Hvordan kom du fram til at det var til Wales du ville dra?

Jeg fant ut at jeg ville til Swansea gjennom research.

Jeg visste at jeg ville ha en allsidig utdanning innen illustrasjon og fant ut at Swansea Metropolitan (Swansea Met) var det beste stedet for akkurat det.

Jeg kjente en som hadde hatt stor suksess med Across the Pond, så jeg så på universiteter de arbeidet med og tok kontakt med en veileder, som hjalp meg med søkeprosessen og svarte på eventuelle spørsmål jeg hadde.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Kari-Anne Fehn

Alder: 21 år

Utdanning: Bachelor in General Illustration

Studiested: University of Wales Trinity Saint David (tidligere Swansea Metropolitan University), i Swansea, Wales

 

Hva er den største forskjellen på å studere der og i Norge?

Det å studere i Wales, viste seg å ikke være så forskjellig fra å studere i Norge, som jeg hadde trodd!

Like sosialt og like seriøst.

Det var selvfølgelig gøy å kunne bli kjent med folk fra andre land og å kunne bruke engelsk hele tiden.

Den ene store forskjellen jeg merket, som jeg er veldig glad for, er hvor mye større markedet er for kunst i Storbritannia. Allerede på starten av tredje året mitt, hadde jeg fått muligheten til å illustrere to hele bøker.

 

 

Hvordan er en vanlig studiedag i Wales?

En vanlig dag i Swansea, er akkurat hva du vil den skal være.

En by i Storbritannia har mye mer å tilby enn de byene jeg har vokst opp rundt i Norge, og Swansea er bare en time unna Cardiff - Wales sin hovedstad, som har alt en kan be om.

I tillegg, holder store deler av BBC til i området, så man risikerer å løpe rett inn på settet til Doctor Who!


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet i Swansea er fantastisk. En utrolig sosial og vennlig by med noe som passer for alle.

Jeg følte meg veldig godt mottatt og ble kjent med nye, morsomme folk så å si hver dag.

Med så mange studenter på ett sted, finner man garantert en hel haug med folk med lignende interesser og ambisjoner.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var veldig enkel.

Jeg troppet opp på utdanningsmessa i Oslo Spektrum med en enkel portefølje, og slo av en prat med representantene fra de forskjellige universitetene. Jeg fikk mye informasjon om de forskjellige stedene og ble tatt opp av Swansea Metropolitan med én gang, basert på porteføljen min.

Deretter sendte jeg bare inn vitnemål og annen informasjon de trengte, via min veileder i Across the Pond, og det var det.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Wales?

Det eneste jeg fant utfordrende med å studere i Wales, var å måtte være avhengig av engelsken min.

Selv om jeg hadde rimelig god engelsk da jeg startet, var jeg ikke vant til å bruke det så mye, så jeg snublet en del.

I tillegg, har jo alle steder i Storbritannia sin egen dialekt og slengord, som var vanskelig å tilpasse seg, men innen få uker merket jeg ikke noe til det.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået i Swansea er ganske midt på treet, men det kommer også an på hvilke standarder man forventer.

Jeg bodde i et delt studenthus cirka ti minutter utenfor sentrum/fra campus, og betalte 2400 kroner i måneden, uten regninger. Huset var ikke i topp stand, men de jeg bodde med var kjempehyggelige og huseieren flink, så det gjorde opp for det.

En venn av meg endte opp med en ettromsleilighet midt i sentrum og betaler rundt 5500 kroner i måneden med regninger, men han bor altså helt sentralt og mindre enn et minutt fra campus.

Så det er virkelig hva en gjør det til, men om man er tidlig ute, er det noe som passer enhver smak og lommebok.

Når det kommer til utelivet i Swansea, så er situasjonen mye det samme. Man kan finne restauranter, med priser oppunder 600 kroner måltidet, og man finner puber, der man får en halvliter og et erkebritisk måltid til rundt 50 kroner.

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

General Illustration på Swansea Met imponerte meg daglig.

Lærerne var alle lidenskapelig opptatte av faget sitt, og jeg følte alltid at de alle sammen nesten forstod hva jeg ville og hva jeg trengte bedre enn jeg selv gjorde.

Fagene var varierte, alt fra business-siden ved kunst til klassiske kunstøvelser, som akttegning og workshops med forskjellige materialer.

Førsteåret startet bredt, med workshops og oppgaver i alt fra linoleumstrykk til storyboarding, og fokuserte på å utfordre oss til å gå utenfor komfortsonen vår for å forbedre oss, og å kunne finne ut av hvilke teknikker og felt vi ville fokusere på.

Andreåret varierte mellom satte oppgaver, som vi hadde i førsteåret og selvskrevne oppgaver. Dette ga oss muligheten til å utforske dypere hva det var vi ville spesialisere oss i og ikke, og forberedte oss på det siste året.

I de to første årene, fant vi alle ut hvilke sider av illustrasjon vi var mest tiltrukket av og innen vi startet på tredjeåret, kunne de fleste i klassen min plassere seg selv i en kategori på illustratørskalaen.

Tredjeåret, var nesten helt selvstyrt.

I hovedfaget, skrev vi våre egne oppgaver og hadde frihet til å enten jobbe med én stor oppgave i løpet av hele året, eller flere mindre oppgaver.

Samtidig, hadde vi et fag som gikk detaljert inn i business og promotering, et fag for research og avhandlingen på 8000 ord.

Vi fikk kjempegod veiledning og hjelp, samtidig som vi fikk prøvd oss på å styre vår egen tid 100 prosent, og det var en god forberedelse på arbeidslivet!

I stedet for en eksamen, hadde vi en utstilling som vi organiserte selv, som var en knallsuksess og skaffet en god del elever, meg selv inkludert, jobbtilbud og god presse.

Alt i alt, er jeg kjempefornøyd med studiet, og synes det var verdt hver krone, hver dråpe av blod og svette!


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Da jeg ikke var på skolen eller studerte, utforsket jeg Swanseas mange puber, museer, kinoer og butikker, eller besøkte den flotte stranden, den tropiske hagen, eller tok toget til Cardiff.

Jeg fikk i løpet av de tre årene i Swansea også med meg opptredener av flere av Storbritannias beste komikere, operaer og musikaler, og alt var nevneverdig mye billigere enn i Norge.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Om du er interessert i kunstfag, kan jeg anbefale University of Wales Trinity Saint David i Swansea på det varmeste. Det skal nevnes at illustrasjonslinja er spesielt ivaretatt og omtalt, så jeg kan ikke garantere at alle de andre linjene er like enestående som den.

Mitt beste tips til nye studenter i Swansea, er å reise i området og utforske. Det første året er det året med minst å gjøre, så bruk litt tid på å se deg rundt.

Og ikke minst; om du skulle ville flotte deg med en bedre middag, er restauranten Madeira stedet å gå!