Navn: Elisabeth Sponås
Alder: 22
Studerer: Arkitektur ved NTNU i Trondheim
Studiested: Utvekslingsstudent ved ved Hawaii på Mánoa School of Architecture i vårsemestret 2010

Til vanlig studerer Elisabeth fra Surnadal på Nordmøre, arkitektur ved NTNU i Trondheim. Dette semesteret er hun derimot utveklingsstudent ved Hawaii Mánoa School of Architecture, som er ligger i Hawaiis hovedstad Honolulu.

 

Hvordan er en vanlig dag for deg på Hawaii?

Man våkner av at solen skinner på puten din, og du spretter opp, tar på bikinien og lette klær. Nyter en herlig frokost til eksotiske fuglers sang, før man blir fylt med litt nyttig informasjon på dagens forelesning. Etter endt skole, sykler jeg ned på stranden og leser litt pensum, etterfulgt en avkjølende dukkert i Stillehavet. Så spiller man gjerne litt beachvolley, før man surfer inn i solnedgangen.

 

Hva er den største forskjellen på å studere på Hawaii og i Norge?

At jeg må kle på meg når jeg kommer inn, grunnet heftig airconditioning på skolen. Ellers er det hardt å sitte inne og jobbe med skole når jeg gjerne skulle ha vært på stranda.


 

Hvorfor valgte du Hawaii?

Jeg har hele tiden vært ganske bestemt på at jeg ville ta ett semester utenlands når sjansen bød seg. Jeg hadde to kriterier når det kom til å velge lærested. Det første var at stedet måtte være engelskspråklig, da jeg ønsker å forbedre engelsktalen min. Det andre var at det måtte være godt og varmt og spennende natur. Ut i fra dette holdt jeg først en knapp på New Zealand, men etter litt nærmere research på klimaet fant jeg ut at dette var litt for likt klimaet vi har hjemme i Norge. Det var da jeg fikk øynene opp for Hawaii, og takk og pris for det!

 

Hvordan er studentmiljøet?

LES OGSÅ: Studere journalistikk i utlandet? Marit valgte California

På universitetet hvor jeg studerer har de en form for fadderordning, men jeg deltok ikke. Medstudentene mine, og amerikanere generelt, er veldig åpne og lette å komme i kontakt med. Siden jeg bor sammen med tre andre norske jenter som studerer ved et annet universitet i byen, har jeg også fått følelsen av et livlig skandinavisk studentmiljø som den skolen har. Kort oppsummert; studentmiljøet  er supert.


 

Hvordan har det å studere i utlandet forandret deg som person?

Å studere i utlandet er en veldig interessant erfaring å ha med seg. Ved å være på Hawaii er jeg en del av en helt annerledes kultur enn hjemme. Folk her borte er så utrolig åpne og imøtekommende. Og janteloven har ingen hørt om! I stedet har de noe som kalles ”Aloha spirit”. Når jeg returnerer herfra blir det nok med en god dose av den i kofferten, sammen med mer selvstendighet, åpenhet og forhåpentligvis forbedrede engelskkunnskaper.

LES OGSÅ: Cabo San Lucas, Mexico

 

Vil du anbefale andre å studere på Hawaii?

Jeg vil anbefale alle som har muligheten til å studere på Hawaii til å gripe sjansen! Hawaii er et paradis på alle måter, og ett eller flere semester her nede vil fylle deg med ”aloha spirit” og gjøre deg klar til å fullføre studiene når du returnerer til Norge.

 

Har du støtt på noen utfordringer som utvekslingsstudent?

Siden NTNU ikke har avtale med Universitetet i Hawaii, har jeg ordnet hele søknadsprosessen selv. Dette var ganske mye arbeid da det ikke er rent få papirer å ordne, men med mange gode tips fra fantastiske Kine (som studerte her forrige semester), gikk dette greit. Det er definitivt verdt jobben nå som jeg er her!

LES OGSÅ: Kulturforskjeller – Norge vs. USA


 

Har du noen spennende opplevelser eller ting du har opplevd siden du kom dit som du vil fortelle om? Og noen tips til StudentTorgets lesere som vurderer å studere der?

Den første tiden på Hawaii har jeg brukt til å komme inn i systemet, blitt kjent med skole, strand og treningsmuligheter samt sosialisert meg på noen av Honolulus mange utesteder. Har ikke hatt tid til de store utfluktene enda, men steder som North Shore, Stairway to Heaven og Big Island er noen av godbitene jeg skal få med meg i løpet av våren. Jeg har nemlig fem uker fri etter skoleslutt, og  planlegger da å reise litt rundt. Hawaii består av flere øyer hvor man kan oppleve mye forskjellig; Big Island har for eksempel fjell opp mot 4000 moh.

LES OGSÅ: Lisa studerer i USA med stipend fra Fulbright

Ellers må jeg si at hver dag til nå har vært en fest! Man blir så glad av det fine været og de hyggelige menneskene man omgås. Ellers anbefaler jeg å begynne søknadsprosessen i god tid før søknadsfristen, for det dukker stadig opp nye ting som må ordnes. Og et siste tips: spar penger! Hawaii er også et shoppingparadis!


 

Hva er det beste med å studere på Hawaii?

Det beste med å studere på Hawaii er det tropiske klimaet, og alle fordelene det fører med seg. Sol, bading, surfing og studering anbefales på det sterkeste! Er du lei av å fryse, og pakke deg inn som en eskimo, søk deg til Hawaii nå!