Da Stine gikk på videregående, tok hun et utvekslingsår på college i Texas. Og da hun kom hjem, merket hun at reisen med studier og opplevelser i et helt annet land hadde gitt mersmak.

– Jeg merket at jeg ikke var helt ferdig med å reise og oppleve nye steder.

Utenlandsstudenten

 

Navn: Stine Svendsen

Alder: 24


Studieretning:
Bachelor of Arts: Film and Television Studies

Universitet: London Metropolitan University

Studiested: London, Storbritannia

 

 

Senere kom hun i prat med barndomsvenninnen Zuzanna, som skulle studere i London etter videregående. Stine lot seg inspirere av venninnen og bestemte seg i siste liten for å søke på universiteter i London.

– Jeg søkte veldig sent og hadde ikke så lang tid til å finne ut av ting, sier Stine.

Da søknadsprosessen til utlandet kan være litt komplisert og består av flere deler, fikk Stine hjelp av organisasjonen Kilroy. Hun måtte blant annet skrive et motivasjonsbrev og ha skriftlige anbefalinger fra tidligere lærere.

– Det var veldig nyttig å få hjelp av en organisasjon som visste hva som måtte til for å søke fra Norge.

Stine kom inn på akkurat det universitet hun ønsket seg aller mest: London Metropolitan University. 

– Jeg flyttet inn i et bittelite twin-room i London sentrum sammen med Zuzanna – klar for et nytt eventyr.

LES OGSÅ: Linda studerer media og kommunikasjon i London

Byttet til drømmelinjen

Stine vurderte flere studieretninger da hun søkte seg til London, men hun var alltid sikker på at hun ville gjøre noe kreativt.

– Jeg hadde drømt om å studere filmproduksjon siden ungdomsskolen, men jeg syntes det var en litt skummel og utrygg studieretning med tanke på karrieremuligheter.

Derfor valgte Stine å studere journalistikk, film og TV, men det tok ikke lang tid før interessen fra barndommen ble for sterk. 

– Jeg byttet linje det andre året og fullførte derfor bachelor i film og TV isteden, forteller hun. Byttet gikk veldig fint, jeg måtte bare ta igjen to ekstra fag det andre året.

Studiet i Film og TV tar for seg både teori- og produksjonsdelen av film. Hver dag på studiet varierte veldig for Stine. Vanligvis hadde hun fire til fem forelesninger i uken, og hadde ofte et par dager i uken uten forelesninger også. 

– Jeg brukte mye tid på å være kreativ og å jobbe på forskjellige filmprosjekter. Men det gikk også veldig mye tid på universitetets bibliotek for å skrive essay etter essay.Favorittdelen til Stine ved studiet var definitivt den praktiske delen hvor de virkelig fikk utbytte for kreative evner.

 Hvert studieår hadde vi et par produksjoner hvor vi lagde ulike kortfilmer. Dette var helt klart min favorittdel av studiet.

I det andre året på studiet fikk studentene prøve seg ute i praksis for å få en liten smak av hvordan arbeidslivet kan se ut. 

– Vi måtte finne praksisplassen selv og jeg endte opp med å jobbe med sosiale medier som videoprodusent for International Student House.

Stine forteller at en slik praksisplass kan være en ypperlig mulighet for å skaffe seg nye kontakter som kan være verdifulle senere. Er man ekstra heldig, kan en også ubetalt praksisplass med tiden bli til en arbeidsmulighet. 

– Jeg var så heldig at de tilbudte meg betalt jobb etter praksisen, og hadde dette som en deltidsjobb resten av studietiden.

Bachelorgraden avsluttes med at film og TV studentene produserer sin egen film, som altså blir gradens bacheloroppgave. Stine beskriver oppgaven som krevende, lærerik og utrolig morsom å jobbe med. 

– Bacheloren min var en egenskrevet kortfilm som jeg regisserte, filmet og redigerte selv, forklarer hun. Samtidig fikk jeg også jobbe på mine medstudenters filmer.

Noen deler av studiet i Storbritannia er ganske forskjellig fra Norge. Blant annet er semestrene mye kortere i Storbritannia. Skoleåret varer kun fra oktober til mai.

– På en måte er dette veldig nyttig, for det ga meg fire måneder sommerferie hvor jeg kunne tjene opp penger til det kommende skoleåret, sier Stine.

På en annen side kan store forskjeller oppleves som en overgang og utfordringer når man begynner på studier i utlandet.

– Samtidig skal vi igjennom like mye pensum og innleveringer som lignende studier i Norge, noe som til tider gjør semestrene veldig intense.

 

Livet i London

Noe positivt ved Stines studier i London, var størrelsen på forelesningene. De inneholdt relativt få studenter, noe som skapte et nært samhold blant de som deltok.

– Jeg hadde en fantastisk gjeng jeg studerte med. Vi var vanligvis bare rundt 10 personer per forelesning, noe som gjorde at vi alle ble veldig godt kjent og hadde det utrolig gøy sammen.

 

London er en multikulturell by og det kommer studenter fra hele verden for å studere der. Stine forteller at dette også bidro til et nært forhold med de andre studentene, da det var lettere å forstå hvordan det kan føles å studere i en helt ny by.


– Jeg bodde på student halls alle de tre årene jeg var der, på et sted som het International Students House, sier Stine. Der var vi studenter fra 50 forskjellige land, og vi ble en veldig sammensveiset gjeng.

 

Student halls, altså boliger som skolen tilbyr for studenter, er veldig vanlig i Storbritannia. Stine anbefaler nye studenter å bo på denne måten det første året fordi det er en veldig fin måte å bli kjent med andre på.

 

Det første året hun studerte i London ble hun også med på en del fester. Når man begynner som fersk student, kan det være fint å være med på mye sosialt den første tiden for å skaffe seg et nettverk.

– Førsteårsstudenter kalles freshers, og det er mange eventer som er satt opp for å bli kjent med andre – litt som en forlenget fadderuke i Norge.

 

Stine skryter også av alle de morsomme tingene man kan finne på i London som student. Hun beskriver mulighetene som uendelige.

– Regents Park var min nærmeste nabo, så jeg tilbragte mye tid der. Mat, kino og uteliv er også mye billigere her enn det er i Norge.

På den andre siden kan London være en dyr by å bo i, spesielt hvis man vil bo i sentrum.

– Zuzanna og jeg betalte over 6000 kroner i måneden hver for et lite rom med køyeseng på deling, sier Stine.

 

Det kan også være store økonomiske forskjeller når det kommer til hvilket universitet man ønsker å studere ved i London. Noen universiteter krever en stor sum i skolepenger, men dette kan også gjøre bety en bedre kvalitet på undervisningen og tilbudene universitetet har.

– Det kan derfor være lurt å gjøre litt ordentlig research på universiteter du velger, ikke bare velge det billigste, sier Stine.

LES OGSÅ: Å være student i Skottland - noen erfaringer og tips

 

En by med personlighet

Stine vil på det varmeste anbefale andre å studere i London. Hun beskriver det som en by med mye personlighet, og legger til at byen har et fantastisk studentmiljø.

 

I tillegg er det et mylder av muligheter for å skaffe seg både spennende og nyttig erfaring utenfor studiene.


– Noe av det som gjør London så fantastisk er alle mulighetene som finnes der, sier Stine. Har du mulighet, vil jeg anbefale å finne en praksisplass eller deltidsjobb ved siden av studiene som er relevant for deg.

 

Stine råder nye studenter til å gripe slike muligheter hvis man får sjansen, spesielt hvis man studerer noe kreativt.

 
– Jeg vil anbefale å gå direkte til ulike steder du vurderer, for ofte er de beste jobbene der ikke er nødvendigvis lyst ut noen stillinger, sier hun.

Til slutt sier Stine at hennes beste tips er allikevel å være åpen for nye opplevelser og tvinge seg selv litt ut av komfortsonen. Det er ofte der man finner de viktigste erfaringene.

 – Selv om studiene ofte kan virke altoppslukende, har jeg lært aller mest av alle menneskene jeg har møtt og opplevelsene jeg har fått ta del i.