1. Big Ben heter ikke Big Ben
Navnet på det ikoniske klokketårnet er ikke nødvendigvis Big Ben. Navnet kommer nemlig helt an på hvilken del av klokketårnet man snakker om.
Selve bygningen heter Elizabeth Tower og klokken har ikke noe navn.
Det viser seg at Big Ben i realiteten bare er navnet på selve bjellen inne i klokken.
Big Ben har stått siden 1859 og har gjennomlevd to verdenskriger. Med alderen har imidlertid tårnet blitt stadig mer krøkete, og i dag bøyer Big Ben seg 0,25 grader til siden.
Byggingen av underjordiske parkeringsplasser, kloakker og en ny undergrunnsstasjon, har alle vært med på å gjøre grunnen utrygg under Big Ben.
Fagfolkene som har greie på slikt, sier at det britiske ikonbygget risikerer å falle pladask i Themsen, eller enda verre, rett i hodene på parlamentsmedlemmene, som har sitt daglige virke i skyggen av det ærverdige landemerket.
2. Isbjørn i London
Går man bakover i historien, var det slettes ikke uvanlig at konger og monarker sendte dyr til hverandre i gave, som et tegn på respekt og god vilje.
Mens Folkerepublikken Kina viderefører en moderne versjon av dette fenomenet med sitt panda-diplomati, er det i våre dager mer vanlig at statsledere lar mer konvensjonelle ting, som kunst eller keramikk, bytte hender.
Men i middelalderen, var bytting av dyr fremdeles på moten, og i 1251 presenterte ingen ringere enn vår egen kong Håkon av Norge en vaskekte isbjørn for den engelske regenten Henrik III.
Henrik oppbevarte isbjørnen i Tower of London, og gav den en lenke som var lang nok til at den kunne svømme og fange fisk i Themsen. Som en del av den kongelige dyresamlingen, var isbjørnen en tidlig del av det som senere skulle bli det vi i dag kjenner som London Zoo.
3. Ølfloden i 1814
Ølfloden i London var en ulykke som fant sted i St. Giles i London i 1814, da en seks meter høy øltank som inneholdt over 600 000 liter porter-øl revnet.
Lekkasjen førte til at de andre øltankene i bryggeriet eksploderte, og over en million liter skummende øl fløt ut i gatene og oversvømte bygningene i nærheten.
I alt, omkom ni personer som følge av ølfloden i 1814, og fem av dem var ironisk nok på et likskue da ølfloden rammet.
4. Abbey Road
Abbey Road er hjem til det, som etter alle solemerker, er verdens mest berømte fotgjengerovergang.
Om allmennkunnskapene ikke er helt på plass, kan vi avsløre at dette er stedet hvor The Beatles i 1969 poserte for albumet som nettopp heter Abbey Road.
Fotgjengerovergangen befinner seg faktisk i en trafikkert vei, og frustrerte motorister må ofte finne seg i å vente, mens turister fra hele verden knipser bilder av seg selv midt i veien.
Heldigvis har man nå fått satt opp et livekamera, som fanger opp ditt gylne øyeblikk på Abbey Roads berømte fotgjengerovergang.
5. Hovedstad for syv land
Byen ved Themsen var, på et tidspunkt, hovedsete for syv lands regjeringer, og dermed de facto hovedstad for disse syv landene.
Vi snakker selvfølgelig om de urolige tidene under annen verdenskrig, da store deler av Europa lå under Nazi-Tysklands jernhæl.
Heller enn å overgi seg, valgte de fleste lands legitime regjeringer å flykte til de britiske øyer; og i krigsårene, huset London regjeringene til Norge, Nederland, Luxemburg, Tsjekkoslovakia, Belgia og Polen. Sammen skapte de et slags Europa i miniatyr i London.
6. Den store brannen i London
Som enhver by med respekt for seg selv, har også London hatt sine bybranner opp gjennom historien. Den største av dem skjedde i det herrens år 1666, da 70 000 av de omtrent 80 000 bygningene som fantes i byen på den tiden, brant til grunnen i en brann av episke dimensjoner.
Brannen startet i Pudding Lane, i huset til en baker ved navn Thomas Farryner. Man skulle ikke tro at noe slikt småtteri ville føre til en bybrann, men dessverre var mange av de tettbygde husene bygd med knusktørt tømmer, noe som gjorde at brannen spredte seg hurtig.
Hele sentrum av London ble lagt i aske, og titusener ble hjemløse over natten. Med det i bakhodet, virker det nesten helt utrolig at bare seks personer måtte bøte med livet.
7. 80 000 gjenglemte paraplyer
Det kan godt hende at det er ni millioner sykler i Beijing, og selv om londonerne ikke kan konkurrere med den typen tall, kan de ihvertfall skryte av at de, hvert eneste år, glemmer igjen over 80 000 paraplyer på togene som farter gjennom undergrunnen.
Med sitt regnfulle klima, skulle man kanskje tro at byens innbyggere holdt paraplyene sine i et fast grep, men den gang ei!
8. Flest milliardærer i verden
Ifølge en kåring av The Sunday Times, i 2015, har London flere milliardærer enn noen byer i verden.
Spesielt nyrike russere og kinesere flokker til den britiske hovedstaden, og kjøper rådyre eiendommer i ettertraktede områder, som Mayfair, Kensington og Belgravia.
London har et brennhett eiendomsmarked, og med en inflasjon av rike krøsuser, fra alle verdenshjørner, er det kanskje ikke så rart at vanlige folk betaler mye for å bo lite i London.
Bydelen Kensington & Chelsea så seg til og med nødt til å forby såkalte «isfjellhus», som er hus i rike og fasjonable strøk, hvor huseierne har utnyttet den begrensde plassen masksimalt ved å bygge flere etasjer nedover.
På denne måten, har flere hus i Londons mer velstående områder fått megastore kjellere, som rommer både hjemmekino og underjordisk svømmebasseng.
Problemet er bare at den stadig nedadgående byggevirksomheten har gjort grunnen rundt husene ustabil, og for å hindre kollapsende bygninger, måtte byrådet forby denne typen oppfinnsomme løsninger på Londons evinnelige mangel på plass.
9. Londonkirke inspirerte bryllupskaken
St. Bride's-kirken ble designet av den utrettelige arkitekten Sir Christopher Wren, som var ansvarlig for gjenoppbyggingen av Londons kirker etter brannen i 1666. Hans mest kjente verk er utvilsomt St. Pauls Katedral, og det spørs nok om den vesle St. Bride's-kirken kan konkurrere med førstnevnte, hva gjelder både berømmelse og anseelse.
På den annen side, kan St. Bride's, med sitt lagdelte kirketårn, skilte med å være inspirasjonen bak bryllupskaken: En bakerlærling (og beundrer av kirken) brukte etter sigende St. Bride's som modell for den moderne bryllupskaken.
10. Londons tapte elver
Gjemt under byen, finner man et utall elver og kanaler.
I fremskrittets navn, ble mange av dem konvertert til kloakker, selv om man i utgangspunktet så for seg noe mer pittoresk, som å lage buebroer over kanalene etter veneziansk mønster.
Andre av Londons elver fikk en litt mindre ublid skjebne. Ved bredden av det som var elven Effra, ligger for eksempel en cricketklubb, og restene av elven Westbourne renner i et rør i taket over metrostasjonen Sloane Square.
(Kilder: Mental Floss, travelwithamate, Country & Town House Magazine og traveldk).