Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg gjorde mye research og sjekket alle league tables som lå ute, for å se hvordan forskjellige universiteter gjorde det når det kommer til journalistikk.

Jeg har bodd i England før, så for meg gjorde det ikke så mye hvor universitetet lå, så lenge det var et godt universitet.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Kaja

Alder: 20

Studie: BA Journalism Studies

Studiested: University Of Sheffield, England

 

Det som er viktig når du gjør research, er å sjekke hvordan de forskjellige universitetene gjør det i det faget/feltet du vil gå, ikke nødvendigvis hvordan de gjør det på alle plan.

Jeg leste mye på de forskjellige universitetenes hjemmesider om journalistikklinjen, og fant ut hvilke fag de hadde innenfor departementet. Da jeg hadde fått forståelse på hva universitetene kunne tilby meg, fagmessig, begynte jeg å sjekke bomuligheter, prisnivå i byen, og hva universitetene kunne tilby for det sosiale aspektet.

Sheffield er kåret som det beste universitetet i UK for studentopplevelse, og kombinert med at journalistikklinjen her er en av de tre beste i landet, valgte jeg nettopp Sheffield.

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Sheffield ligger ca. to timer nord for London, og litt over en time øst for Manchester. Det er en passe stor by, med to store universiteter (University of Sheffield og Sheffield Hallam University) så det er nesten 50 000 studenter her.

University of Sheffield er 111 år gammelt, og var opprinnelig et universitet for ingeniørstudier, da Sheffield var sterkt preget av produksjon på 1800- og 1900-tallet. Nå er universitetet et av de beste i England, og er medlem av Russell Group universitetene.

Sheffield er veldig opptatt av at studentene har den beste mulige studentopplevelsen mens de går her, og bruker mye ressurser på å gi studentene best mulig hjelp, veiledning og opplevelser.

Vår studentunion er den beste i landet, og her kan du få hjelp med alt fra bomuligheter, dokumentasjon til blant annet Lånekassen, og de har også fester i kjelleren flere ganger i uken.

Det er veldig mange klubber og barer i byen, samtidig som det er mange puber og restauranter, for litt roligere kvelder.

Hvis du vil bli medlem av en sportsklubb, har universitetet både elite og breddelag man kan spille for, og en gang i året er det Varsity, der Uni of og Hallam konkurrerer mot hverandre i alle sporter.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Jeg søkte gjennom UCAS alene, noe som er veldig tidskrevende.

UCAS er ganske oversiktlig, men det er mye som må fylles inn, dokumentasjon som må lastes opp, og personal statement som må bli skrevet.

Det vanskeligste med søknaden, var dette personlige brevet, der du må selge deg selv uten at det høres sånn ut. Det viktigste å bevise universitetet, er at du er interessert i faget, vise at du kan bringe mye til universitetet (hvis du spiller en spesiell sport, eller driver med en interessant hobby f.eks), og vise til ting du har gjort eller opplevd, som gjør at du vil være en god student til akkurat det universitetet.

Hvis du kan få hjelp med søknaden din, fra for eksempel Across the Pond, anbefaler jeg det, spesielt hvis du søker mens du går siste år på videregående, i og med at det kan bli litt mye å gjøre på én gang.

 

Hvordan er prisnivået der?

Sheffield er en relativt billig by, både å bo og leve i, spesielt i forholdt til storbyer som London og Manchester. Det går fint an å leve på stipend og lån fra Lånekassen, uten at du verken sulter eller må si nei til å gjøre ting.

Mat og drikke er klart billigere enn andre steder, og du kan fint leve på £10 om dagen. En brus på restaurant/pub koster ca. £2, en øl £3, og mange steder har for eksempel og en øl til £6.

Togbilletter er ganske dyre, så det lønner seg å være tidlig ute med å bestille.

Shopping ligger på samme nivå som Norge, eller litt billigere, og det er et stort utvalg av kjedebutikker her.


 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Første året, bodde jeg i university halls.

Jeg bodde i Endcliffe Village, den største studentbyen, og da betalte jeg £125 i uken, for et rom med enkeltseng og en-suite bad. Der er alle regninger inkludert (vann, strøm, internett og gass). Det er en ganske vanlig pris i forhold til andre studiebyer, og rommene er relativt moderne med gode bad og kjøkken.

I mitt andre år, flyttet jeg inn i et hus sammen med to andre, og der betaler vi alle ca. £270 leie i måneden uten regninger. Det er billigere enn studentbolig, men jeg vil fortsatt anbefale å bo i halls første året, fordi det er en veldig god måte å bli kjent med nye mennesker på, og det er veldig beroligende å vite at du kommer til et rom som står klart.

 

Hva gjør man på fritiden der?

På fritiden har du mulighet til å gjøre hva du vil, det finnest klubber og grupper for alle sporter og interesser, og hvis du skulle være interessert i noe som universitetet ikke tilbyr, har du mulighet til å opprette en gruppe selv.

Selv er jeg involvert i studentmedia, og har et radioprogram som heter Nordic Noise (selvsagt).

Å være medlem av forskjellige grupper og organisasjoner, er helt klart det som har gjort universitetsopplevelsen min til det den er i dag, og jeg anbefaler alle å gjøre så mye som mulig på fritiden. Det er både bra på CV-en din, og du møter utrolig mange forskjellige mennesker.

Det er også lett å reise rundt i England med tog, og det er et stort kjøpesenter rett uten for sentrum.


 

Hva synes du er det beste med å studere i England?

Det beste med å studere i England, er opplevelsen du får som student her.

Universitetene i England er multikulturelle, og du blir kjent med folk fra hele verden, samtidig som du blir enda bedre i Engelsk.

Kulturforskjellene mellom Norge og England er veldig små, så det er lett å tilpasse seg kulturen. Det er også lett å dra hjem i feriene, og det finnes ofte billige flybilletter hjem.

I England, får du den ultimate «home-away-from-home» opplevelsen.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i England?

Studentopplevelsen i England blir akkurat som du gjør det til.

Hvis du er en sosial person, som liker å møte nye mennesker, kommer du til å like deg kjempegodt.

Samtidig kommer du til å trives, hvis du liker å holde deg mer hjemme, heller gå på kino enn å dra ut på byen, og spise hjemme enn på restaurant.

Det kan være litt overveldende under Fresher’s week, for da prøver flest mulig å bli kjent med så mange som mulig, og hvis du vet at dette kan bli litt mye, er det vanskelig å balansere det.

Det er selvsagt vanlig å få lenghjemsel, og hvis du ikke er så flink i Engelsk, og ikke alltid klarer å formulere deg og finne ord du vil bruke, kan det være vanskelig å forklare deg til noen.

Men alt dette er det bare å ta som lærdom, og det er viktig å huske på at det ikke er lenge til du ser familien og venne dine igjen, og at det alltid finnes Skype.


 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i England?

Gjør masse research!

Jeg vil absolutt anbefale å besøke de universitetene du har søkt på, før du bestemmer deg for hvor du vil gå. Det er noe helt annet å se skolene i virkeligheten, enn på bildet.

Ikke vær redd for å kontakte universitetet og departementet du skal gå hos, de har som regel alltid svar på de minste tingene du lurer på.

Jeg vil selvfølgelig anbefale England til alle, siden jeg er selverklært anglofil, og tror England er et godt alternativ, hvis du vil dra fra Norge, men kanskje ikke har opplevd så mange nye kulturer før eller reist mye rundt.