(StudentTorget.no):

USA er "home of the brave, land of the free". Landet mange drømmer om og som for enkelte fremstår som paradis. Mange påstår at USA er et land som har alt. Du finner all verdens klimaer, vær, mennesker og matUSA er et vidstrakt land, og det skal godt gjøres å sammenligne Miami med Wisconsin.
 
 

Studieinfo

 
Med rundt 4000 universiteter og høyskoler (college) i USA er det vanskelig å velge riktig, så bruk Studievalg.no for alt det er verdt og sjekk gjerne ut universitetene på CollegeBoard sine nettsiderCommonApplication er det nærmeste du kommer Samordna Opptak i USA, hvor man kan søke enkelt på flere universiteter/høyskoler. Det er under 25 % av studiestedene i USA som benytter seg av dette systemet, dessverre, så det er fremdeles vanligst å søke direkte til lærestedet.
 
Amerikanske universiteter vurderer din søknad basert på akademiske prestasjoner, personlig brev, referanser fra lærere eller fagpersoner og eventuelt portefølje over dine prestasjoner. Du må i tillegg vise at du oppfyller de språklige kravene. Sjekk med lærestedet om det påkreves en TOELF-test. Noen steder holder det med karakteren 4 i engelsk fra videregående. 
 
 

Studiekostnader og –finansiering

 
I USA går en vanlig bachelor over fire år. Lånekassen mener at det første året er for likt videregående pensum i Norge, og støtter derfor kun tre av de fire årene. Det kan fort bli dyrt å betale skolepenger og levekostnader rett ut av egen lomme, men det finnes noen alternativer. Det første er å søke til skoler med såkalt "sophomore standing". Disse skolene tilbyr norske elever å begynne rett på andre året på bachelorgraden, og dermed få støtte til alle tre årene i USA. Listen over disse studiestedene finner du her.
Som norsk student i utlandet vil du måtte betale tuition fees, og en bachelor kan koste alt fra $10 000 og oppover i året. En mastergrad koster gjerne litt mer per år.
 
 

Praktisk info

 
De aller fleste universiteter har dorms eller internat hvor studenter kan bo on-campus. De fleste rommene er beregnet for to studenter. Det finnes også enkeltrom, suites og leiligheter for eksempel fire stykker, men prisene kan være høye. Kost er vanligvis inkludert (ikke for leiligheter med eget kjøkken) og det finnes en stor kantine med et stort utvalg av mat i de fleste dorms. Mange universiteter krever at studenter i freshman-year bor on-campus. Undersøk reglene direkte med housing office når det gjelder dette. Sammen med opptaksbevis får du tilsendt informasjon om bomuligheter fra boligkontoret. Et annet alternativ er å leie en leilighet eller et hus sammen med andre. Mange skoler har sitt eget Off-Campus Housing Office som har lister over ledige hybler/leiligheter i nabolaget.
 

LES OGSÅ: Støtte til fireårig bachelorgrad i USA

 

Kultur

 

Ettersom USA er en nasjon bygd av innvandrere beskrives det ofte som en ”smeltedigel”. Dette betyr at landet er en sammensmeltet kombinasjon av kulturene til de mange menneskene som er innvandret til eller født i USA. Amerikanere generelt deler visse trekk, slik som at de verdsetter hardt arbeid, uavhengighet og direkte kommunikasjon. "Lommer" av importert kultur finnes i de fleste storbyene. Disse lommene spiller en viktig rolle i innbyggerne sine liv, og i deres verdigrunnlag.

Ellers er store sportsarrangementer og country-konserter en viktig del av den amerikanske kulturen slike arrangementer er store folkefester som kan samle over 100 000 tilskuere.