D on't say what you think they want to hear, say what you really care about, oppfordrer amerikaneren Jordan Pascucci fra University of Pennsylvania.
Torsdag 6. oktober var hun foredragsholder på ANSAs seminar om Ivy League og andre toppskoler i USA.
Etter å ha hørt hva Pascucci hadde å si, var Anette Nilsen (17) en av de som absolutt vurderte å søke.
Jeg har lyst til å søke meg inn på et Ivy League-universitet, fordi jeg tror det vil være bra for min fremtidige jobb. Også er det jo bra utdanning, føyer hun til.
Nilsen vuderer hovedsakelig Ivy League-skolen University of Pennsylvania, men den fremtidige studenten har også andre amerikanske skoler i tankene.
Jeg vurderer i tillegg å søke New York University, Columbia og Pace University i New York, forteller hun.
Å ville dra til USA som norsk student, er Nilsen imidlertid ikke alene om.
ANSA (Association of Norwegian Students Abroad):
ANSA er utenlandsstudentenes interesseorganisasjon og representerer 21 000 norske studenter i utlandet. Organisasjonen driver et nasjonalt informasjonssenter for utenlandsstudier, og bistår studenter med rådgivning, beredskap og studentforsikring under oppholdet.
Ivy League:
Ivy League består av åtte universiteter i USA: Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Yale og University of Pennsylvania.
Dette er noen av de mest prestisjetunge universitetene i verden. Begrepet har konnotasjoner av faglig dyktighet, selektivitet i opptak, og sosial elitisme.
«In» å dra til USA
USA er helt klart på vei inn igjen, mener informasjonskonsulent i ANSA, Silje Ingrid Ruud.
ANSA har for tiden merket stor pågang på de seminarene og veiledningene som handler om USA.
Det var over hundre oppmøtte på vår USA-kick off tidligere i høst, og rundt 80 på de to seminarene som ble arrangert i regi av den amerikanske ambassaden, forklarer hun.
Organisasjonen arrangerer regelmessig seminarer og gruppeveiledninger om utenlandsstudier. Her kan man blant annet få informasjon om hvordan man skal finne frem til skoler og fag, søknadsprosedyrer og finansiering.
I tillegg, inviterer vi ofte eksterne foredragsholdere, for eksempel tidligere studenter, stipendorganisasjoner, Lånekassen og andre interessante aktører, nevner ANSAs informasjonskonsulent.
ANSA har hovedkontor i Oslo, men arrangerer seminarer også andre steder i landet.
Siden vi kun har kontorer i Oslo, reiser vi mye rundt i landet for å besøke videregående skoler og vi holder informasjonskvelder i de større byene. Blant annet, var vi med den amerikanske ambassaden til Trondheim og Bergen i september, hvor vi hadde seminar om studier i USA, forteller Ruud.

En omfattende søknadsprosess
Pascucci forklarer den omfattende amerikanske søknadsprosessen.
– Be yourself. What are you exited about? What do you want to get out of your time at the University? And what can you give back? Tell us what you are ivolved in.
Når man søker plass ved et universitet eller en høyskole i Norge, er det stort sett bare karakterene som betyr noe.
I USA, er det annerledes. Her gjelder det å få frem hva du er interessert i, hva du er flink til og hvem du egentlig er.
Det er veldig viktig å vise at du er en engasjert elev. For eksempel, er det positivt om du kan vise til at du har vært med i elevrådet, russestyret eller Operasjon Dagsverk på skolen din, råder Ruud.
I tillegg, bør du vise til aktiviteter du har drevet med utenom skolen, som idrett, musikk, frivillig arbeid eller annet deltidsarbeid som kan utmerke deg som person, anbefaler hun videre.
Universitetene ønsker kun å ta inn de studentene som virkelig er motivert for utdanningen de søker, og du må derfor skrive motivasjonsbrev, hvor du forklarer hvorfor akkurat du skal få begynne å studere der.
«Teacher-letters of recomondation», eller anbefalingsbrev, hvor lærere må gi deg akademiske referanser er også et krav.
I tillegg, blir søkerne gjerne bedt om å ta ulike tester som ACT eller SAT, for å vise hvilket nivå de befinner seg på.
De amerikanske universitetene er selvstyrte, og opptakskravene varierer derfor fra lærested til lærested. I tillegg, må du som oftest sende søknaden din til hvert enkelt universitet.
Noen skoler benytter seg av et samordnet opptakssystem, Common Application, men det er likevel vanlig at du må sende ved ekstra dokumenter til hvert av lærestedene. Det gjør prosessen omfattende.
Start derfor søknadsprosessen tidlig, og sjekk ut opptakskravene på hver enkelt skoles nettside, oppfordrer Ruud.
Til USA på idrettsstipend
Selv om prosessen kan virke vanskelig, er mulighetene for å studere ved et Ivy League-universitet, eller en annen skole i USA, absolutt tilstede.
Mulighetene for å komme seg til USA på et vinteridrettsstipend, for eksempel, er store, sier ANSAs informasjonskonsulent.
Hun understreker imidlertid at alle må gjennom den vanlige søknadsprosessen.
– Merk at univesitetene får flere kvalifiserte søkere enn de kan ta inn, så det gjelder å skille seg ut.
En av de som har gjort nettopp det, er Rikke Gasmann-Brott (20). Hun er på landslaget i alpint, og har fått tilbud fra den respekterte skolen Harvard.
Imidlertid, er hun usikker på om hun skal takke ja, eller om hun skal forsøke å sende søknader til Dartmount eller University of Pensylvania også. Derfor har hun tatt turen til ANSAs seminar for å få vite mer.
Jeg vil ta utdanning på en Ivy League-skole, fordi alle i familien min har gått på èn. Det finnes så utrolig mange muligheter, forteller hun.
Hvis Gasmann-Brotts valg faller på en skole innen Ivy League, vil det være en klok beslutning, med tanke fremtidige jobber, skal vi tro informajsonskonsulenten i ANSA.
Fordelen er at en potensiell arbeidsgiver har helt sikkert hørt om universitetet, og at man vil utpeke seg i jobbsøkerbunken. Men merk at det finnes mange bra universiteter som ikke er medlem av Ivy League også, forteller Ruud.
Det viktigste er å finne et universitet som er bra på ditt fagområde, avslutter hun.
Motivasjonsbrev (Personal statement): Et brev du må legge ved søknaden din hvor du forteller hvem du er, hva du er interessert i og hvorfor universietet bør velge deg.
Anbefalingsbrev (Letters of recomondation): En akademisk referanse som en av dine lærere skriver for deg.
Ulike tester du kan bli bedt om å ta for å søke ved et amerikansk universitet:
SAT (Scholastic Assessment Testing): Formålet med denne testen er å måle studentens ferdigheter innenfor lesing, skriving og mattematikk.
Test deg selv her. Påmelding til SAT-test her.
ACT (American College Test): Måler elevenes generelle pedagogisk utvikling og deres evne til å fullføre collegenivå-arbeid med multiple choicetester. Testen dekker fire ferdighetsområder: Engelsk, matematikk, lesing og naturfag. Påmelding til ACT-test her.
TOEFL (Test of English as a Foreign Language): Testen vurderer en persons kvalifikasjoner innen det å bruke og forstå engelsk i en akademisk setting. Påmelding til TOEFL-test her.