(StudentTorget.no):

 
 
Tsjekkia ble et eget land etter at jernteppet falt, og Tsjekkoslovakia ble delt i 1993. Tsjekkia har 10,3 millioner innbyggere og ligger i Sentral-Europa. Tsjekkia består av Bohemia, Moravia og deler av Silesia. 
 
Tsjekkia er et vakkert land, med gamle slott og borger, vakre byer og store skoger. Landet er veldig industrialisert og det var kun gamle DDR som hadde større grad av industrialisme i de gamle østblokklandene. Den tsjekkiske delen stod for nesten 75 prosent av Tsjekkoslovakias BNP og 80 prosent av landets eksport.
 

LES OGSÅ: Ti ting du må oppleve som student i Tsjekkia

 

Utdanningssystem 

 

Fakta om Tsjekkia:

NORSK NAVN: Den tsjekkiske republikk
 
STATSFORM: Republikk
 
AREAL: 77 240, 78 870 km²
 
INNBYGGERTALL: 10 521 468 (2013)
 
HOVEDSTAD: Praha
 
OFFISIELT SPRÅK: Tsjekkisk
 
NASJONALDAG: 28. oktober
 
STATSOVERHODE: Miloš Zeman
 
STATSMINISTER: Bohuslav Sobotka
 
(Kilde: www.snl.no)
Tsjekkia har en lang tradisjon for utdanning. Faktisk er Charles University i Praha, der de fleste norske studentene befinner seg, et av Europas eldste.
 
Det tsjekkiske skolesystemet er nokså likt det norske. Tsjekkiske barn starter på skolen som seksåringer og går ni år i grunnskolen. Deretter fortsetter de fleste på videregående skole i tre eller fire år. 
 
Det tar tre år å fullføre en bachelorgrad i Tsjekkia, og to år å fullføre en mastergrad. Skal du, som de fleste norske studenter i Tsjekkia, studere medisin, må du belage deg på seks til åtte år på studiet, pluss eventuell turnus. 
 
 

Søknadsprosesser

 
Du søker studie direkte til lærestedet og finner søknadsskjemaet på nettsidene deres. Er du usikker på hva eller hvor du skal studere kan du sjekke studievalg.no
 
Du kan også søke gjennom representanter her hjemme, som for eksempel Sonans. 
 
Du kan bli bedt om å legge ved motivasjons- og anbefalingsbrev, sammen med et oversatt vitnemål. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju over Skype. 
 
Det kan også være at du må ta en språktest. Skal du studere på engelsk er det vanligst å ta en TOELF- eller en IELT-test. I tillegg kan du bli bedt om å gjøre andre opptakstester, avhengig av hvilket studium du har valgt. 

 

Opptakskrav 

 
Du må ha generell studiekompetanse for å studere i Tsjekkia. Skolen som utstedte vitnemålet ditt kan sannsynligvis hjelpe deg med å få det oversatt. Hvis ikke finner du en autorisert oversetter her.
 
 
 

Studiekostnader og finansiering 

 
Du må betale skolepenger om du skal studere i Tsjekkia. Prisene varierer, men ligger på mellom 40 000 og 80 000 norske kroner i året. 
 
Basisstøtten du får fra Lånekassen er på 97 850 kroner. Du kan også få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger om du studerer ved et godkjent lærested i Tsjekkia. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
På bachelornivå gis skolepenger opp til 61 590 kroner som 50 prosent lån og 50 prosent stipend. Etter denne grensen vil resten av skolepengestøtten kun gis som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend. 40 prosent av basisstøtten kan gjøres om til stipend om du består alle fag. 
 
I tillegg til dette kan du få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
Du kan også få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på minst fire uker om du skal studere på tsjekkisk. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester

 

Karaktersystem 

 Nyttige linker: 

Finne studier i Tsjekkia:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test

IELTS-test

 

Andre nyttige linker: 

NOKUT

ANSAs landssider

Lånekassen

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

 
I Tsjekkia er det vanligst å bruke et karaktersystem som går fra én til fire, der èn står for excellent og fire er stryk. 
 
 

Språk

 
Når du søker studier i Tsjekkia vil du sannsynligvis bli bedt om å ta en språktest. Skal du studere på engelsk er det vanligst å ta en TOELF- eller en IELTS-test.
 
TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.  
 
Du kan få støtte av lånekassen til enten et minimum fire ukers språkkurs du tar før semesterstart, eller til et tilretteleggingssemester om du skal studere på tsjekkisk. 
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i Tsjekkia i ett semester og tar et samfunns- og språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
 

LES OGSÅ: Stor Tsjekkia-quiz

 

Godkjenning av studiet 

 
Når du skal bevege deg ut i det store utland for å studere er det er viktig å huske at godkjenning av søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte. Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet. 
 
Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet. Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor. Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.  
 

 

Boforhold og prisnivå

 
Leieprisene kommer selvsagt an på hvor og hvordan du bor, men skal du bo alene i en leilighet i sentrum er gjennomsnittsprisen rundt 4000 norske kroner i måneden. Bor du med andre studenter eller utenfor sentrum vil det koste mindre. 
 
Generelt er prisene i Tsjekkia er svært lave i forhold til i Norge. Selv i turistmagneten Praha lever du godt på studielånet ditt. Under ser du priseksempler på ti varer så du kan sammenligne med prisene i Norge. Dette er gjennomsnittspriser og kan variere i takt med endringer i valutakursen. Disse tallene er hentet november 2014.
 
Varekjøp Pris i Norge Pris i Tsjekkia
1 kinobillett 110 kr. 50 kr.
1 liter melk 15 kr. 6,50 kr.
1 bussbillett 30 kr. 8,50 kr.
1 flaske vin (middels standard) 120 kr. 32 kr.
1 cappuccino 33 kr. 13 kr.
1 par Nike-sko 1067 kr. 610 kr
1 kg kylling 103 kr. 48 kr.
1 måltid fastfood 95 kr. 40 kr.
Husleie 1-roms leilighet pr. mnd. i sentrum 10270 kr. 4100 kr.
Treningssenter pr. mnd. 466 kr. 264 kr.
 
(Kilde: Numbeo.com)

 

Kultur 

 
Tsjekkerne er vennlige og gjestfrie og storfamiliene er vanlige her. Tsjekkerne er også meget ryddige og du vil merke at det alltid er rent rundt deg. Ting tsjekkerne er stolte av er ishockey, fotball, klassisk musikk og opera, jazz, humor, genuinitet, historie, vitenskap, film, arkitektur, mat og øl. Svin er en viktig del av den tsjekkiske matkulturen. Det vanligste måltidet er knedlo-zelo-vepro (surkål, melboller og stekt svin). 
 
Praha er en av Europas mest populære storbyer og har alt enhver student kan ønske seg. Som i de andre øst-europeiske landene er utelivet her veldig bra. Spesielt Praha er selvsagt preget av turismen og prisnivået er noe høyere i de mest turistifiserte delene av byen. Men drar du bare noen kvartaler unna turistgatene finner du et prisnivå som en student kan leve svært godt med. Tsjekkia er mer vestlig orientert enn de øvrige østblokklandene og ikke så plaget av mafia og undergrundsmiljø som de andre.

Klikk her for å se alle studier i utlandet

(Kilder: studentum.no, Nokut, Snl)