Hvordan kom du frem til at det var til England du ville dra?

Jeg hadde lenge hatt LIPA i tankene. Det er en anerkjent skole, og jeg visste 100% at det var musikk jeg ville studere.

Etter videregående, valgte jeg derfor å gå et år på Trøndertun Folkehøgskole, der LIPA holder audition hvert år.

Etter en stund, innså jeg at LIPA var alt for godt til å være sant, og at sjansen for å komme inn var minimal. Men da dagen for å søke kom, tillot jeg ikke meg selv å la være og prøve.

Og kort fortalt; nå er jeg her, godt i gang med studiene.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Kristin Aspelund Evensen

Alder: 20

Fra: Trondheim

Studerer: BA Songwriting & Performance

Studiested: Liverpool Institute for Performing Arts, i Liverpool, England

 

Fortell litt om studiet og undervisningen

På musikkstudiet har vi relativt korte, men effektive dager.

Det er mye informasjon på en gang. Det forventes at du skal øve mye selv, og derfor er ikke dagene like lange for oss, sammenlignet med de som for eksempel studerer dans, skuespill, eller kunst.

Vi jobber mye med Logic og Sibelius (note- og musikkproduksjosprogram red. anm.), siden vi går låtskriving, der vi får avanserte oppgaver hver uke.

Jeg synes i alle fall at det er litt hardt og henge med, med tanke på at jeg aldri har rørt verken Logic eller Sibelius før. Men jeg har hørt at man kommer til å ha blitt ganske komfortabel med begge deler når det første året er omme.

Det er også en del musikkteori, noe jeg egentlig ikke er så fan av. Men det må læres, og gjøres. Det er heller ingenting som er negativt ved å kunne musikkteori!

 

 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Alle dagene i uka er forskjellige, men jeg står opp og begynner halv 10 de fleste dagene.

Det første året, går mye av tiden på å suge inn mest mulig informasjon som overhodet mulig.

Så en vanlig dag for meg, er å enten sitte foran en PC-skjerm og prøve å bli best mulig i Logic og Sibelius, ellers går den ut på å sitte i et auditorium/foredragsrom og lære teori.

Det er hardt i starten, men de jeg kjenner fra andreåret sier at det tar litt tid å komme inn i rutinene, og at det etter hvert blir mye enklere å håndtere hverdagen.


 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i England?

Det spiller ikke så stor rolle hvor man studerer.

Klart man savner hjem en gang i blant, men det er spennende å kunne studere i et annet land med en helt annen kultur. Man vokser så utrolig på det også.

Det jeg synes har vært utfordrende, er å lage en plan for det jeg skal gjøre her, og deretter følge den. Jeg er en ekstremt dårlig planlegger, og bare tanken på å skulle planlegge fremtiden min, gjør meg redd.

I Music Professional Practise, som faget heter, må vi komme med faktiske planer på ark, hver uke, for hva vi har gjort/skal gjøre/få ut av disse årene.

Som de fleste her, vil jeg kunne leve av musikken. Så klart, hvem vil ikke det? «Har man ikke et slikt mål, hva gjør man på en skole som LIPA?» ville de fleste tenkt.

I denne klassen, skal læreren oppmuntre deg til å gå frem, og hjelpe deg med å nå målene dine. Læreren skal være en støtte, og komme med tilbakemeldinger på planen/arbeidet din.

Fantastisk, tenker man, men det er mye skumlere enn man tror. Det er skummelt å skulle satse slik, for om det ikke går som man «planlegger», blir det jo en skuffelse.

Så utfordringen min, er å kunne komme over frykten for å «mislykkes», og jobbe hardt for det jeg vil mest av alt.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Jeg bor på en «studentby», kalt Cathedral Campus.

Det huset jeg leier koster £97 i uka. Det tilsvarer omtrent 1000 kr. Her deler jeg kjøkken, bad, og stue med 3 andre.

Synes det er en grei pris, men med tanke på standarden og hvor gammelt huset er, synes jeg det burde vært billigere. Møblene er gamle og slitte, men det ble ganske mye finere etter at jeg (med hjelp av min kjære mor) fikk dekorert litt.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Som nevnt, må man jobbe mye på fritiden. Det forventes.

Jeg prøver å skrive låter når jeg kan og det faller meg inn.

Bortsett fra det, tilbringer jeg mye av tiden min med venner. Vi er en gjeng fra Trøndertun som går her, så det var godt og trygt å ha de her i starten. Godt å være norsk i England!

 

 

Hvordan er studentmiljøet?

Liverpool er en populær studentby, og det er mye av grunnen til at det er så mye liv i gatene.

Så jeg vil si det er et bra studentmiljø! Elevene på skolen min kommer godt overens, og folk har allerede dannet band.

Drikkekulturen her, synes jeg er litt for voldsom, da. Det tar fort litt av.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

LIPA er veldig bra å ha på CV’en i Norge, uansett om du vil bli musikklærer eller satse på den store musikkbransjen.

Man lærer ufattelig mye i løpet av de tre årene her. Allerede etter kun to måneder, har jeg lært mer enn jeg trodde. Selv om jeg fortsatt er amatør, når det kommer til Logic, er jeg blitt i stand til å spille inn og lage låter.

Men det er noe med det å komme seg ut av Norge også. Jeg ser bare fordeler ved å studere i utlandet, og det tar for lang tid å skulle nevne alle!

Vet ikke annet jeg skal si, bortsett fra «hang in there.»

Selvfølgelig, finner du ut at dette var feil studie for deg, er det noe helt annet. Og man skal ikke tvinge seg gjennom tre år om man misliker det.

Men om problemet er at motivasjonen ikke er på plass, ikke bekymre deg. Det er tøft å skulle venne seg til en ny kultur, ny skole, nye folk, alt nytt. Det tar tid, men det kommer til å bli verdt det.