M ed et utvekslingsår i Paris og engasjement i Amnesty International, er det ikke noen tvil for «anglofile» Charlotte Witsø, at hun har truffet helt riktig på valg av universitet i Storbritannia.

Jeg har bestandig vært glad i å reise og også i å bo i andre land, hvor de har en annen kultur som man kan bli kjent med.

Det begynte med at jeg var på utveksling, andre året på videregående, med organisasjonen «Youth For Understanding» i Frankrike. Det var en veldig spennende opplevelse, og jeg syntes det var interessant å bli ordentlig kjent med fransk kultur.

Så når jeg skulle søke på forskjellige universiteter, tenkte jeg at jeg burde gripe sjansen og reise ut igjen.

Og det har jeg ikke angret ett sekund på!

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Charlotte Witsø

Alder: 22

Utdanning: Bachelor i fransk og politikk

Studiested: University of Sheffield, i England

 

Har alltid vært litt «anglofil»

Charlotte fikk ideen om å flytte til Storbritannia av venninnen Stine, som studerte i Chester. I feriene kom Stine hjem og fortalte om hvor godt hun trivdes, hvor hyggelige folk var, og hvor bra studiene var.

Charlotte sier hun ikke helt vet hvorfor hun valgte Sheffield som førstevalg, men hun hadde en veldig god magefølelse på forhånd.

Jeg har nok alltid vært litt «anglofil», og, litt etter litt, skjønte jeg at det var til Storbritannia jeg måtte dra.

Da hun hadde bestemt seg for å reise til Storbritannia, rådførte hun seg med diverse organisasjoner som hun kom i kontakt med gjennom utdanningsmesser.

Ettersom Stine hadde søkt igjennom UCAS (Storbritannias Samordna opptak) før, fikk jeg også hjelp av henne. UCAS var i grunnen veldig oversiktelig, sier Charlotte.

Videre så jeg på flere rangeringstabeller, for å finne ut hvilke universiteter som lå best an innen de fagene jeg var interessert i. Deretter saumfarte jeg de aktuelle universitetenes nettsider, legger hun til.

Jeg hadde dessverre ikke anledning til å dra til Storbritannia for å delta på open days, men University of Sheffield hadde veldig gode nettsider og virket lovende, forteller hun videre.

 

 

Kan du fortelle litt om studiet?

Studiet mitt er delt opp i to deler; fransk og politikk.

I fransk-delen, lærer vi mye grammatikk såklart, men også litt politikk, linguistikk og litteratur. Jeg foretrekker nok politikk-delen, det er den som er mest spennende.

Vi kan som regel velge fag nokså fritt og det er lett å bytte fag, dersom man ønsker det; de er veldig fleksible ved University of Sheffield og i Storbritannia generelt.

Derfor har jeg studert mest internasjonale relasjoner; globalisering, politikk i Latin-Amerika, internasjonale sikkerhetsstudier og komparativ politikk.

De som studerer et språk, må reise på utveksling og får dermed en fireårig bachelor. Så dette skoleåret har jeg studert ved Sciences Po i Paris. Det var en interessant opplevelse, og muligheten til å studere ved den skolen, var en av grunnene til at jeg i utgangspunktet valgte å studere ved University of Sheffield.

 

 

Man finner fort "sin plass"

Charlotte har kun ni timer undervisning i uken, og står opp rundt klokken 8:00, fordi hun alltid har mye å gjøre. Hun må enten lese til seminarene, forberede essays, eller gjøre noe med Amnesty International-laget hun er medlem av.

Hvis vi har veldig mye å gjøre, pleier jeg og vennene mine og møtes til lunsj. Mat må man jo ha, for uten mat og drikke, duger helten ikke.

Dersom det er litt roligere tider, møtes vi heller på puben om kvelden. Det er veldig mange koselige puber i Sheffield, så det er et stort utvalg.

Ellers sier Charlotte at hun ofte pleier å vandre i byen eller i en av Sheffields mange parker.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Storbritannia og i Norge?

Jeg har ikke studert ved et universitet i Norge, men det virker som om det, faglig sett, er ganske likt.

Derimot, tror jeg det er en større forskjell mellom å studere i Storbritannia og i Norge, hvis man ser på de utenomfaglige ting. I Storbritannia ,er ”Students’ Unions” veldig viktige, poengterer Charlotte.

I Sheffield har de en flott, velutviklet Students’ Union, hvor man finner butikker, kaféer og barer. Der arrangeres det også klubbkvelder og Charlotte møter alltid noen hun kjenner på Student’s Union.

Det er også der de 300 lagene, foreningene og organisasjonene holder til. Man finner et lag for hver en smak, cocktail society, book society, rugby society og mange, mange flere.

Hun forteller at det er veldig lett å komme i kontakt med andre studenter som har samme interesser. Det gjør også at man fort finner "sin plass", og hun tror at det er derfor hun trives så godt der.

Det er alltid noe å gjøre og man føler at man virkelig hører til der. Jeg kan selvsagt bare stå inne for hvordan det er Sheffield, men der er det virkelig tipp topp å være student.

Ettersom det er så mange lag og foreninger, pleier vi å si at en student i Sheffield som ikke er involvert i noe som helst, må virkelig jobbe for å unngå det livlige studentlivet.

Charlotte forteller at mottoet deres er ”A happy student is a good student”, og hun setter stor pris på at de som jobber ved universitetet aktivt oppfordrer studenter til å engasjere seg i frivillig arbeid og i diverse organisasjoner.

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Storbritannia?

Det første året på universitetet teller ikke, og man trenger kun å bestå, men de fleste prøver så klart å danne seg ett så godt grunnlag som mulig for de kommende årene.

Dette medfører at det er veldig vanlig å gå ut og på puben litt oftere enn man strengt tatt burde. Og, avhengig av hvilket miljø man er i, så kan det være en del drikkepress.

I tillegg, virker det som om folk generelt sett er litt sunnere hjemme i Norge, og det kan jo være utfordrende dersom man lar seg påvirke av ”Fish and Chips”-kulturen.

Jeg mener at man vil uansett møte på ting som virker negative og/eller utfordrende, men man må prøve å fokusere på det som er positivt.

 

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Det er nokså dyrt å studere i Storbritannia, spesielt for nordmenn, ettersom vi ikke er med i EU. Prisene varierer, men ligger på rundt 110 000 kroner per skoleår. Så det er svimlende tall på brevene fra Lånekassen.

Charlotte synes prisnivået ellers er litt lavere enn i Norge, men sier at hvor billig eller dyrt man opplever oppholdet avhenger mye av hvor i Storbritannia man er.

Dersom man bor i London, er det sikkert veldig dyrt, men Sheffield er blant de rimeligste byene i landet.

Den billigste halvlitern med øl koster 20 kroner, og likedan for en god kopp cappuccino.

På enkelte bussruter er det studentrabatt, så der betaler man kun 5 kroner for en enkeltbillett.

Leieprisene varierer, men kan være rimelige. Neste år betaler jeg ca. 3 300 per måned med alle utgifter inkludert.

 

 

Vil du anbefale Sheffield til andre, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil definitivt anbefale alle å studere i Sheffield!

Universitetet er veldig bra, faglig sett, i tillegg til at det er en skikkelig studentby, hvor man får en flott studentopplevelse.

Uansett om du tenker på å reise på utveksling eller vurderer å ta hele graden din i Storbritannia – det er en flott opplevelse.

Jeg tror de fleste tipsene jeg kan gi, er flott oppsummert på Sheffield Students' Union sine sider.