter i USA

 

Været er behagelig med mye sol og god temperatur om høsten, men småsurt og mye regn på vinteren/våren (torrential rains – med andre ord regntid fra desember til mars.) Skal man ut bare ett semester velger man helt klart høstsemesteret!

 

California har mye kultur og natur å by på – Yosemite nasjonalpark er et par timer unna, samme med Napa og Sonoma Valley (vin), Redwood skoger, Marin County, Golden Gate Bridge og –Park I San Francisco, Los Angeles er syv timer sydover.

 

 

Negative ting

 

Negative ting som bør nevnes var å få $150 I bot for å gå på rød mann andre dagen jeg var I Berkeley, så se etter politibiler før man krysser gata. Ellers er det veldig lett å tilbringe litt vel mye tid på skolen, så pass på å prioritere deg selv, kostholdet ditt, trening og fritiden din (å spise ute er som regel billigere enn å lage middag hjemme). Siden California er en av de mest bilavhengige statene er det lurt å skaffe seg en sykkel siden det meste ligger utenfor gangavstand.

LES OGSÅ: Arkitekturstudier på Hawaii


 

I det store og hele kan jeg anbefale å studere ved Berkeley. Det har vært en god opplevelse for meg, jeg har jeg har lært utrolig mye jeg ikke ville hatt muligheten til I Norge, opplevd og sett mer enn jeg forventet og fått venner jeg ikke vil skilles fra.

 

Christian Olavesen

 

(Publisert 01.05 2006)