(U.S. Embassy of Norway):

Hva er et visum?

Et visum er et dokument som gir deg rett til å søke om tillatelse til å reise inn i USA. Det er alltid opp til immigrasjonsoffiseren ved grensen å bestemme om man får lov til å komme inn.

Visumkategorien du trenger er avhengig av hvorfor du skal reise til USA. Studenter må ha et studentvisum for å få lov til å studere i USA.

 

Hvem kan få et studentvisum?

For å kunne få et studentvisum må du enten gå gjennom en studentorganisasjon som kan utstede et DS-2019- eller I-20 skjema, eller bli tatt opp som student ved en skole som er godkjent gjennom SEVP-programmet. En godkjennelse gjennom SEVP-programmet betyr at skolen har fått tillatelse til å ta imot internasjonale studenter. Uten denne tillatelsen kan ikke skolen utstede et SEVIS-nummer til studenten eller utstede de dokumenter som er påkrevd før studenten kan søke om studentvisum. For å se om en skole er godkjent gjennom SEVP-programmet, se følgende link til Department of Homeland Security.

 

Før du søker om visum:

  1. Skolen eller organisasjonen utstede et DS-2019- eller I-20-skjema. Dette skjemaet er grunnlaget for din visumsøknad og din status som student mens du er i USA. Det er viktig å ta vare på dette skjemaet fordi det inneholder viktig informasjon om programmet ditt. Skjemaet  er påkrevd når du søker visum og når du reiser inn til USA. Det er viktig at du bruker det originale dokumentet når du leverer visumsøknaden din og når du reiser til USA.
     
  2. Du må sjekke informasjonen på DS-2019- eller I-20-skjemaet ditt for å forsikre deg om at navnet ditt og den øvrige informasjonen er riktig. De norske bokstavene oversettes slik: Æ=AE, Ø=OE og Å=AA. Hvis du finner en feil anbefaler vi at du snarest tar kontakt med organisasjonen, eller det internasjonale kontoret ved skolen, for å rette opp informasjonen i SEVIS-databasen.
     
  3. Du må betale SEVIS-avgiften online på www.fmjfee.com. Denne betalingen er for å registrere studentnummeret ditt i SEVIS-databasen. Du må betale SEVIS-avgiften minst tre dager før du kommer inn til visumintervjuet, slik at den er registrert. Dette er ikke det samme som betalingen for visumsøknaden.
     

LES OGSÅ: Slik er utdanningssystemet i USA

 

Hvordan søke om visum?

Kontaktinformasjon:

E-post: oslovisa@state.gov Adresse: Henrik Ibsens gate 48, 0244 Oslo

Du må starte med å fylle ut søknadsskjemaet DS-160 (skjemaet finner du her). Når skjemaet er fylt ut vil du få en strekkode og en bekreftelsesside som du trenger for å bestille en time gjennom vårt online avtalesystem.


For mer informasjon om søknaden, vennligst se vår nettside.

Alle visumsøkere må komme til ambassaden i Oslo for å søke (med mindre de søker om en fornyelse). Det er viktig at du tar med deg alle påkrevde dokumenter. Dersom du ikke har med alle nødvendige dokumenter til intervjuet kan du risikere å bli avvist. Du må da bestille en ny time. Grunnet et høyt antall søkere om sommeren, kan det være vanskelig å få ny time. Det er derfor viktig å komme forberedt.

 

Hvilke dokumenter er påkrevd når man søker om visum?

For full oversikt over påkrevde dokumenter, vennligst se listen på vår nettside.

 

Hva kan man forvente når man kommer til ambassaden?

Når du kommer til ambassaden har du time samtidig med mange andre visumsøkere. Du bør derfor regne med å bruke et par timer til ventetid og selve intervjuet. Du kan ikke ha med deg bagasje eller store vesker når du skal gjennom sikkerhetskontrollen ved ambassaden.

Når du kommer inn i venterommet leverer du først alle dokumenter. Du vil deretter bli kalt opp for fingeravtrykk. Til slutt vil du ha et kort intervju med en konsul.

 

LES OGSÅ: Slik søker du på universiteter i USA

 

Hvor lang tid tar det før jeg får et visum etter at jeg har vært på intervjuet?

I de fleste tilfeller vil du bli informert om visumet er innvilget etter intervjuet. Vanlig behandlingstid og utsendelse i posten tar i snitt 2 uker. Det er dessverre ikke mulig å hurtigbehandle en visumsøknad. Det er ditt ansvar å søke i god tid før avreise. Den vanligste årsaken til forsinkelser i visumprosessen er at søkeren ikke har tatt med seg alle påkrevde dokumenter til intervjuet.


 

Hvor lenge er visumet gyldig?

Dersom du har et studentvisum, kan du reise til USA opptil 30 dager før skolestart. Skolestart står oppført på ditt DS-2019- eller I-20-skjema.

Lengden på oppholdet i USA avhenger av ditt visum. På et F-1-visum kan du bli i opptil 60 dager etter skoleslutt (utløpsdatoen på ditt visum). På et J-1-visum kan du bli i opptil 30 dager.

 

Hvordan kan jeg forlenge et studentvisum?

Vanligvis vil en student stemples inn tilsvarende lengden av gyldig studentstatus, såkalt ”duration of status”. Dette betyr at du kan bli i USA så lenge du er student og har et gyldig skoledokument (DS-2019- eller I-20-skjema). Hvis du forlenger oppholdet, og får et nytt DS-2019- eller I-20-skjema, kan du bli i USA uten å søke om nytt visum. Dersom du reiser ut av USA, og skal inn igjen, må du søke om et nytt visum ved en amerikansk ambassade eller konsulat.

Du kan dessverre ikke forlenge visumet med mindre du har et nytt DS-2019- eller I-20-skjema.

 

LES OGSÅ: Her tilbyr de sophomore standing

LES OGSÅ: Ekstra stipend til utdanning i USA