Da jeg gikk siste året på videregående skole, var vel planen å ta ett engelskrelatert studie i Bergen. Det var en by jeg alltid hadde hatt sansen for, og synes den var passe stor, samtidig ikke for langt borte fra hjembyen, Haugesund.
Bergen som var plan A, ble raskt plan Å, da jeg og min venninne endelig fikk vår tenåringsdrøm oppfylt. Vi skulle ut og oppleve verden som backpackere i fem måneder, sier Nina Kallevik Thommesen.
Det var underveis på denne turen, at hun forstod hvor utrolig liten Bergen var sammenlignet med verdens storbyer.
I mars, bestemte både hun seg sammen med sin reisevenninne at de ville søke på Kingston University, som ligger i en av verdens mest kjente metropolitter, London.
Navn: Nina Kallevik Thommesen
Alder: 22 år
Studerer: Bachelor i engelsk litteratur
Studiested: University of Roehampton, i London, England
Da jeg var tilbake i trygge Norge, var det ikke mange ukene før jeg igjen pakket sekken og satte kursen mot England.
Det var først da jeg satt på flyet mot London, at jeg forstod hvilken avgjørelse jeg hadde tatt, da jeg satt på min solfylte bungalow terrasse i Thailand og klikket «accept» til en studieplass i London.
Forskjeller mellom Storbritannia og Norge
Den største forskjellen, er kanskje den språklige utfordringen jeg møter ved å studere på et annet språk enn morsmålet mitt. Jeg studerer jo engelsk både på fritiden og i min bachelorgrad i litteratur, sier Nina.
Hun synes de største forskjellene mellom hennes egen levemåte og britene kommer mye tydeligere frem etter å ha fått observere deres hverdag på tett hold.
Selv om Storbritannia er et ganske kjent land for oss nordmenn, blir opplevelsen en helt annen når man bor der, i forhold til om en drar dit for en weekendtur.
Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?
En tror kanskje at vi, som studerer i London, stadig sprader mellom butikkene i Oxford Street og spiser middag i Covent Garden. Dette er dessverre ikke tilfellet for meg i det hele tatt.
En vanlig dag for meg i Roehampton, som ligger litt utenfor London sentrum, starter med en joggetur i Richmond Park. Så setter jeg meg ned og leser en av tre bøker som skal leses før uken er over.
Pensum består nemlig for det meste av skjønnlitteratur, og hun har kun undervisning tre timer, tre dager i uken. Undervisningen er delt opp i en og en halv time forelesning og en og en halv time gruppeundervisning per dag. Dette er fordi det krever en del timer selvstendig studietid.
Etter en stund går ordene i surr og øynene i kryss, og jeg skjønner at det er på tide å gjøre noe sosialt.
Noen dager setter vi oss langs Themsen med et glass vin, men det blir som oftest en halvliter for 18 kroner på studentbaren. Hvis fornuften seirer, drar jeg hjem tidlig og fortsetter lesingen, forteller hun.
I helgene, drar Nina som regel ut på byen i London sammen med de andre venninnene og fester på nattklubbene i Mayfair-området.
Studentmiljøet ved University of Roehampton
Som internasjonal student, føler jeg meg mer som klassens midtpunkt enn en outsider. Det har seg nemlig slik at engelskmenn blir veldig fasinert av utenlandske studenter med engelsk som fremmedspråk. Britene synes at dette er ytterst imponerende og bryter gjerne isen ved å lære noen fraser på norsk.
I følge Nina, er det ikke bare britiske studenter man lærer å kjenne, men også mennesker fra alle verdenshjørner.
Vi får også muligheten til å bli kjent med internasjonale studenter, som har mye spennende kultur å by på. Hjertet av studentmiljøet er der alle studentene møtes, på studentbaren Student Union, sier hun.
Fikk god hjelp med søknaden
Ettersom jeg søkte gjennom nettsiden Study Across the Pond, vil jeg si at søknadsprosessen gikk nokså smertefritt.
Jeg fikk en egen kontaktperson som veiledet meg gjennom hele prosessen. Det var alt i fra å velge studie til å velge universitet.
Hadde det vært slik at jeg ble nødt til å søke selvstendig gjennom UCAS, tror jeg at jeg muligens hadde studert i Norge, bare for å slippe.
London kan by på utfordringer
I og med at jeg er en person som ser på utfordringer som noe positivt, vil jeg påstå at det ikke er noe spesielt negativt med å studere i London, forteller Nina.
Hun påpeker at hvis det skulle være et problem, så måtte det være kollektivtrafikken som ofte har problemer og full stans. Det skaper problemer når hun pendler til og fra skolen.
Andre utfordringer blir de språklige og kulturelle forskjellene. Det kan være alt fra hvordan en skal forholde seg til lærere per person eller via email, til å venne seg til hva som er vanlig frokost.
Nina har også hatt litt vanskelighet for å akseptere engelsk klesstil. Hun mener de ikke klarer å kle seg etter været, og skulle helst sett at de kledde mer på seg.
Leieprisen bestemmer du selv
Leieprisene kommer egentlig helt an på hvilke standard du har som person og hva du ser etter i området der du vil bo.
I London er det for eksempel slik at, hvis du vil bo i et område med en undergrunnsstasjon, er du nødt til og betale mer.
Vil du ha vegger som er lydtette og vinduer som ikke lekker, er du nødt til å betale mye mer.
Er du villig til å bo i en studioleilighet eller i et kollektiv, kan du bo ganske så rimelig, men er du på utkikk etter norsk standard og privatliv, vil det fort koste mye, påpeker Nina.
Prisnivået kan ligge på alt fra 2000 til 8000 kroner per person, per måned. Dette er vanligvis ekskludert vann, strøm, gass og internett.
Hvor dyrt det blir i lengden kommer også an på valutakursen.
Siden husleien dreier seg om store beløp, gir det også store utslag når kursen varierer.
Et tips, er å sette over hele beløpet fra Lånekassen over på britisk konto når kursen er lav. Da får du mest for pengene, anbefaler hun.
Kan minne om en bokklubb
Til høsten skal Nina begynne på sitt tredje og siste år på bachelorgraden i engelsk litteratur.
Studiet mitt er i grove trekk delt opp i litterære perioder og temaer. Temaene kan være alt i fra viktoriansk litteratur til litteratur og mat, eller kvinner i Shakespeares verker.
Til tider må jeg innrømme at det føles ut som om jeg betaler latterlige store summer penger for en undervisning som ligner ganske mye på en bokklubb.
Jeg vil likevel påpeke at, gjennom mye lesing av noveller og kritikere, har jeg lært en hel del om research, essayskriving, analysering, tekstbehandling og argumentering. Dette har ført til at jeg har utviklet ferdigheter på en veldig interessant og underholdende måte, sier Nina.
Griper sjansen til å se London og verden
Når jeg ikke er på skolen, elsker jeg og mine gode venner å utforske forskjellige plasser rundt om i London. Det kan være alt i fra de berømte vintagemarkedene, til de vakre parkene, eller de travle businessområdene.
Nina sier hun elsker den engelske pubkulturen og trives blant britene på pubene. Ofte settes det opp «gigs» på pubene og inngangsbilletter koster oftest under fem pund.
Etter å ha studert her i to år, er jeg fortsatt ikke i nærheten av å ha opplevd halvparten av hva London har og by på. Jeg kan trøste meg at jeg har fått sett det jeg vil av London. Byen er også et supert utgangspunkt, når det kommer til å reise for å se andre land, sier hun.
I London går det busser og tog til alle døgnets tider, og med tre store flyplasser, kan man reise hvor som helst, nesten når som helst.
Personlig så har jeg ett mål om å dra til minst ett nytt land per år, over den tiden jeg er bosatt i London. Så langt, har jeg reist med buss til Paris for under 250 kr og tatt fly til Marokko for under tusenlappen. Jeg gleder meg til å finne ut av hvor jeg skal reise til etter sommeren!
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?
Ja!
Husk å skaffe deg studentforsikring før du reiser, for leiligheten min brant ned over påsken.