P å Ravensbourne i London, studerer du tett opp til den digitale revolusjonen, og ender kanskje opp som David Bowie.

Vi startet her er fordi vi ønsket en best mulig utdannelse innen faget vi vil jobbe med.

For Nader Salamat (19) og Aleksander Grødtlien (19) ble Ravensbourne et enkelt valg for videreutdanning etter videregående skole.

Faget interaktivt design er brennhett, men det er veldig få skoler, spesielt i Norge, som underviser i dette, i hvert fall på dette nivået.

Vi så på et par alternativer, men ingen kunne måle seg med Ravensbourne, forteller Salamat.

Og når studiet koster det samme som i Norge, og vi i tillegg får muligheten til å bygge et internasjonalt nettverk, ble valget enda enklere, legger Grødtlien til.

Verken Salamat eller Grødtlien legger skjul på at en bachelor fra en skole som Ravensbourne, vil veie tungt i fremtidige jobbsøknader.

Selv om det viktigste er å gjøre godt arbeid, legger arbeidsgivere også stor vekt på utdanningen.

Designbyråer i Norge virker skeptiske til lærlinger, noe som er en av grunnen til at jeg ønsker å studere mer, før jeg går ut i arbeidslivet, sier Salamat.

 

 

Prestisjeskolen til David Bowie

Ravensbourne, tidligere Ravensbourne College of Design and Communication, er en av Londons mest prestisjefylte skoler innen kreative yrker. Om lag 90% av alle som studerer ved skolen, får jobb innen sin studieretning, før de er ferdige på skolen.

I tillegg til interaktivt design, tilbyr skolen også fag som animasjon, arkitektur, TV og kringkasting, mote og musikkproduksjon.

Her er det et veldig kreativt miljø, og vi blir veldig inspirert av å studere her. Skolen er interessert i å få inn norske studenter, siden vi betaler mer enn hva studenter fra EU-land gjør, men vi er likevel veldig fornøyde og stolte av å komme inn på Ravensbourne. Spesielt siden vi er en liten klasse er det kult at vi kom inn begge to.

David Bowie gikk faktisk her tidligere, men det var da skolen holdt til i Kent like utenfor London, forteller Grødtlien.


 

Ravensbourne

• Ravensbourne (tidl. Ravensbourne College of Design and Communication) er en spesialisert design-høgskole. Ravensbournes nye skole (nybygd i 2010 til den nette sum av £70 millioner) ligger i Greenwich, London — ved siden av O2-arenaen, 20 min fra West End London.

 

• Skolen har differensiert seg fra andre institusjoner gjennom stadig utvikling av nye studieprogrammer i samarbeid av mange av de ledende kreative firmaene i London. Ravensbourne er kjent for sin satsning på alt av det nyeste teknologiske utstyret du kan tenke deg og som matcher noen av de fremste medieinstitusjonene i verden.

 

• I tillegg til å starte egne firmaer finner du tidligere norske studenter i firmaer som Bleed, Enzo finger, Innovasjon Norge, Nokia, Big Fish og NRK.

 

• Tidligere studenter ved Ravensbourne er blant annet popmusiker David Bowie og klesdesigner Stella McCartney.

 

Kilde: Designstudier.no

 

Utradisjonelle klasserom

Til skoleåret 2010-2011, har skolen flyttet inn i helt nye lokaler sentralt i London.

Skolens Campus ligger nå i Greenwich Peninsula med The O2, en av verdens mest populære underholdningsarenaer, som nærmeste nabo.

På Ravensbourne har de ikke tradisjonelle klasserom, men heller store åpne rom som avgrenses med skillevegger. Dette er for å oppmuntre til samarbeid på tvers av fag. Dersom noen som studerer TV trenger en grafisk designer, er det veldig enkelt å spørre om hjelp fra andre studenter ved skolen.

I tillegg til de store rommene, har vi også tilgang til flere verksteder, som inneholder alt fra hammer og spiker til avanserte 3D-printere og laserkuttere, og et TV-studio med tilgang til mer avansert utstyr enn det BBC bruker, skryter studentene.

 

Slik tar du høyere utdanning i London

• Det er mange skoler å velge mellom hvis man ønsker å studere i London. UCAS har en god oversikt over kurs og hvilke skoler som tilbyr dem. Husk også å undersøke om utdanningen er godkjent. Det kan du ved å sjekke NOKUTs base over godkjente læresteder.

 

• Lånekassen kan gi deg støtte dersom "utdanningen tilsvarer, er på nivå med eller kan bli godkjent som en del av en norsk bachelor- eller mastergrad". Alle vilkårene, samt en database over alle skolene som er støttet finnes på Lånekassens nettside.

 

• Man trenger ikke visum for å studere i London.

 

 

Uvant å bo hjemmefra

Salamat og Grødtlien bor nå i et hybelkompleks, hvor de fleste studerer på Ravensbourne. Det er dyrt, men en bra løsning for de som går i første klasse.

Vi planlegger å flytte til sommeren, men det var veldig fint å bli kjent med så mange fra skolen med gang, forteller Salamat.

Det er første gangen noen av oss bor et annet sted enn hjemme, så det er klart dette blir en overgang. Vi får litt økonomisk hjelp hjemmefra, men ting som matlaging og klesvask tar opp mer tid og penger enn vi er vant med, fortsetter han, før Grødtlien skyter inn at han ikke har brukt skjorter siden han flyttet.

Jeg må jo først må jeg lære meg å stryke!


 

Er det lett å bli distrahert fra alt skolearbeidet når man er i en by som London?

Ikke i større grad enn hvilken som helst annen by. Vi har ikke vært innom noen store turistattraksjoner siden vi kom hit, og Oxford Street holder vi oss bevisst unna, innrømmer Salamat og Grødtlie. Der går pengene fort.

Det blir noe annet å bo i London i tre år enn å besøke byen en helg, sier de.

 

Går dere mye ut på byen?

Vi prøver å ikke gå ut alt for mye. Vi har mye å gjøre på skolen og et stipend som ikke varer evig, så det begrenser seg litt, vedkjenner Salamat og Grødtlie.

Det holder gjerne med en gang eller to i uken. Da drar vi gjerne på den lokale bordtennisklubben, forteller de to studentene.

Ellers er vi ofte igjen på skolen etter dagen er ferdig og spiller biljard. Det er en helt enorm biljardkultur her! avslører de.

Guttene har ikke fremtidsplanene helt klare enda, men Grødtlien ønsker å jobbe som Art Director, mens Salamat vil programere for internett, og håper å kaste seg på nettbrettbølgen.

Vi utdanner oss inn i et spennende marked, som hele tiden er i stor utvikling, det er derfor vanskelig å si nøyaktig hvor vi vil ende opp, men uansett hvor det blir, vet vi at utdanningen fra Ravensbourne vil hjelpe oss å komme dit!

Denne artikkelen er også trykket i Studentmagasinet Campus.