(StudentTorget.no):

Navn: Silje Ellingsen Immerstein
Alder: 25
Studerer: Master i  International Education
Studiested: New York University, New York City
 

Hvordan fant du ut at det var til New York du ville dra?

Jeg var utvekslingsstudent på UC Berkeley i California via UiO i 2008, og etter det har jeg aldri vært i tvil om at jeg ønsket meg tilbake til USA. New York har alltid vært en favoritt, så lykken var stor da jeg fant ut at studieretningen jeg var interessert i var et tilbud ved New York University.

Dette universitetet var absolutt førstevalget, men jeg søkte også andre skoler i tilfelle jeg ikke kom inn. Søknadsprosessen og søknadskriteriene er voldsomme ved mange skoler i USA, spesielt når du søker opptak uavhengig av en norsk utdanningsinstitusjon, slik jeg gjorde.

Hvordan er universitetet og studentmiljøet?

NYU er et privat universitet, som ligger i hjertet av Manhattan. Tilsammen er det mer enn 40.000 studenter her. Av de er cirka 7.000 er internasjonale studenter. Skolen er sammensatt av 14 forskjellige institutter (schools) og alle tilbyr uendelig med arrangementer. For eksempel konferanser, workshops, møter med professorer, kunstutstillinger og sosiale sammenkomster hvor studenter kan komme sammen på tvers av studieretninger – alt dette hver eneste dag.


Det er rett og slett så mye å ta seg til at det er vanskelig å få oversikt over alle mulighetene man har, og enda vanskeligere å få tid til alt. Skolen er veldig krevende, men med anerkjente professorer så blir også læringsutbyttet stort. Fordi det er så mange arrangementer i regi av skolen, interaktive fag og fordi man som student befinner det i et av de mest pulserende områdene på Manhattan, er det ikke vanskelig å komme i kontakt med andre studenter. For oss utenlandsstudenter er det også ekstra tilbud som vi kan benytte oss av. Dessuten er amerikanere generelt ekstremt utadvendte.

Hvordan er studiet og undervisningen? 

LES OGSÅ: Eirik fikk Fulbright-stipend til å studere film i USA

Masterprogrammet i International Education er ansett for å være et relativt stort masterprogram, med omlag 55 nye studenter hvert semester. Allikevel føles det ekstremt lite, og jeg har vært heldig og blitt kjent med alle på mitt kull, noe som selvfølgelig gjør det til et veldig sosialt studium.

De fleste timene er på ettermiddagen, siden masterprogrammet er tilrettelagt for studenter med fulltidsjobber. Klassene er små og ofte i seminarform, det vil si sammensatt av forelesning, diskusjon og presentasjoner. Leksemengden er overveldende, og det er oppgaveinnleveringer og prøver jevnt utover hele semesteret. Undervisningen og klassen blir sett på som en gruppe, og også studentenes meninger blir verdsatt og ansett for å være en ressurs, ikke bare professorenes meninger.

LES OGSÅ: Full støtte til fireårige bachelorgrader i USA


Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var lang og til tider frustrerende. I USA opererer hver skole individuelt. Det eksisterer ingen felles nettside hvor man kan søke seg inn på de forskjellige skoler og studier slik som Samordna opptak i Norge. Det er opp til den som søker å samle inn den informasjonen man trenger fra de forskjellige skolenes hjemmesider.

De fleste skoler i USA krever at du sender inn karakterutskrifter på engelsk, motivasjonsbrev, forskjellige testresultater og opptil 3 anbefalingsbrev. Dessuten er det en del formaliteter som må på plass i forbindelse med visum, avgifter og lignende etter at du er kommet inn. Men når du mottar opptaksbrevet i posten så innser du at det var verdt det! Uten tvil!

LES OGSÅ: Oversikt over de mest populære studiene og antall studenter i USA

Hvordan er prisnivået i New York?

New York er kjent for å være dyrt, og det stemmer. I forhold til Norge er det selvfølgelig litt rimeligere. Det er ofte like rimelig å spise ute, som å lage middagen selv. En drink koster i gjennomsnittet 50 kroner, og H&M er ikke ansett for å være en rimelig klesbutikk, siden det er så mange andre mye rimeligere alternativer.


Enkelte områder av NYC er dyrere enn andre på grunn av beliggenhet og popularitet, og man kan for eksempel spare stort på å finne ut av hvor man kan handle mat billig.

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Prisnivået varierer enormt avhengig av hvor du velger å bosette deg, og i motsetning til levekostnadene ligger boligprisene omtrent på samme nivå som i Oslo. Jeg bor i en leilighet i East Village som jeg deler med en annen. Jeg var heldig og fikk rommet til 4700kr (ikke inkludert strøm etc.), men de fleste jeg kjenner betaler opptil 1500kr mer enn meg.

LES OGSÅ: Timeplanen på amerikansk high school

Hva gjør man på fritiden som student i New York?

Mulighetene er uendelige, denne byen har alt. Det er mye du kan gjøre som er gratis eller rimelig, og det er mange internettsider som har oversikter og billetter til nedsatte priser. Den siste måneden har jeg for eksempel vært på Yankee kamp, en to timers båttur rundt Manhattan, på stranda og tivoli på Coney Island, på The Museum of Moderen Art, bestilt billetter til Swan Lake på Lincoln Center, sett uendelige street performers, deltatt på to foredrag på skolen og akkurat hatt piknik i Central Park.

I tillegg er jeg Event Koordinator for studentorganisasjonen ved mitt institutt.

LES OGSÅ: American College of Norway sine partnerskoler


Hva synes du er det beste med å studere i New York?

Det beste med å studere i NY er at du studerer i NYC. Listen for bra ting med NYC er uendelig: Menneskene, mulighetene, mangfoldet. Hver dag er en ny dag og du vet aldri helt hvordan den kommer til å bli.

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i New York?

Ikke noe negativt. Det eneste som er utfordrende er å rekke å få til alt - spesielt skolearbeidet - når det er så mye annet som foregår til enhver tid. Dessuten forventes det mer av deg på skolen. Du må bidra muntlig i timene og levere inn flere oppgaver i løpet av semesteret for hvert fag. Det er en stor kontrast til mine tidligere studier i Norge, hvor klassene var større og det kun var én stor eksamen på slutten av semesteret.

LES OGSÅ: Charlotte er på utveksling i Waikiki på Hawaii

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i New York?

Gjør det, ikke la det bli med tanken. Det er nå eller aldri, og jeg lover at du ikke kommer til å angre, men isteden til å se tilbake på den tiden som den beste tiden i ditt liv, og ta med masse lommepenger.