D en vakre byen, Winchester, ligger lokalisert i den vestlige enden av nasjonalparken South Downs. Her finner du historiske bygninger og romantiske plasser rundt ett hvert gatehjørne.

Her studerer Maria, som bekrefter at jusstudie er et utfordrende studie, men som gir mange gode muligheter videre.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Maria Lippert

Alder: 20

Studieretning: Juss

Studiested: University of Winchester, England

 

Mange vil jo si at juss er tørt, men det synes ikke jeg, sier Maria. Vi har 12 timer undervisning i uken og man må møte opp på 50 prosent, for å kunne gå opp til eksamen.

Lærerne er flinke, og det er tydelig at de har en lidenskap for det de prater om, roser hun. De har bred forståelse og mye erfaring.

De er også utrolig hjelpsomme, fortsetter juss-studenten. Om det er noe man sliter med, eller trenger ekstra hjelp til, så vil man få den hjelpen man trenger.

 

Mange grunner til å velge England

Maria hadde i utgangspunktet planer om å ta et utvekslingsår på videregående for å få utenlandserfaring. Men da dette ikke lot seg gjøre på tidspunktet, var valget enkelt når hun skulle studere videre.

Hovedgrunnen til at jeg dro til Winchester for å studere, var planene mine om å ta noen år i utlandet. Jeg valgte jo studieretningen som ganske ung og har alltid vært glad i England, innrømmer hun.

Jeg hadde dessuten hørt mye positivt om å studere her og valgte å bare hoppe i det, fortsetter 20-åringen.

En annen grunn til at jeg dro til akkurat Storbritannia for å studere juss, var fordi det er mulig å få advokatlisens i Norge senere. Det er jo litt mer jobb enn å bare studere det i Norge, men det synes jeg det er verdt.

 

 

Det er mange grunner til at England ble valgt som studieland. Den fremtidige advokaten er glad for at hun har muligheten til å reise hjem uten at studentbudsjetter ryker. Dette benytter hun seg gjerne av om hjemmelengselen blir for stor.

Det er jo også på grunn av språket og kulturen. Jeg tror det å være god i engelsk, i dagens samfunn, er veldig viktig. Spesielt med tanke på at verden bare blir mer og mer globalisert, og en god engelskforståelse blir avgjørende.

Maria tror at den største forskjellen på norske og engelske studier, er nivået på lærerne og friheten man har på skolen. Det er også fint at man starter med blanke ark, og at det finnes aktiviteter og studentforeninger som passer for alle. Det er et godt og inkluderende studentmiljø.

Språket og alle fremmedordene i jussen er så klart utfordrende til tider. Men jeg må innrømme at det var mye vanskeligere i starten, enn det er nå. Det er en liten kulturforskjell fra Norge, men jeg ser ikke på det som en stor utfordring. Det er ikke vanskelig å tilpasse seg.

 

 

Traff blink med Winchester

Winchester er en by hvor du kan finne en god balanse mellom festing og skole, samtidig som det bare ligger en time unna shoppingmekkaet London.

Maria vil definitivt anbefale både jenter og gutter å søke det samme som henne.

Det vanskeligste er søknadsprosessen, men det er mange gode veiledningsorganisasjoner, hvor man kan få all den hjelpen man trenger.

Hun følte selv, at det å sette seg inn i språket, var overraskende lett og at det heller ikke var vanskelig å bli kjent med andre studenter.

Det virker kanskje skummelt å ta steget om å flytte til et annet land, men det er faktisk ikke så skummelt som folk tenker. Uavhengig om du er norsk eller britisk, så kommer mange til universitetet uten venner, og det er derfor lett å bli kjent. Språket lærer man seg kjapt, og det blir etter hvert en vane.

Det er ikke bare det gode studentmiljøet som Maria er godt fornøyd med. Hun har også truffet blink når det kom til den koselige byen Winchester.

Jeg har av en eller annen grunn alltid forbundet England med gamle bygninger og trange gater, og har alltid ønsket å bo på et slikt sted. I området hvor skolen ligger, er det akkurat sånn som jeg håpet det skulle være. Hvis du vil befinne deg i vakre, historiske omgivelser, så er Winchester valget.