I den skotske byen, Edinburgh, ligger det tre store universiteter. Heriot-Watt ligger 25 minutter med buss utenfor bykjernen, Napier University har campuser opptil flere steder i byen og University of Edinburgh har fakulteter i sentrum av Edinburgh.

Dette resulterer i mange reiseglade nordmenn samlet på et sted. En av dem er Sigurd Bacic, som etter litt om og men ga Business Management på Heriot-Watt en sjanse.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Sigurd

Alder: 21

Studieretning: Business Management

Studiested: Heriot-Watt University, Edinburgh, Skottland

 

Sigurd har vært bestemt på at han skulle ut i verden for å studere. Den opprinnelige planen var USA, men grunnet kortere reisedistanse og anbefalinger fra kompiser, endte han opp i Edinburgh. Et valg han er veldig fornøyd med.

Her er det både bra uteliv og muligheter for naturopplevelser om man kommer seg av barkrakken.

Man kan nevne flere fordeler med å studere utenlands. Språk, kultur og forståelse av hva som skjer utenfor Oslo-gryta, er nok de han setter mest pris på.

Men det er på barkrakken, Sigurd merker den største forskjellen. Her kan man få langt billigere mat og drikke, enn hjemme i Norge.

Jeg sitter ikke på Tjuvholmen med studielån og spiser salat til 500kr. Her nede får jeg en pint for 3 GBP og en burger på Byron for 100kr. Kort prosess.

 

 

Tidlig start på studiedagene

Sigurd har troen på å sette vekkerklokken til å ringe tidlig, som et grunnlag for gode karakterer.

Men, om han er heldig, starter han ikke før rundt lunsjtider, og benytter seg av dette, ved å trene før skolen eller å spise en ekstra lang frokost.

Siden man selv kan velge tidspunkt for klasseromsundervisning, har jeg valgt å ha “tutorials” litt tidlig. Da bærer det som oftest med bussen ut til skolen.

Når forelesninger og annen undervisning er ferdig, samler vi oss en liten gjeng på biblioteket og leser.

Om ikke, så farer jeg hjem igjen, for å trene eller nyte studietilværelsen med en velfortjent middag og litt Netflix.

Business Management gir Sigurd muligheten til å svinge innom en del forskjellige fag og han er i dag glad for at han valgte denne studieretningen.

Så lenge du er business-student, må du uansett gjennom introduksjonsfag i økonomi, finans, regnskap og et par “rene” business-fag, som blant annet entreprenørskap, det første året på universitetet.

Undervisningen er delt opp i to forskjellige stiler: større forelesninger og mindre klasseromsundervisning. Disse er kalt “tutorials” og her blir man blir undervist av PhD-studenter med et maks antall elever på 20.


 

Studentmiljøet er helt topp

Det er relativt mye nordmenn i byen, og de norske studentforeningene NORSA og ANSA finner stadig på noe gøy.

Studentmiljøet er helt topp! Om man er av typen som kvier seg for å henge med nordmenn, når man først har flyttet utenlands, så er det ikke veldig vanskelig å unngå disse foreningene heller. Personlig, syntes jeg en liten miks er fint.

Det er mer enn nok av puber og utesteder i byen, og Sigurd er ikke fremmed for å ta seg en dans i ny og ne heller.

Ikke at jeg er spesielt flink til å danse. Jeg tar meg nok best ut stillestående, med en pint i hånden.

Pinten ble stadig dyrere da kursen steg drastisk i fjor, og på det verste betalte man 13 NOK for 1 GBP. Men Sigurd mener at man overlever helt fint om man er litt fornuftig og kanskje til og med skaffer seg en sommerjobb.

Når det kommer til leiepriser, så spørs det helt på hvordan standard man har, mener Sigurd.

Jeg bor sammen med to kamerater, midt i hjertet av byen, og betaler 450 GBP i måneden, sier han. Det er veldig overkommelig, med tanke på beliggenheten og standarden. Strøm og gass kommer i tillegg, men det er ikke mye man må ut med.

På campus betaler man ca. 500 GBP, forteller han videre. Så jeg vil si man kommer relativt godt ut av det, uansett.

Men gjør gjerne litt research i forkant av studiestart, anbefaler han. Det lønner seg.

Som nordmenn, anser mange seg som flinke i engelsk, men språket kan allikevel by på utfordringer, i følge Sigurd.

Man merker fort at det å skrive en akademisk tekst på engelsk kan være litt kinkig i starten. Men etter de første månedene løsner det av seg selv.

Det å komme til en ny by og i et nytt land er jo selvfølgelig litt rart i starten. Det var i hvert fall det for meg. Men etter et par ukers juleferie, og nok mas fra mor, lengter man litt tilbake til Skottland.

 

 

Anbefaler Harry Potter-byen

Sigurd anbefaler Edinburgh på det sterkeste og forteller at det er en spennende by i et fantastisk land.

Han legger til at han synes skotter er litt romsligere enn britene. Litt mer som oss nordmenn.

Det er alltid noe å finne på og byen er ikke altfor stor. Dette gjør det enkelt å komme seg rundt omkring, informerer Sigurd.

Om man er opptatt av litteraturhistorie og flott arkitektur, er Edinburgh i hvert fall å anbefale. Selv er jeg nok ikke den mest kulturelle, men jeg tar meg ofte i å tenke hvor flott det er her allikevel. Det er jo tross alt Harry Potter-byen!

Mitt beste og eneste tips, vil være å komme i gang med søknadsprosessen i god tid, avslutter han.