S om egen stat, er ikke Tsjekkia mer enn 21 år gammel, men landet har likevel en lang og spennende historie. Dette vet tsjekkerne å vise frem.

Her står fortsatt bygninger helt fra renessansen til kommunisttiden.

Vi har samlet ti ting du bør få med deg, mens du studerer i Tsjekkia.

 

1. Praha

Praha er en av Europas mest besøkte byer, takket være historisk arv og arkitektur.

En av de viktigste severdighetene i byen, er den 651 meter lange og ti meter brede Charles Bridge (Karlův most).

Broen, som ble bygget i 1357, har spilt en viktig rolle i byens historie, og var lenge den eneste veien mellom Gamlebyen og Slottet.

I dag, er den som regel fylt med matboder,

Et annet viktig byggverk er Prague Castle (Pražský hrad). Slottet er i dag presidentens offisielle residens, og har tidligere tilhørt romerske og bohemske keisere.

Byggingen av slottet startet helt tilbake i år 870, men det tok mange år før det strakk seg utover de 70 000 kvadratmeterne det ligger på i dag. Slottet består dermed av flere forskjellige byggestiler, og kan anbefales hvis du vil se et fint eksempel på tsjekkiske arkitekturtradisjoner.

Ellers, består Praha blant annet av små, krokete gågater, andre historiske bygninger og et yrende uteliv, som det kan anbefales å oppleve.

 

 

2. Dukketeater

Det høres kanskje ut som noe du er litt for gammel til, men Tsjekkia er kjent for sine dukketeatre. Her lages det dukker for både voksne og barn.

Mange av teatrene som settes opp, er spesielt ment for turister og ikke nødvendigvis de beste, men ofte settes det opp produksjoner av høy kvalitet også.


 

3. Český Krumlov

Český Krumlov er som et mini-Praha, og beskrives gjerne som en vakker eventyrby.

Nedover Vltava-elven, kan du finne kafeer og barer i bygninger fra barokken og renessansen, samt arkitektur fra kommunisttiden.

Byen er et populært turistmål, så det kan være lurt å ta turen utenom høysesongen om sommeren, om du vil unngå de største folkemengdene.

Tsjekkia er også hjemland til flere kjente marionettmakere. I Český Krumlov, ligger det som skal være et av de bedre marionettmuseene.

 

 

4. Petrin hill

På toppen av Pethrin Hill, som ligger midt i sentrum av Praha, er det bygget et tårn. Tårnet ble bygd som en miniversjon av Eiffeltårnet i 1891 og er ikke høyere enn 60 meter.

Toppen det står på ruver imidlertid hele 318 meter over havet. På en klar dag, kan du dermed se helt til Snezka-fjellet, som ligger 150 kilometer unna.

 

5. Kommunistmuseet i Praha

Under kommuniststyret, som varte fra 1948 til 1989, ble 200 000 tsjekkere arrestert og 327 drept idet de prøvde å flykte over grensene.

Kommunistmuseet tar for seg alt fra dagliglivet og skolegang under kommunistisk styre, til politikken, militæret og det hemmelige politiet.

Museet består av tre rom med følgende temaer: «Communism, the Dream», «The Reality» og «The Nightmare».


 

6. Plzen

Plzen er kjent for å være fødested for pilsen. Her ble den aller første moderne pilsneren produsert for 172 år siden, og den fant fort veien ut i Europas gater.

Byen er en populær studentby, noe som kanskje bidrar ytterligere til den gode øl- og pubkulturen.

Så hvis du er øl-interessert, er det altså hit du bør dra.

På Urquell-bryggeriet, som har vært i drift siden 1842, får du guidet tur og selvfølgelig smake på brygget.

Sammen med Mons, i Belgia, er byen også utpekt som Europas kulturhovedstad i 2015.

 

7. Moravian Karst

I Moravian Karst, er det mer enn 1100 huler og grotter, men kun fire av grottene er åpne for publikum. Disse er Punkvení Jeskyne, Kateřinská jeskyně , The Barcarca Cave og Sloupsko-šošůvské jeskyně.

Området er blant de viktigste kalkområdene i Sentral-Europa.

Her finner du også Macocha Gorge, et 138,7 meter dypt synkehull, som er et veldig populært turistmål.

 

8. Spa

De tsjekkiske spaene skal være blant verdens beste, takket være naturlige varmekilder og helende vann.

The West Bohemian Spa Triangle består av tre verdenskjente spa-byer, som reisende har kommet til i flere århundrer.

Du finner selvsagt også mange mindre og rimeligere alternativer rundt om i landet.

 

 

9. Kutná Hora

Kutná Hora er en by i Sentral-Böhmen, som ligger på Unescos liste over verdens kulturarv.

Her finner du blant annet Saint Barbara’s Church, som er en av Sentral-Europas mest kjente gotiske kirker. Fordi arbeidet med byggingen av kirken flere ganger ble avbrutt, grunnet både krig og at sølvgruvene som finansierte bygget produserte mindre, tok det hele 1369 år før kirken sto ferdig. Minst fire arkitekter, fra forskjellige perioder, står bak byggverket.


 

10. Lednice-Valtice Culture Landscape

Dette er et 200 kvadratkilometer stort fredet kulturlandskap, som ble utviklet etter hertugene av Liechtensteins ønsker mellom 16- og 1900-tallet.

Området inkluderer to hovedlandsbyer, Valtice og Lednice, som begge huser hvert sitt slott.

Området er oppført på Unescos liste over verdens kulturarv, sammen med det nærliggende området, Pàlava Landscape Protected Area.