Hvordan kom du fram til at det var til Storbritannia du ville dra?

For min del var det noe jeg hadde ønsket lenge, men hadde ikke funnet noe passende før dette.

Jeg kjente allerede en del som bor i Storbritannia, i tillegg til å ha en etablert sans for noe av kulturen der, som en gang gav opphav til mye av min egen musikksmak.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Anbjørn Finnvik

Alder: 25

Studieretning: Music Technology

Studiested: Glyndwr University, i Wrexham, Wales, Storbritannia

 

Hvordan var søknadsprosessen?

For min del ble det noe hektisk, ettersom mitt planlagte studium i Kristiansand manglet tilstrekkelig med elever for år nummer to.

Jeg endte opp med å finne skolen når det ble utlyst ekstra studieplasser, og jeg søkte meg inn via dette Clearing systemet.

Universitetet var snare med å ta kontakt etter jeg kom inn i systemet, og det gikk bra.

Hovedkomplikasjonen var grunnet Norges plass i EØS, og noe uklarhet angående hvilke gebyrer, tilbud og rabatter som angikk meg. Men dette var forståelig, ettersom jeg virker å ha vært den første norske studenten ved universitetet på en stund.

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Music Technology, som jeg gikk inn på i andreåret via studium i Kristiansand, er fundamentalt sett om musikkproduksjon og arbeid med lyd i forskjellige formater. Vi dekket dette på forskjellige måter, fra standard studioopptak og miksing/redigering/komposisjon, til mer avanserte formater.

De mer uvanlige deler av studiet, er at det går inn på mindre sentrale deler av hva en kan gjøre med lyd, slik som kodeprogrammet MAX/MSP, som man kan bruke til å skape diverse verktøy til produksjon og fremvisning av musikk, i tillegg til å gå inn på hvordan man lager lyd for både tv, film og teater.

Glyndwr har ett stort studio som er veldig fleksibelt og bra konstruert, men kan være veldig vanskelig å mestre og å ta bruk av til det fulle, ettersom det er nokså komplisert i konstruksjonen.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i Storbritannia og i Norge?

Kulturen er veldig annerledes, slik jeg opplevde det, og det blir fort en vane å snakke engelsk daglig.

For min del kom det naturlig, etter å ha hatt en rekke venner og lærere fra Storbritannia og USA.

Det virket også noe enklere å lære folk å kjenne, og de åpner seg raskere opp til andre enn vi nordmenn gjør, som gjør det sosiale noe annerledes enn hjemme i Norge, som kan ta en god stund til å bli vant med.

 

Hvordan er en vanlig dag i Wrexham?

Wrexham er en greit stor by i norsk standard, og er den største i Nord-Wales, men den føles likevel litt liten til tider, og utelivet er dominert av mindre spisesteder og puber.

Det er som regel rolig på dagtid (med unntak av når det er en fotballkamp), og tar man en tur innom byen møtes man ofte med rolige gater.

 

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er bra, med the Centenary Club, en pub og nattklubb nær universitetet og noen av studentleilighetene, som virket som et samlingspunkt og sentrum for mye av aktivitetene og forskjellige events.

Forutenom dette, virket det veldig lett å komme inn i Fresher's week, som kan sammenlignes med norsk fadderuke, som hjelper veldig med å komme i kontakt med andre og bli kjent.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg tok opp å gå på treningstudio, mens jeg var i Wales, ettersom det var rimelig årspris på det.

I tillegg, ble det en del tid med de andre jeg delte leilighet med, (mer i andreåret mitt enn det første), samt å fra tid til annen gå inn i sentrum og resten av Wrexham, så vel som å ta noen turer til the Centenary Club, som lå rett ved studieleiligheten jeg hadde.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Slik jeg opplevde det, var det nokså rimilig, jeg var enkelt i stand til å klare meg på stipend og lån.

Priser var for det meste lavere enn i Norge, selv med kronen svekket.

Det ble naturligvis dyrt om man levde på pubmat, men prisene i butikkene var veldig greie.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Storbritannia?

For min del ble det veldig uvant som øyboer å bli vant til noe av støyen om nettene, som naturlig nok var sterk til tider.

Det var også en del å bli vant til i henhold til byråkratiet, og mye hvordan kulturen i forskjellige situasjoner virker.

Det kan også ta litt tilvenning, i henhold til hvordan karaktersystemet virker og hvordan de forholder seg til arbeid.

 

Vil du anbefale andre å studere ved Glyndwr University, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg kan godt anbefale det, og vil anbefale andre som søker om å sette seg godt inn i innholdet i det studiet de setter for seg, for å vite hva de får ut av det.

Storbritannia virker som om de har en større variasjon av hva man får ut av studiet, fra universitet til universitet, selv om studiene kanskje heter det samme.