(StudentTorget.no):
Alder: 24
Fra: Ski
Studerer: Bachelor i Psykologi
Studiested: University of Strathclyde i Glasgow.

Hvordan kom du frem til at det var til Glasgow/Storbritannia du ville dra?

Jeg har alltid hatt lyst til å studere i utlandet. Skottland er et engelskspråklig land som ikke er så alt for langt unna Norge. Glasgow er for meg en passe stor by, som tilbyr det meste.

Hva er den største forskjellen på å studere i Storbritannia og i Norge?

Det er veldig mange forskjeller og likheter mellom. En av de største forskjellene er nok studieopplegget. Det er normalt å ha mellom 3-4 timer med forelesning i hvert fag i uken. Foreleserne er veldig dyktige og er oppdatert i forhold til nyere forskning. Det er normalt å ikke ha forelesninger alle dager og det stilles store krav til selvstudium. Det er mye innleveringer med korte frister så man får virkelig utfordret seg, noe jeg mener er viktig læring for oss studenter. Men så langt har studietiden gått kjempefort og jeg stortrives her i Glasgow.

Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg studerer bachelor i psykologi ved University of Strathclyde og er nå på mitt tredje år. Det er en veldig internasjonal linje, med studenter fra hele verden. Jeg har åtte forelesninger i uken, fordelt på to dager. I løpet av de tre første årene på studiet har du vært innom introduksjon til psykologi og psykologiens historie, kognitive og nevropsykologi, helse og sosial psykologi, forskning og statistikk, utviklingspsykologi og intelligens og personlighetsforskjeller. Det fjerde året er det mer valgfritt hvilke fag man vil ha. Dette er også året hvor du skriver bacheloroppgaven din. Som nevnt over, er alle foreleserne og professorene veldig dyktig og oppdaterte, men de forventer også mye av deg som student. Det er flere obligatoriske seminarer og forelesninger i løpet av ett semester.


Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag for meg starter rundt 09.00 og varer til rundt 16-17.00 med selvstudium på biblioteket de dagene hvor jeg ikke har forelesninger. De dagene jeg har forelesning er jeg på skolen frem til rundt 1500, jeg bruker de timene jeg har imellom forelesninger til selvstudium.

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Storbritannia?

I begynnelsen var språket litt utfordrende, men dette er noe som går seg fort til. Man kjenner jo kanskje litt ekstra på hjemlengselen i starten, men det er så mye som skjer her i Glasgow så det går over veldig fort, vi har jo også ANSA Glasgow hvor man kan møte andre nordmenn som studerer i Glasgow. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med min studietid så langt i Glasgow.

LES OGSÅ: Viktor studerer Investment and Financial Risk Management i London

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

I forhold til mange andre byer i UK, er prisnivået Glasgow ganske greit. Prisnivået er lavere i Glasgow enn i Norge. De fleste universitetene i Glasgow tilbyr studentboliger, det er også tilbud om private studentboliger rundt om i byen. Leiemarkedet for leiligheter er ganske stort, og det er ikke noe problem å finne en leilighet. Prisen på å leie en leilighet i Glasgow begynner rundt 300-350 pund i måneden, ekskludert strøm. Som de fleste steder øker prisen jo nærmere sentrum du vil bo.


Hva gjør du når du ikke er på skolen?

I ukedagene er det ikke mye tid til overs etter skolen. Jeg spiller håndball for skolelaget og trener med dem en gang i uken. Ellers er man ofte på en pub sammen med vennegjengen og puber er noe som det ikke er noen mangel på her i Glasgow. Glasgow har også mange fine parker og koselige kafeer å besøke. ANSA arrangerer også sammenkomster for norske studenter noen ganger i måneden. Vi samles som regel på en pub hvor vi snakker om alt og ingenting. ANSA arrangerer også subcrawl (pubcrawl via undergrunnen red. anm.) og julebord for de norske studentene her borte, noe de fleste synes er morsomt å være med på.

LES OGSÅ: Hvordan skrive anbefalingsbrev

Hvordan er studentmiljøet der?

University of Strathclyde har et veldig bra studentmiljø. Skolen har studenter fra mange forskjellige nasjoner, noe som bidrar til et variert miljø med bekjentskaper fra hele verden. Alle er veldig inkluderende og man får seg fort venner. Skolen har stor variasjon av idretter og klubber, hvor det er lett å bli kjent med andre studenter. Studentrabatter er vanlig blant klesbutikker, puber og nattklubber, og det gjør prisene noe lavere for oss studenter.


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale alle som har muligheten til å studere i Glasgow til å gripe muligheten. University of Strathclyde er blant de 20 beste forskningsuniversitetene i UK. Tiden som student flyr i Glasgow, og det er alltid noe som skjer. Du blir kjent med en ny kultur og blir en del av ett sammensveiset studentmiljø. Flere norske som har studert ett semester eller ett år her, har angret på at de ikke tilbragte mer tid i Glasgow, og skulle gjerne vært her lengre. Du vil ikke angre om du velger å komme til Glasgow som student – dette er en optimal studentby som har det meste å tilby!

LES OGSÅ: Fotoutdanning i England: Amanda studerer ved University of Lincoln