D et er noe med at det er noe helt annet å lese om skolen på nettet eller høre om den fra venner, enn det er å dra dit og se det selv. Så uten tvil, dra ned, sier Julie.

For henne hadde turen store konsekvenser:

Jeg trodde jeg ville gå på Goldsmith, men etter turen har jeg funnet ut at det ikke er det jeg skal. Queen Mary er mer riktig for meg.

 

Fant drømmeuniversitetet

For å velge det store utland når studietiden har ankommet, kan være både spennende og veldig skummelt.

Du skal investere i en utdanning som skal sikre deg en karriere for resten av livet, og du velger hjemland- og by for de neste tre eller fem årene.

Da er det viktig å vite at du kommer til å trives, oppleve mye og lære nok i studielandet du har sett deg ut.

 

 

Etter å ha besøkt og snakket med ledelse og studenter ved de tre universitetene, har Julie nå bestemt seg for at det er International relations på Queen Mary som er neste steg, når hun til våren er ferdig med ettårsstudiet sitt i Økonomi og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Det var rett og slett fordi jeg forelsket meg i skolen og campusen på Queen Mary, innrømmer hun.

Det faglige er veldig viktig, men jeg visste allerede at skolen hadde et godt rykte og gjorde det bra på diverse kåringer. Derfor var jeg først og fremst opptatt av følelsen jeg fikk av universitetene mens jeg var der, utdyper hun.

Jeg tror ikke man kan prestere uten å trives i miljøet man jobber i. Man trenger mennesker og omgivelser som gir deg inspirasjon og motivasjon, mener Julie.

Queen Mary skilte seg ut på nettopp dette, fortsetter hun. Jeg kom dit og opplevde atmosfæren akkurat slik jeg drømmer om at det skal være på et universitet.

Englandsturen skjedde i regi av Studievalg.no, og, sammen med reisepartner Daoud Maach, fikk hun snakket med studenter, professorer og ledelse ved universitetene. De ble vist rundt på campus og fikk blant annet vite mer om studentforeninger og miljøet der.

Mens Julie besøkte Queen Mary og City University, var Daoud på SOAS (The School of Oriental and African Studies), før de begge sjekket hvordan det ville være å gå på Goldsmith University.

Det var et veldig bra opplegg. Vi fikk svar på alt vi lurte på og det var en veldig bra dag, sier Julie.


 

Fikk bekreftet planene

Det er skummelt å velge feil, men det er også ekstremt beroligende å vite at du velger riktig.

Under et skolebesøk, får du snakke med studenter og ledelse ved skolen, og faktisk oppleve hvordan det er å være der. Det kan gjøre at du ombestemmer deg og endrer planer, slik som Julie gjorde, eller det kan gi deg den tryggheten du trenger for å spikre dem.

Det er jo alltid flere ting å tenke på. Det er dyrt, så man lurer på om man faktisk skal ta seg råd til det, sier Daoud Maach.

Han var innom to universiteter, da han var med til England. Planene hans er uforandret, og enda mer virkelige i dag enn før han dro.

Jeg har hatt tanker om å dra lenge, men det hjalp veldig å dra ned og faktisk snakke med ledelsen ved universitetet. Det å reise, ga meg et realistisk bilde av det at jeg skal dit. Jeg har hatt planer om det lenge, men nå ble det enda mer seriøst, forteller han.

Når han er ferdig med sitt siste år på Kongshavn videregående i Oslo, går turen til London og International relations ved SOAS - School of Oriental and African studies.

Når du har tatt veien helt fra hjembyen for å besøke et universitet i et annet land er det viktig å være godt forberedt. Les deg opp på forhånd og ha spørsmål klare.

Daoud ba også om å få snakke med professorer om de forskjellige fagene han skal ta, for å forsikre seg om at det er dette han ser etter.

Det er viktig å spørre om hva de kan tilby deg, hvordan livet som student er der nede, og om hvordan studentene har det. Jeg ba også om å få snakke med professorene og fikk snakket med dem om de forskjellige fagene.


 

Ville vite hva hun gikk til

Et forhåndsbesøk hos ditt fremtidige hjem for de neste årene, kan også være nettopp det du trenger for ikke å la deg skremme bort fra planer du egentlig har lagt, eller gå og grue deg for hva du har begitt deg ut på.

Mens Julie og Daoud var på tur i London, dro Andrea Hovland Bøe helt alene til Bournemouth, sør i England, hvor hun besøkte Anglo-European College of Chiropractic (AECC ).

 

 

Jeg tenkte at det var et for stort steg å flytte til England uten å se hva jeg gikk til. Jeg ville se skolen, byen, hvordan nivået var på leiligheter og om det var et miljø jeg kunne trives i. Dette finner en ikke ut ved å google, sier Andrea.

Det er nemlig langt mer enn studieprogrammer og karakterer du må ta hensyn til.

Du skal kanskje flytte hjemmefra for første gang, og det til et helt annet land. Du trenger et sted å bo, du vil ha nye venner, og du vil gjerne vite at både studiestedet og byen er steder du kommer til å trives.

Ved et skolebesøk, får du mye nyttig informasjon fra ledelsen og professorer, men for Andrea var det også viktig å få snakket med studentene som går ved universitetet.

Det er tross alt de som opplever skolehverdagen, sier hun.

Hun kan også berolige med at om du blir nødt til å ta turen alene, da de fleste åpne dager ikke arrangeres når vennene dine har fri, er det veldig lite å være redd for.

Noen kan synes det er litt skummelt, innrømmer hun. Men, min erfaring er at du blir veldig godt tatt i mot, av både skoleledelse og andre elever.

Jeg vil absolutt anbefale å besøke skolen du tenker å begynne på. Kanskje kan dette besøket være helt avgjørende for deg. Kanskje finner du ut at skolen ikke var sånn du tenkte, eller kanskje fjerner besøket all tvil du hadde i utgangspunktet, anmoder hun.

Hopp i det. Jeg har i hvert fall ikke angret en dag, avslutter Andrea.

 

Tips til universitetsbesøket:

- Forbered deg godt. Les på nettet om skolen og programmet du vil søke på, før du drar. På Studievalg.no finner du utfyllende informasjon om de fleste studiene og studiestedene i Storbritannia.

 

- Ha spørsmål klare på forhånd (og ikke vær redd for å stille dem). De, som tar deg i mot ved universitetet, er der for å svare på det du lurer på.

 

- Vær åpen. Du er ikke i Norge og ting er kanskje litt annerledes.

 

- Spør om ting. Finn ut om opptakskrav, studieprogrammer, det akademiske nivået ved skolen, campus og boligmuligheter. Ta til deg alt av tips om søknadsprosessen som kan være litt annerledes enn du er vant med i Norge. Spør ellers om absolutt alt du lurer på.

 

- Snakk med folk. Spør studenter om studentmiljøet og professorer om hvordan de forskjellige fagene er lagt opp.

 

- Spør studiestedet om hvorfor du skal velge akkurat dem. Hva er det som er spesielt med dette universitetet i forhold til andre?