(StudentTorget.no):

Det imponerende monarkiet over pytten har uante tilbud av studier og kulturopplevelser liggende på lur for deg. Storbritannia kan tilby alt fra yrende uteliv og «pub crawls» til storslagne middelalderslott og mektige universiteter. La Storbritannia få være springbrettet til karrieren du har siktet etter. 

 

Av de 15 500 norske studentene i utlandet har 4500 valgt Storbritannia. Det er kanskje ikke så rart flest nordmenn velger å studere her når universitetene ligger godt over snittet på rankinglister, landet byr på fantastiske kulturopplevelser og det heller ikke er så langt hjem til mor og far.  

 
 

Studieinfo

Med over 300 universiteter er det vanskelig å velge riktig, så bruk Studievalg.no og sjekk gjerne ut universitetene på UCAS sine nettsider. Om du skal søke på bachelorgrad går søkeprosessen gjennom UCAS (se vår UCAS-veiledning her), i motsetning til når du søker på mastergrad hvor du søker direkte til studiestedet. Om du velger Skottland som studieland, går bacheloren over fire til fem år. I England, Wales og Nord-Irland varer bacheloren mellom tre og fire år.


 

Britiske universiteter vurderer din søknad basert på akademiske prestasjoner, personlig brev, referanser fra lærere eller fagpersoner og eventuelt portefølje over dine prestasjoner. Du må i tillegg vise at du oppfyller de språklige kravene. Sjekk med lærestedet om det påkreves en TOELF-test. Noen steder holder det med karakteren 4 i engelsk fra videregående. 

 

LES OGSÅ: Alt du må vite før du søker utdanning i Storbritannia

 

Studiekostnader og –finansiering

Lånekassen tilbyr lån og stipend til omtrent alle studiestedene i Storbritannia så lenge de er offisielt godkjente. Alle universitetene som ligger på UCAS’ sine nettsider er godkjent siden dette er portalen alle studenter søker gjennom. Litt sånn som Samordna Opptak fungerer for søkere til norske universiteter. 

Som norsk student i utlandet vil du måtte betale tuition fees, og en bachelor kan koste alt fra £8 500 til £20 000 per år. En mastergrad koster gjerne litt mer og ligger i prisklassen £10 000- £22 500.

 

LES OGSÅ: Lånekassens krav og vilkår for studiestøtte i utlandet 

 

Praktisk info

Å bo og oppholde seg i Storbritannia betyr at du må få deg et sted å bo, nytt mobilabonnement, opprette bankkonto og betale regninger. Du vil nyte godt av godene Lånekassen tilbyr deg. Med et generelt lavere prisnivå i Storbritannia, får du mer for pengene enn det en student i Norge vil få. I tillegg kan du søke om arbeidstillatelse, noe som vanligvis innvilges. Lønnen ligger på £6-£8 for ufaglærte, og kan dekke utgifter der pengene fra Lånekassen ikke rekker til.


 

LES OGSÅ: Praktisk informasjon om å flytte til Storbritannia

 

Kultur

Storbritannia består av fire land, Skottland, Wales, England og Nord-Irland. Alle fire områdene har svært populære studiesteder blant norske studenter. Om du velger å bo blant de langstrakte engene eller midt i tjukkeste bykjernen er mulighetene for å utforske hva som ligger bak horisonten mangfoldige. La fantasien slippe løs og ta deg en rundtur i Storbritannia nå mens du har sjansen. Hva med å besøke Lock Ness og se skottene spille på sekkepipen. Eller kanskje en klatretur opp Snowdon, det høyeste fjellet i Wales’ nasjonalpark, Snowdonia nasjonalpark? Les også StudentTorgets ultimate reiseguide over hva som er verdt å oppleve i Storbritannia.