N ordvest i England, like ved der elven Mersey munner ut i Irskehavet, ligger en by på størrelse med Oslo. En moderne by, som har vokst seg til å bli Englands fjerde største, kjent for fotball og musikk.
For å forstå dagens Liverpool, må man se tilbake på byens historie. Og at det er en havneby, har hatt mye å si for byens utvikling.
Den ble en storby på 1700-tallet, da slavehandelen med Vestindia tiltok.
På 1800-tallet, gikk nesten 40 prosent av verdens handel gjennom havnen ved Irskehavet.
Men det ble tøffere tider utover på 1900-tallet. Industriell nedgang og en skipstrafikk i fritt fall, gjorde at byen opplevde en finanskrise av dimensjoner, som dro en stor del av befolkningen inn i arbeidsledighet og kriminalitet, og endret byens rykte som et velstående handelssentrum.
Kjente landemerker:
Albert Dock, Beatles Story, Tate Liverpool, Liverpool Cathedral, St Georges Hall, Anfield (Liverpool FC), Goodison Park (Everton FC), Matthew Street (The Cavern Club, pluss flere livlige barer og diskoteker).
Hvordan komme seg dit:
Fly med Ryanair fra Torp eller Rygge til John Lennon Airport i Liverpool, eller fly med SAS til Manchester Airport og reis 1,5 t med buss, tog eller bil.
Studiemuligheter:
Liverpool er en stor studentby, hvor det er flere skoler med et variert tilbud.
På elva med amfibiekjøretøyet
Sporene fra både opp- og nedtur er tydelige den dag i dag, og de gamle havnelagrene og teglsteinsbygningene står der enda.
Men så og si hele havneområdet er ivaretatt og rehabilitert, og huser nå et kobbel av kulturelle institusjoner, som Tate Liverpool, Beatles- museet, restauranter, butikker og kontorer.
Herfra går også bussene til kjente rundturer som Magical Mystery Tour, som tar deg med på en Beatles-rundtur i det merkelige amfibiekjøretøyet “Yellow Submarine”, som forlater asfalten og går ut i elven Mersey.
De gamle havnebyggene blir gradvis blendet inn med ny og moderne arkitektur, mye lik den vi ser utarte seg i Oslos Bjørvika.
Spesielt restauranten og baren The Shipping Forecast, i Slater Street, fremstår som en svært vellyket miks av gamle lokaler og moderne design, og er i dag en spennende retro-hangout i byen.
Uforståelig dialekt, men trivelige
Folket i Liverpool har, til tross for interne problemer, alltid hatt et godt rykte på seg. “Scouserne”, som innbyggerne kalles på grunn av sin markante, og for noen totalt uforståelige dialekt, er ansett for å være et trivelig folk.
Befolkningen har mange røtter, ettersom byens havnestatus har tiltrukket seg folk fra både Irland, Skottland, Wales, og også fra afrikanske strøk, etter den ivrige slavehandelen.
I de beste åra, flyttet det folk fra hele Europa hit på søken etter lykke, og rykter vil ha det til at en viss Adolf Hitler også bodde i byen, selv om historikerne ikke nødvendigvis bekrefter det.
The Cavern Club
Byens mange nedturer har ikke stoppet “scouserne” fra å skape store ting.
The Beatles startet sin fantastiske karriere på The Cavern Club. Klubben ble åpnet av ingeniøren Alan Sytner i 1967 og var inspirert av Paris’ jazzdistrikt. Den ble et viktig samlepunkt i byen.
The Beatles’ suksess bygget oppunder en stor rockescene, med Gerry & The Pacemakers, The Hollies og The Searches.
Klubben ble lagt ned i 1973 og kjellerlokalene ble faktisk rasert under oppbygning av byens tognett.
Men i 1984 valgte lokale krefter å gjenskape klubben bare noen få meter unna den originale lokasjonen, og den står i dag frem som en av byens mest populære attraksjoner.
Parallelt med storhetstiden til The Beatles og The Cavern Club, underholdt byens fotballstoltheter Liverpool og Everton et trofast publikum hver eneste helg, og spesielt Liverpool hadde enorm suksess gjennom hele 70- og 80- tallet.
Byen fikk sine helter og supermenn, og befolkningen hadde noe å glede seg over i all motgangen.
Samholdet blant byens fotballsupportere var, og er, imponerende og det finnes Liverpool-fans og Everton-fans i samme stue, hvor mor, far og søsken heier på hver sine lag.
Men der fotballkamper tidligere var for den gjennomsnittlige arbeiderklassefamilien, har omskapningen av fotballen, til en millionindustri, gjort at billettprisene er for høye for den gjengse familie.
Men heltestatusen til fotballagene holdes ved like den dag i dag.
Både Liverpool og Everton har fulle tribuner hver eneste helg.
Liverpool er et av de mest suksessrike fotballagene i England, og er i dag en av verdens absolutt mest populære klubber, også i Norge. Nesten 37 000 norske supportere er medlemmer i klubbens norske fanklubb.
Kulturarv
Liverpool i dag, fremstår som en revitalisert metropol, for både innbyggerne og de besøkende.
Den norske hotelldirektøren i byen, Geir Tønnessen, sammenlignet, i et VG-intervju for et par år siden, oppsvinget i Liverpool med utbyggingen av Berlin etter sammenslåingen av Øst- og Vest- Tyskland.
I 2008 var byen, sammen med Stavanger, kulturby i Europa, og dette er mye takket være en iver og vilje til å ta vare på kulturarven. Og hvilken arv!
Dra til Liverpool, bli overrasket, og hør etter ekkoet fra gamle helter.
Denne artikkelen er også publisert i Studentmagasinet Campus.