E r du klar for å reise avsted til fjerne land? Eller kanskje ikke så veldig fjernt, men allikevel nytt og spennende? Flyr tankene stadig over til teselskaper og herskapshus, og flyr sommerfuglene vilt rundt i magen?
La Storbritannia få være springbrettet til karrieren du har siktet etter. Det imponerende monarkiet over vannet har uante tilbud av studier og kulturopplevelser liggende på lur for deg.
Uansett om du bare er i tenkefasen, eller har bestemt deg for å reise, er det greit å vite litt om hva du går til.
Vi kan fortelle at Storbritannia består av fire land, England, Skottland, Wales og Nord-Irland. Alle fire områder har flere svært populære studiesteder blant norske studenter.
Ellers, kan Storbritannia tilby alt fra yrende uteliv og «pub crawls» til storslagne middelalderslott og mektige universiteter.
Om du velger å bo blant de langstrakte engene eller midt i tjukkeste bykjernen, er mulighetene for å utforske hva som ligger bak horisonten mangfoldige.
La fantasien slippe løs og ta deg en rundtur i Storbritannia nå, mens du har sjansen.
Hva med å besøke Lock Ness og se skottene spille på sekkepipen? Eller kanskje en klatretur opp Snowdon, det høyeste fjellet i Wales’ nasjonalpark, Snowdonia nasjonalpark?
Hovedstad: London
Innbyggertall: Ca. 67 millioner
Areal: 242 495 km²
Tidssone: Greenwich Mean Time (GMT/UTC), British Summer Time (BST) (UTC+1 sommertid)
Offisielle språk: Engelsk
Statsform: Konstitusjonelt monarki og parlamentarisk demokrati
Valuta: Britisk pund (GBP)
Utdanning og universiteter
Det er kanskje ikke så rart flest nordmenn velger å studere her, når universitetene ligger godt over snittet på rankinglister, landet byr på fantastiske kulturopplevelser og det heller ikke er så langt hjem til mor og far.
Om det britiske utdanningssystemet, kan vi fortelle at det er delt inn i fire hoveddeler: førskole, grunnskole, videregående skole og høyere utdanning.
I England, Wales og Nord-Irland, består grunnskolen av to trinn: nøkkeltrinn 1 (5-7 år) og nøkkeltrinn 2 (7-11 år).
Videregående skole er delt inn i nøkkeltrinn 3 (11-14 år) og nøkkeltrinn 4 (14-16 år), etterfulgt av videreutdanning (16-18 år).
Skottland har et litt annet system, men også her er det grunnskole og videregående skole, etterfulgt av høyere utdanning.
Her er kort om en håndfull av Storbritannias universiteter:
University of Oxford, England:
Et av verdens eldste og mest prestisjefylte universiteter, grunnlagt rundt 1096.
Det er kjent for sin akademiske dyktighet innen en rekke fagområder, inkludert humanistiske fag, samfunnsvitenskap, naturvitenskap og medisin.
Oxford er også et ledende forskningsuniversitet, med særlig sterke forskningsgrupper innen kreftforskning, klimaendringer, datavitenskap og kunstig intelligens.
University of Edinburgh, Skottland:
Grunnlagt i 1583, og et av de ledende universitetene i Storbritannia.
Her har du et bredt utvalg av studier innen flere fagområder, inkludert kunst, humanistiske fag, samfunnsvitenskap, ingeniørfag, medisin og biologi.
Universitetet er kjent for sin forskning innen helsevitenskap, klimaforskning og informasjonsteknologi, samt sitt arbeid innen kunstig intelligens og robotikk.
Cardiff University, Wales:
Grunnlagt i 1883, og et av de ledende forskningsuniversitetene i Wales.
Her tilbys et mangfold av studier innen blant annet humanistiske fag, samfunnsvitenskap, biologi, medisin, ingeniørfag og fysikk.
Instituttet er også kjent for sin forskning innen kreft, nevrovitenskap, infeksjon og immunologi, og bærekraftig energi.
Queen's University Belfast, Nord-Ireland:
Grunnlagt i 1845, og et ledende forskningsuniversitet i Nord-Irland.
Her kan du søke deg inn på diverse fagområder som humanistiske fag, samfunnsvitenskap, ingeniørfag, medisin og naturvitenskap.
Videre, er universitetet kjent for sin forskning innen kreft, global sikkerhet og konfliktløsning, mattrygghet og informasjonsteknologi.
Det britiske studieåret er delt inn i enten to eller tre semestre, avhengig av institusjonen.
Det første semesteret begynner vanligvis i september og varer til desember, mens det andre semesteret starter i januar og slutter i mai.
Noen universiteter har også et tredje semester som går fra mai til august, vanligvis for sommerskole eller forskningsprosjekter.
Storbritannia bruker et annet karaktersystem enn mange andre land.
I høyere utdanning benyttes ofte prosentvise karakterer, der 70% og høyere regnes som "Distinction" (utmerket) eller førsteklasses æresgrad, mens 60-69% regnes som en annenklasse øvre divisjon, 50-59% som en annenklasse lavere divisjon, og 40-49% som tredjeklasses æresgrad.
Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.
Søkeprosess
Med over 300 universiteter er det vanskelig å velge riktig, så bruk Studievalg.no og sjekk gjerne ut universitetene på UCAS sine nettsider.
Om du skal søke på bachelorgrad, går søkeprosessen gjennom UCAS (se vår UCAS-veiledning her), i motsetning til når du søker på mastergrad, hvor du søker direkte til studiestedet.
Om du velger Skottland som studieland, går bacheloren over fire til fem år. I England, Wales og Nord-Irland varer bacheloren mellom tre og fire år.
Britiske universiteter vurderer din søknad basert på akademiske prestasjoner, personlig brev, referanser fra lærere eller fagpersoner og eventuelt portefølje over dine prestasjoner.
Videre, må du vise at du oppfyller de språklige kravene. Sjekk med lærestedet om det påkreves en TOELF-test. Noen steder holder det med karakteren 4 i engelsk fra videregående.
I tillegg, etter Brexit, har det blitt innført visumkrav for studenter fra EØS-land, som ønsker å studere i Storbritannia.
Finne studier i Storbritannia:
Påmelding til språktester:
TOELF-test (engelsk)
IELTS-test (engelsk)
Finansiering:
Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater
Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater
Numbeo – prissammenligning mellom land
Andre nyttige linker:
Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?
Anbefalingsbrev – hva skal med?
Translatørportalen (statsautorisert oversettelse)
Levekostnader
Valutakursen
Den første omstillingen du gjør, når du flytter til Storbritannia, er at du vil begynne å tenke på valutakursen hele tiden.
Når vil det være billig å handle med det norske bankkortet? Er det billigst å betale regninger med den engelske eller norske kontoen? Burde du overføre lånekassepengene fra norsk til engelsk konto, og eventuelt når burde du gjøre dette?
Disse er viktige spørsmål du kommer til å stille deg under oppholdet ditt i Storbritannia.
For deg, som utenlandsstudent, setter Lånekassen bare over lån og stipend to ganger i året, og du må betale store beløp til skolen, så her kan du spare flere tusen kroner om du velger å betale på riktig tidspunkt.
Hvis kursen er høy, kan det lønne seg å vente med å overføre penger til den engelske kontoen til kursen har sunket.
Allikevel, er valutakurser vanskelig å forutse, og ingen kan vite hvor lang tid dette kan ta.
Prisnivå
Generelt er det et noe lavere prisnivå i Storbritannia, så du får du mer for studielånet enn det en student i Norge vil få. Men hvor billig du opplever det her borte, er helt avhengig av livsstilen din.
Med unntak av London, hvor alt er dyrere enn i resten av Storbritannia, så har mat- og drikkepriser generelt vært en god del lavere enn i Norge. Å ta en pils eller to på den lokale puben er sabla billig, og å spise ute på en restaurant koster heller ikke skjorta, spesielt i de mindre byene og landsbyene.
Prisene i Skottland, Wales og Nord-Irland er ofte litt lavere enn i England, spesielt utenfor hovedstedene.
Derimot, om du velger å bo godt, spise på fine utesteder og handle merkeklær, så vil ikke prisforskjellene mellom Storbritannia og Norge være så forskjellig.
Et godt tips, er at det er mye å spare om du viser studentbeviset ditt. I tillegg, bør du kjøpe et NUS card, for dette gir deg rabatter på steder hvor studentbeviset ditt ikke strekker til.
Bolig - og leiemarkedet
Før du skriver under på leiekontrakt, er det en del ting du må være klar over.
Det finnes mange svindlere som utnytter naive studenter.
Som helt fersk student i Storbritannia, er et godt råd å søke på studenthybel der du studerer. Her får du bo under trygge rammer, prisnivået er stort sett litt under det private markedet, og sosialt sett får du mange nye venner her.
Det er ofte stor etterspørsel på disse, og vanligvis får utenlandske studenter førsteprioritet.
For mange, er dette et år de aldri glemmer, med vennskap som holder livet ut, minner som aldri viskes ut og en trygg start som gir god grobunn for et videre studieopphold.
Om du har bestemt deg for at du heller vil leie privat, finnes det mange fordeler med dette.
Du vil slippe å dele kjøkken med grisete studenter, de obligatoriske vaskelistene tvinger deg ikke til å vaske spyet fra naboen fra kvelden før, og den konstante festingen vil ikke lenger ødelegge konsentrasjonen din rett før en viktig innlevering.
Prisklassen kan variere alt etter hva du ønsker deg, så det er greit å vite hva du vil ha, før du starter jakten på leilighet. Hva er det du prioriterer høyest og hva er ønskelig, men ikke nødvendig? Synes du standarden eller komforten er viktigst? Å finne privat leilighet tar lang tid, så begynn å lete i god tid.
Ellers er det greit å vite at London og sørøst-England har de høyeste leieprisene, imens Skottland, Wales og Nord-Irland er lavere.
Det er også mye billigere å bo i mindre byer eller landsbyer, men du bør sjekke ut hvordan det ligger an med kollektivtransport tilbud før du leier. Disse går ofte sjeldnere her, så man risikerer å være avhengig av kunne kjøre bil.
Praktisk informasjon
Å bo og oppholde seg i Storbritannia, betyr at du må få deg et sted å bo, nytt mobilabonnement, opprette bankkonto og betale regninger.
Om du har bestemt deg for å jobbe ved siden av studiene, kan du søke om arbeidstillatelse, noe som vanligvis innvilges. I tillegg, så må du også søke om et National Incurance number (NINO), som samsvarer det norske personnummeret.
NINO kan du få ved å ringe til Job Centre Plus. De vil sende deg et skjema, som må fylles ut, før du møter opp på et enkelt intervju, for å bekrefte din identitet.
Husk å ta med deg identifikasjon, for eksempel pass eller førerkort. Når du får dette nummeret, er det bare å levere dette til arbeidsgiver, deretter er det bare å starte inntjeningen.
Men merk at lønnen, særskilt for ufaglærte, er lavere enn i Norge.
Storbritannia har utviklet et velutbygget transportnettverk, både med tog, buss og undergrunnsbanen i London.
Siden Storbritannia er mye mer tettbebygd enn Norge, vil det naturligvis også være flere avganger.
I London vil det være lurt å gå til innkjøp av et Oyster card for studenter, hvor du kan spare enda noen kroner.
Kultur
En viktig del av britisk kultur er landets konstituerende nasjoner - England, Skottland, Wales og Nord-Irland - som hver har sine egne særegne tradisjoner og identiteter.
Fra skotsk sekkepipe og kilt, til walisisk rugby og korsang, og engelsk fotball og te-drikking, bidrar disse nasjonale særpregene til Storbritannias kulturelle mangfold.
Britisk humor er et annet kjennetegn ved landets kultur. Sarkasme, ironi og selvironi ligger i blodet til britene.
Britene har en lang tradisjon for å produsere populære komedieserier og filmer, samt å skape verdensberømte komikere og humorister.
Storbritannia rundt
England er den største og mest folkerike nasjonen i Storbritannia og har mange kjente landemerker og historiske steder.
Hovedstaden, London, er en pulserende og mangfoldig by, som tiltrekker seg millioner av turister hvert år. Her kan man besøke attraksjoner som Tower of London, Buckingham Palace og British Museum.
Utenfor London finnes det også mange andre interessante steder, som for eksempel Stonehenge, et forhistorisk monument som dateres tilbake til 3000 f.Kr.
Skottland ligger nord for England og er kjent for sine vakre landskap, historiske slott og kulturelle særegenheter.
Edinburgh, landets hovedstad, er et populært turistmål og huser Edinburgh Castle, en imponerende festning som dateres tilbake til det 12. århundre.
Skottlands største by, Glasgow, er kjent for sin arkitektur og kulturelle tilbud, inkludert Kelvingrove Art Gallery and Museum og Riverside Museum.
Wales ligger vest for England og har en rik keltisk historie og et unikt språk.
Hovedstaden, Cardiff, er en livlig by som er vert for flere store kulturelle og sportsbegivenheter.
En av de mest populære turistattraksjonene er Snowdonia nasjonalpark, som tilbyr fantastisk natur og muligheten til å bestige Mount Snowdon, den høyeste fjelltoppen i Wales.
Nord-Irland ligger nordvest, på øya Irland, og er kjent for sin komplekse politiske historie og naturskjønne landskap.
Hovedstaden, Belfast, har mange attraksjoner knyttet til historien om Titanic, som ble bygget her i 1911.
En annen populær severdighet er Giant's Causeway, en unik geologisk formasjon som består av rundt 40 000 sammenkoblede basaltstolper som ble dannet for millioner av år siden.