(StudentTorget.no):

Navn: Gunn Anett Lofnes
Alder: 22
Studie: Sosiologi
Studiested: Manchester
 
 

Om skolen / studiestedet

 
Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?
 
Først og fremst var har jeg alltid veldig interessert i å oppleve det å studere i utlandet. Etter et besøk hos en venninne av en venninne i Manchester falt jeg pladask for byen og menneskene som bor der. Høfligere og vennligere mennesker skal en lete lenge etter. Etter dette kom jeg i snakk med en annen norsk venninne som hadde studert i utlandet. Hun tipset meg om Across the Pond. Across the Pond veiledet meg gjennom hele søkeprosessen, og det var gjennom min personlige veileder der at jeg fant ut akkurat hva jeg skulle studere.  
 
 
 

 


GODE VENNER: Gunn Anett (22) har fått mange nye venner ved å bo å såkalte studenthaller. Her med samboere fra Singapore, Canada og Nigeria. 
Fortell litt om skolen og studentmiljøet
 
På The University of Manchester er det 35 000 studenter, der 7000 er internasjonale studenter fra mer enn 160 forskjellige land. Det å studere i denne byen er en fantastisk mulighet til å bli kjent med nye mennesker og kulturer fra hele verden. Jeg kom lett i prat med andre studenter fra dag en av, både engelske og internasjonale, da alle er veldig åpne og vennlige. I tillegg bor jeg i en studenthall, et sted som har gitt meg nye venner for livet. Jeg vil tipse alle å velge å bo i studenthall. Da får en virkelig kjent på studentopplevelsen. Mine nærmeste venner i Manchester traff jeg i studenthallen, og de er fra blant annet fra Canada, Singapore, Spania, Frankrike og Kosovo. 
 
I Manchester er det også en drøss av muligheter for å melde seg inn i lag, foreninger og organisasjoner. For eksempel er det lag innenfor 40 forskjellige sporter. I år, mitt første år på studiet, meldte jeg meg inn i noe som heter Resident Association. Vi har ansvar for å arrangere diverse arrangementer for rundt 500 studenter som bor i såkalte City Campus. Vi er en gruppe på 11 stykker, der jeg er generalsekretær (noterer på møter og legger ut referat, og ellers er med på å stelle i stand arrangementer og jobbe i baren vi har i kjelleren i studenthallen). Vi har for eksempel arrangert Halloween-party, shoppingturer til Old Trafford Center, ”stand up”-kveld på en komedieklubb som heter Frog’n Bucket, og nå planlegger vi en kjempestor utendørs grillfest i mai. 
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen
 
Jeg studerer sosiologi, som er kort fortalt å studere og lære om samfunn og mennesket. Det første året har vi hatt en ganske generell innføring i ulike sosiologiske temaer, ideer, teorier og forskningsmetoder på mange forskjellige områder i samfunnet. Det som er så gøy er at videre kommer vi til å peile oss inn på områder som vi selv synes er interessante. Akkurat nå er jeg litt usikker på hvilke områder jeg vil spesialisere meg på, men de fagene jeg har likt best i år er ”Sociology of Personal Life” og ”Work Organization and Society”. 
 
Studiet er basert på veldig mye individuell studering. Du må være strukturert, sta og motivert hvis du vil gjøre det skikkelig bra på dette universitetet. Nivået vil jeg påstå er ganske høyt. Til tider føles det som om det er umenneskelig mye skolearbeid, men hvis man bare jobber hardt og er strukturert så får man alt til. 
 
Jeg har en fire forelesninger i uken, og tre gruppearbeid. Dette er ikke så veldig mye, men meste parten av tiden på studiet er gjort på egenhånd, enten ved at setter seg på biblioteket, eller hjemme på rommet for å studere. Det forventes at en skal bruke 12 timer i uken på hvert fag, noe jeg vil påstå at jeg minst bruker. Vi må forberede oss til hver forelesning og hvert gruppearbeid noe som ofte kan ta svært lang tid da det til tider kan være vanskelig for meg som norsk å forstå det engelske fagspråket. I tillegg har vi  innlevering av oppgaver hvert 3-4 uke. 
 
SPREDT CAMPUS: Gunn Anett (22) og en skolekamerat utenfor et av skolebyggene i Manchester.
 
 

Søknadsprosessen

 
Hvordan var søknadsprosessen?
 
Gjennom en venninne fikk jeg kontakt med en personlig veileder i Across the Pond. Gjennom dem gikk søknadsprosessen knirkefritt. Det største ”problemet” var å skrive et såkalt ”personal statement” , som inneholder informasjon om hvorfor du vil studere på studiestedet og hvorfor du vil studere faget du vil studere, osv. Det var mye jobb så klart, men det gikk nokså greit.  
 
 

Livet som student i Manchester

 
Hvordan er prisnivået der?
 
I Manchester er det generelt veldig billig sammenlignet med Norge. Som student er det en stor fordel at mat, klær og alkohol er generelt veldig billig, selv om det også her kommer veldig an på hvor en går. Som studenter går vi ofte på såkalte studentbarer hvor det ofte hender vi får en øl til 1-2 pund, noe som er latterlig billig i forhold til Norge. 
 
 
 

 


MYE Å GJØRE: Det er lett å komme seg til de nærmeste landene, her utenfor det minste huset i Storbritannia, i Wales. Les mer om livet i Manchester på Gunn Anetts blogg.
Hvor mye betaler du for å leie bolig?
 
Ettersom at jeg bor i sentrum og har eget bad, betaler jeg rundt 115 pund i uken, noe som blir 460 pund (ca. 4100 norske kroner) i måneden. Dette er inkludert alt; strøm, internett og varmtvann. Neste år flytter jeg litt ut fra sentrum, og da betaler jeg 95 pund i uken, inkludert alt. 
 
 
Hva gjør man i fritiden?
 
På fritiden i Manchester kan du gjøre akkurat det du føler for, for de har alt i denne storbyen. Alt fra shopping i sentrum, Arndale Shopping center, eller tar turen ut til Trafford Shoppingcenter. Du kan gå på pub og se på fotballkamper i skikkelig engelsk ånd, eller tar turen på Old Trafford fotballstadium og se på fotballkamper. Det eneste jeg savner er fjell og natur rundt meg, ettersom jeg bor i sentrum og sjelden tar turen ut av sentrum. 
 
 
Hva synes du er det beste med å studere der?
 
Det beste med å studere i Manchester er alle de forskjellige menneskene jeg har møtt her. Det er mennesker fra hele verden som velger å komme til og bosette seg i denne byen, noe som resulterer i en veldig flerkulturell by. Det er veldig ulikt fra den lille tradisjonelle norske boblen som vi fort havner i i Norge.
 
Ellers synes jeg også det er herlig å bo i et land som ikke er preget av janteloven. Her har du lov til å ha troen på at du er noe, at du kan noe, at du vet noe, at du duger til noe og at du kan lære andre noe. Folk i Manchester er veldig løsrevne og avslappede i forhold til å slippe personligheten sin løs, og har ingen problem med å uttrykke det gjennom klesstiler, musikk, osv. Her får du generelt aksept og et vennlig smil uansett hvordan og hvem du er. 
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i England?
 
Det som er utfordrende med å studere i England er å studere på et annet språk enn norsk; det krever mye tid, oppmerksomhet og energi. Så en må ha en ”stå på”- personlighet for å gjøre det veldig bra. Det er også klart det er utfordrende å være i et nytt land med en kanskje ikke så veldig ulik, men likevel ofte forskjellig, kultur fra Norge. Det kan jeg merke lett på når for eksempel mine engelske medstudenter har samtaler om musikk, filmer, tv- program og så videre som de har vokst opp med og som jeg aldri har hørt om. For å ikke føle meg utenfor da, prøver jeg og angripe det på det jeg ser som best mulig måte, altså ved å få de til og fortelle meg om deres kultur slik at jeg blir mer og mer kjent med den.  
 
 
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i England?
 
Hvis du ønsker å studere i utlandet, så ikke vær redd for å hoppe i det. Du trenger ikke å være den smarteste eleven i klassen, men du må være villig til å jobbe mye for å få gode resultater. Å flytte til utlandet er en opplevelse som kommer til å forandre deg for alltid. Du blir mer sikker på deg selv, du blir mer selvstendig, du får kunnskaper og kulturell input du aldri kunne fått ved å studere i Norge. Hvis du har muligheten, så kan jeg etter mine erfaringer anbefale at du tar den muligheten mens du fortsatt er ung og kanskje ikke så etablert.