Hvordan fant du ut at det var til Dundee i Skottland du ville dra?

Hos meg var valget av studieland og universitet veldig avhengig av studieretningen jeg ville ta.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Larissa

Alder: 23

Studie: BSc Honours: Anatomical Sciences 2012-2016 og
MSc Forensic Anthropology 2016-2017

Studiested: University of Dundee, i Skottland, Storbritannia

 

Forensic Anthropology er et veldig spesielt fag, og det er få plasser i verden som tilbyr god utdannelse rett etter videregående. 'Centre for Anatomy and Human Identification', ved universitetet i Dundee, er kjent i verden for deres høyt nivå på undervisning og forskning.

Jeg besøkte senteret før jeg sendte søknaden min og møtte på veldig hyggelige ansatte, som hadde direkte tilknytning til faget mitt, eller som jobbet for administrasjonen ved universitetet.

Inntrykket mitt etter turen til Skottland var utrolig positiv, og å besøke forskjellige universitet, før du bestemmer deg for en studieplass, er noe jeg anbefaler på det sterkeste.

Derfor, selv om jeg kom inn på medisinstudiet i Norge, bestemte jeg å gripe sjansen og dra til Dundee, da jeg fikk tilbud om å studere her.

Dette valget har jeg til nå ikke angret en eneste gang og jeg synes til og med at det er en av de beste avgjørelsene jeg har gjort i mitt liv.

Etter jeg har avsluttet min bachelorutdannelse denne sommeren, skal jeg bli i Dundee og fortsette min utdannelse med et Masterstudie.

 

 

Skolen og studentmiljøet

Universitetet er nokså stort, sammenlignet med hva vi er vant med fra Norge; det er nesten som en liten by.

Studenter bor på campus, det fins matbutikker her, det er restauranter, nattklubber, fine parkanlegg, barer, treningssenter, ja til og med leger.

Det er ikke like stort som andre campus i engelsktalende land, hvor du må ta bussen eller toget fra en ende til annen, men her i Dundee går det godt an å gå.

Det er det som er flott med hele byen; det trengs ikke buss for å komme fram i byen, det er oversiktlig nok til å kunne gå overalt. Med dette sparer du en veldig god del penger også sammenlignet med andre plasser!

Dundee ligger rett ved vannet og ’The river Tay’. Det er fantastisk å gå tur forbi vannet og du får et inntrykk av å komme litt ut i naturen, selv om du er fortsatt i en by.

Det jeg har lagt merke til, er at det er veldig frisk luft sammenlignet med andre storbyer jeg har vært i – det lukter sjø og salt vann!

Tar du sykkelen eller bussen ut av byen, kommer du ut i ren natur på mindre enn 15 minutter, og stranden er ikke langt unna heller. Er du naturmenneske er det supermye å oppleve for deg i Skottland!

Det jeg har kjent når det kommer til studentmiljøet, er at det er, sammenlignet med hva mine norske venner forteller om deres norske universiteter, mer sosialt.

Det er utrolig mange utenlandske studenter her, folk kommer fra alle deler av Europa og verden for å studere her.

Fra dag én er du hjertelig velkommen, studenter som er litt eldre vil hjelpe deg i fritiden deres, sånn at du finner deg til rette i de første dagene, og det at du bor på campus vil føre til at du ikke går klipp av noe som skjer og treffer nye mennesker hver dag.

Det internasjonale miljøet gjør det utrolig interessant å prate med folk, og i de årene jeg har vært her, har jeg fått et annet syn på verden.

Plutselig, når du ser på nyhetene, er det som skjer, ikke så langt unna lenger, fordi du har en venn som du vet har familie som blir rammet av hva som før var ikke mer enn dårlige nyheter for deg.

Jeg synes dette er positivt, fordi det er synlig at studentene bryr seg om hverandre, og blir mer bevisst over deres egne handlinger og holdninger, og det som skjer i verden.

I tillegg til det, jobber studentrepresentantene veldig hardt for å gjøre universitetsopplevelsen best for hver student, og Dundee har blitt valgt som det beste universitetet i Skottland og fått tredje plass i hele Storbritannia når det gjelder studentopplevelsen!

Det som gjør forskjellen her, er igjen at det er så mye forskjellig du kan engasjere deg i!

Det spiller ingen rolle om du vil tilbringe fritiden din med å støtte blindehunder, danse salsa, lære italiensk, diskutere litteratur eller dra på laser tag – det fins en klubb for alt, hvor du kan treffe studenter med like interesser!

Selv synes jeg at jeg har utviklet meg fra en student på videregående skole til et voksent, engasjert og glad menneske, med sunn fornuft og gode holdninger, i de fire år jeg har vært i utlandet, og jeg kan bare anbefale opplevelsen jeg har hatt her i Dundee på det sterkeste til alle.

 

 

Om søknadsprosessen

Da jeg snakket med rådgiveren på skolen, om å dra til Storbritannia for å videreutdanne meg, fikk jeg mange prospekter av institusjoner og organisasjoner, som kunne hjelpe med søknadsprosessen, fordi jeg fikk fortalt at det er nokså kjent at den er komplisert og trengs hjelp til.

Selvfølgelig, er det da en pris knyttet til det, som ikke er spesielt lav!

Jeg har bestemt meg å dra på egen hånd og ikke ta kontakt med en organisasjon.

Dette gikk helt fantastisk! Ikke bare har jeg spart penger, jeg har også opplevd selv hvordan prosessen fungerer og kan gi råd til andre.

Det var i grunnen veldig lett å få til faktisk! Alt som måtte gjøres, var å fylle ut en søknad på UCAS, som kostet 100 kroner. Noen organisasjoner koster opp til 20.000!

Det som tar tid med dette, er å skrive en personal statement, og å få en lærer til å skrive noen fine ord om deg på engelsk.

Etter det, velger du ut hvilke kurs du har lyst til, sender søknaden, og venter. Har du fått tilbud, sender du etter vitnemålet. (Har du allerede fått vitnemål tidligere, kan du sende dette direkte med din søknad.)

Nettsiden er veldig oversiktlig og du får forklaringer og hjelp med hvert steg – fra første klikk på siden, til dagen du reiser til universitetet!

For meg har alt funket kjempefint og jeg har ikke hatt problemer å finne ut av dette selv i det hele tatt!

 

 

Hvordan er prisnivået der?

Sammenlignet med Norge, er det veldig rimelig å være student i Skottland.

Prisen på mat generelt er ekstremt lav, prisen på mat og drikke på uteplasser er mindre enn halvparten sammenlignet med Norge.

Et populært spørsmål hos mine norske venner er 'hvor mye er det for ei øl der borte?' og svaret gjør dem nokså sjalu – det er knapt 15 kroner for ei øl, og ellers er det absolutt greit å gå ut i helgen uten å måtte leve på ris og vann de neste fire ukene!

Prisen på klær er også mye lavere enn i Norge, og generelt er utvalget på alt veldig stort.

Hver gang jeg drar hjem må jeg pakke nesten en hel ekstra koffert, for å ta med alt som står på ønskelisten til familien og vennene!


 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

I første året, er det, etter min erfaring, best å bo i studentbolig (student halls). Det er her du blir kjent med andre studenter og blir best involvert i miljøet.

Du bor da som regel på campus.

Det som er best med å bo i studentbolig, er at du ikke må bry deg om regninger på strøm, vann, internett og lignende; alt er inkludert i prisen. Det koster, sammenlignet med å bo i leilighet i byen, litt mer – men er veldig verdt det!

Jeg betalte rundt 5500 kroner i måneden.

Etter det første året, er det vanlig å flytte ut og leie en leilighet i byen. Mange, som meg selv, bor sammen med en eller flere andre studenter.

For tiden bor jeg i en veldig flott og ny leilighet i bysentrum, sammen med ei annen jente, og jeg betaler omtrent 4000 kroner i husleie og 1000 kroner i regninger hver måned.

Noen av mine venner, som bor sammen med flere personer, eller som bor i litt eldre leiligheter som ligger mindre sentralt, betaler så lite som 3000 kroner hver måned for husleie og regninger til sammen.

 

 

Hva gjør man på fritiden?

Jeg selv tilbringer for tiden den meste parten av fritiden min på biblioteket, på trening, eller sammen med venner.

Kurset mitt er nokså krevende og det må til med mye lesing. Det er det samme for vennene mine, derfor er det kjekt å sitte sammen og lese, eller å treffe hverandre og spise lunsj eller kveldsmat sammen, for å slappe litt av på hektiske dager.

Jeg er veldig glad i sport og treningssenteret på campus har supergodt tilbud på kurs tidlig på dagen, til lusjpausen, eller om kvelden. Det er helt nytt utstyr, hyggelige ansatte og veldig trivelig miljø.

Jeg spiller også håndball og basketball på fritiden, og driver med triatlon.

Det er kanskje ikke like mye konkurranse tenking som i Norge, og man tar det litt mer med ro på universitetslagene, men gøy er det likevel! Vi har vært mange plasser i Storbritannia og spilt turneringer og konkurranser, den beste opplevelsen hvert år er definitivt National Handball Championships i London!

Sportsklubber er noe de fleste studentene er engasjert i, og det er minst like mye sosial aktivitet som sportsarrangementer i klubbene.

 

 

Noe annet som jeg liker å være med på er societies.

Det er kanskje best forklart med å sammenligne dem med foreninger. Folk med like interesser og mål treffer hverandre, samler inn penger til et godt formål, organiserer eventer for andre studenter, eller bare møtes for en drink på en pub.

Igjen, det er svært sosialt og det er et utrolig stort utvalg av sportsklubber og societies – det er noe for alle! Da jeg var i de første årene av studiet mitt, hadde jeg litt mer tid til å gå ut – det er et stort utvalg av klubber, barer og restauranter på campus, eller i nærmeste omgivelser.

Det er en grunn til at universitetet i Dundee har, i mange år på rad, blitt kåret av studentene som den beste plassen i Skottland, og den tredje beste plassen i hele Storbritannia, når det gjelder studentopplevelsen!

 

 

Om å studere i Storbritannia

Jeg synes det som er flottest med å studere her, er at selv om du studerer i et engelsktalende land, så er Norge ikke altfor langt unna. Det var ganske viktig for meg, fordi jeg reiste hjemmefra rett etter videregående skole og det var veldig kjekt å kunne få besøk av familien ei helg i blant.

Lengter jeg hjem til familien, er det mulig å dra i noen få dager, uten at det river et dramatisk hull i budsjettet!

Ellers setter jeg stor pris på det internasjonale miljøet; er du interessert i hvordan andre folk har vokst opp, hvordan livet deres har sett ut før du møtte dem ved universitetet, og ser etter inspirasjon til det neste reisemålet ditt, vil du trivs her.

Du vil legge veldig merke til hvor høflige, takknemlige, hjelpsomme og rett og slett søte britene er! Jeg har nesten bare møtt flotte mennesker her i landet og jeg har ikke ord for hvor mye jeg følte meg velkommen i landet!

I Skottland spesielt, er det en ’scottish accent’ som gjelder, og det er så flott! Det tar litt til å bli vant med den, men å høre når skotske folk snakker sammen er bare rått og jeg lover at du vil komme til å like det!

Ellers er det jo da pub-kulturen, som er flott å oppleve, det er lave priser på uteplassene og du kan gå ut med god samvittighet.

Storbritannia, og spesielt Skottland, har en egen unik kultur og selv om det bare ligger på andre siden av Nordsjøen, og du kanskje har vært på en liten shopping eller ferietur til London eller Aberdeen, er det å bo her noe helt annet!

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende ved å studere i Storbritannia?

Stort sett så synes jeg ikke det er noe negativt i det hele tatt!

Jeg elsker universitetslivet, kurset mitt er fantastisk, og jeg har møtt mange flotte mennesker her!

Det som er farlig, er at det er veldig stort utvalg på snop og matvarer som ikke fins i Norge. I tillegg, er de så fantastisk gode, derfor kan det fort skje at man må lukke øyene på matbutikken litt mer enn man er vant til, for å ikke vokse i bredden alt for mye!!!


 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Storbritannia?

Storbritannia er ikke altfor langt unna Norge.

Derfor, hvis du har sjansen, kom på besøk og ta turen til universitetet du er interessert i!

Send en epost til lærerne som underviser kurset du har lyst til å ta, og de fleste vil svare deg med én gang og invitere deg på besøk!