B riger Flønæs søkte seg til Charles University, i den tsjekkiske byen Hradec Králové, etter å ha hørt flere lovord om universitets medisinprogram.
Navn: Birger Flønæs
Alder: 23 år
Utdanning: Medisin
Studiested: Charles University, i Hradec Králové, Tsjekkia
Min hovedprioritering var at det var høy kvalitet på studiet, forteller medisinstudenten. Derfor forhørte jeg meg i legekretsen om hvilke studenter, altså fra hvilket studiested, de hadde best erfaring med, og svaret jeg fikk var Hradec.
Har ikke angret et sekund på det! sier Birger.
Mer ansvar for egen læring
23-åringen beskriver søknadsprosessen, for å komme inn på medisinlinjen ved Charles University, som veldig enkel.
Du søker via sonans.no, tar en opptaksprøve, og så får du vite om du kom inn eller ikke. Gratis er det også, sier studenten.
Medisinstudiet strekker seg over seks år, og er delt opp i en preklinisk del (de tre første årene) og en klinisk del (de tre siste årene). I den prekliniske delen, foregår det meste av undervisningen på skolen, mens studentene i den kliniske delen av studiet tilbringer mye tid på sykehuset.
Spesielt første året er teoretisk ganske omfattende, da man hopper rett inn i fag som histologi og anatomi. De første to årene handler mest om hvordan den friske kroppen fungerer, tredje året om hva og hvordan ting går galt, og de tre siste om behandling og repetisjon av sykdommer, forteller Birger.
Undervisningen består hovedsakelig av obligatoriske, praktiske timer og valgfrie forelesninger.
23-åringen har ikke selv studert i Norge, men mener likevel å kunne se noen forskjeller mellom det norske og tsjekkiske utdanningssystemet.
Jeg har jo ikke studert på universitetsnivå i Norge, men ut i fra min erfaring, vil jeg si at det er mye større krav til ansvar for egen læring i Tsjekkia, det er strenge krav, og man har et litt annet forhold til legene og professorene, for eksempel at man alltid henvender seg til dem med deres respektive titler, sier medisinstudenten.
Internasjonalt miljø
"Knallbra" er ordet 23-åringen bruker for å beskrive studentmiljøet i den tsjekkiske byen, som har rundt hundre tusen innbyggere.
Det er en egen linje for internasjonale studenter på skolen, så vi blir en ganske tett knyttet gjeng. Det er elever fra hele verden, med de største gruppene fra Norge, Tyskland, England, Botswana og Malaysia.
Skoledagene på medisinlinjen kan være lange, med alt fra tre til ni timer undervisning per dag og ofte et par timers lesing på lesesalen.
Etter en lang skoledag, kobler Birger gjerne av på en av byens restauranter, den lokale puben XTreme, trener eller deltar på studentarrangementer.
Når kvelden nærmer seg, sjekker man inn på en restaurant i gamlebyen, spiser en digg middag, og henger med venner, sier Birger.
Fredag er dagen vi går ut, og så har man lørdag og søndag til å gjøre det man måtte ønske, det være seg klatring, golfing, fotball eller lignende, utdyper 23-åringen.
Mye av fritiden går også med til å jobbe for studentorganisasjonen ANSA (Association of Norwegian Student Abroad). Birger er nemlig landsleder for ANSA Tsjekkia, noe han synes er veldig givende.
En lærer på skolen min sa en gang at mennesket er litt som en stol – jo flere bein man har å stå på, jo stødigere står man. Og det er kanskje det beste med å være tillitsvalgt i ANSA, man får også noe annet, givende, som man kan bruke tiden sin på.
Landslederen opplyser om at organisasjonen, blant annet, kan bistå norske studenter i Tsjekkia med tips og triks til hvordan man kan finne leilighet som student, samt komme med råd i forhold til skolehverdagen.
ANSA står også bak mange faglige og sosiale arrangementer, som 17. mai-feiring, fagseminarer og konserter. I 2013, ble det arrangert over 70 ANSA-eventer i Tsjekkia.
Mye billigere enn i Norge
Birger trekker frem språket som den klart største utfordringen ved å studere i Tsjekkia.
Studiet i seg selv er krevende nok, så, for en del, er det vanskelig å lære seg et språk på toppen av det hele. Men innen man begynner å praktisere på sykehuset, har de fleste en god nok forståelse til at det går greit, sier medisinstudenten.
Til tross for enkelte språklige utfordringer, nyter Birger studenttilværelsen i Tsjekkia.
Det lave prisnivået i landet, gjør at de norske studentene i Hradec Králové har en ganske romslig økonomi, sammenlignet med de fleste studenter i Norge.
Prisnivået er en av de beste tingene ved å studere i Tsjekkia. I det store og det hele, koster alt en tredjedel av hva det koster i Norge.
Med en gjennomsnittlig månedsleie på 2500 kroner for en superfin leilighet, og man spiser ute for en snau hundrelapp, så man kan vel si at vi lever i luksus.
Birger anbefaler gjerne andre norske studenter å søke seg til medisinlinjen ved Charles University.
Ta tidlig kontakt med ANSA, de kan hjelpe deg med alt mulig, følg med i timen, og nyt ferden på vei til å bli lege, oppfordrer han.