(StudentTorget.no):

Å gå på date med en person du knapt har truffet før kan være nervepirrende. Du beveger deg i ukjent farvann, og vil aller helst fremstå best mulig. Vi skal ikke lyve, det er ikke rent få feller man kan falle i, men fortvil ikke, StudentTorget har fått hjelp av dating-ekspert Espen Korsvik. 

- Det absolutte nei på en date er å nevne babynavn og snakke om giftemål. En date er et uforpliktende møte, ikke ha fokus på at daten skal ende med sex, da blir bli kjent-fokuset borte og man vil ikke oppnå den riktige kjemien, forteller dating-ekspert og daglig leder for Dating Adventure, og legger til: 

- Mye press gjør oss ivrige, dette kan ødelegge daten. Det å ikke ha for store forventinger til kvelden er viktig. Sørg for en bra opplevelse. Ønsker man å gjøre andre glad, så blir man likt av andre mennesker, det fokuset er viktig og gir effekt, sier han. 

 

Finn ditt dateobjekt

Første spørsmål er hvor skal man møte sin utkårede? En typisk problemstilling for single mennesker som er på jakt etter en date, er hvor i all verden finner man en? Ofte kan man føle at alle metoder er prøvd og alle personer er møtt. Men dette er sjelden tilfellet. 

 

 


DATING-EKSPERT: Espen Korsvik er daglig leder i Dating Adventure, som blant annet holder kurs om dating og driver med coaching.
- Nettet er en populær plass å møte mennesker. Skolen, arbeidsplassen eller ute på byen er også fine steder, i tillegg til i sosiale sammenhenger og gjennom bekjente. Blir du kjent med en person kan du invitere deg videre inn i et nytt miljø, hvor du igjen møter nye mennesker og kanskje den rette personen, råder Korsvik.  
 

 

Hvordan gå frem?

 
For mange kan det virke skremmende og flaut å be ut noen, for hva om man blir avvist? 
 
- Ordet date gjør at man blir ekstra nervøs. Norge er ikke noe datingsamfunn. Kjenner man hverandre godt kan man kalle det en date. Da er det ikke like farlig eller skummelt, men man må være enige om at dere er på en date, forteller dating-eksperten. 
 
Om du ikke kjenner personen er datingsekspertens tips å be personen på en konsert eller et annet arrangement som du uansett tenkte du skulle dra på. I denne settingen er det viktig at man ikke har for store forventinger. 
 
- Hold det uformelt og fokuser på at kvelden skal bli hyggelig, råder han. 
 
Er det en kollega du ønsker å date kan du be ut personen på samme måte, eller arrangere en middag for flere kolleger. Dermed blir rammen rundt straks mer uformell, og du kan flørte litt ekstra med den personen du har et godt øye til, og på den måten sjekke ut mulighetene for om det kan skje noe mer ved en senere anledning.
 
Hvis du skal på blind-date råder Korsvik en tur på bar.
 
- Har du ikke sett personen før, så er bar et godt alternativ. Fungerer ikke daten, kan man gå. Får dere en god kjemi kan man eventuelt bevege seg til et nytt sted. Drar dere på et arrangement som varer i flere timer blir du satt fast og har ingen mulighet til å komme videre om du ønsker det, sier han videre. 
 
 

Kino er ut

Hadde du tenkt å foreslå en tur på kino? Det fraråder dating-eksperten. 

- Kino er upersonlig. Unngå å dra på en kinodate, velg heller å gjøre andre morsomme aktiviteter sammen, hvor dere tester kjemien mellom dere og muligheten til å bli kjent, sier han.
 
Finn på forhånd ut hva vedkommende liker, så kan man planlegge aktiviteter ut i fra det. 
 
- Er man sammen med en sporty person kan man ta en aketur eller skitur, da får begge vist litt mer følelser, og man må ikke kommunisere hele tiden. Ikke gjør en date for formelt, råder Korsvik. 
 
 

Klem hverandre!

 
Så er det dette med hvordan man skal hilse på hverandre. Mange er nok usikre på dette, og det kommer selvsagt an på om det er en person du møter for aller første gang, eller en du har møtt flere ganger. Spørsmålet er: Skal man gå for et håndtrykk eller en klem? 
 
Eksperten er fast bestemt på at en klem er den  beste løsningen her.
 
- Det er lettere å kysse en person du har klemt, det er lettere å ha sex med en person du har kysset. Fysisk kontakt vier trygghet og man blir mer ekte. Går det 20 minutter før dere er nær hverandre på en date, blir fysisk kontakt vanskeligere, sier han.  
 
 

«Det absolutte nei på en date er å nevne babynavn og giftemål. En date er et uforpliktende møte, ikke ha fokus på at daten skal ende med sex»

 

 

Samtaleemne?

Hva skal man så prate om? Du vil jo gjerne vite mest mulig, og kanskje er redelsen for pinlig stillhet så stor at du bare kjører på med spørsmål, uten å reflektere noe særlig over svaret. Her er ikke fallgruven langt unna.

- Unngå intervjufella, med spørsmål og et raskt hopp videre til neste spørsmål. Alt av spørsmål som gir oppramsing som «hvor bor du», «hva jobber du med», «hvor gammel er du», gjør at du havner i fella, sier han også kommer med eksempel:  

-Hvis du begynner første spørsmål med «hva gjør du?» tar du tak i svaret du får, deretter kommere dere kanskje inne på at personen studerer, og ta tak i alle interessante spørsmål rundt det, og plutselig holder dere det gående, sier han og legger til: 
 
- Det er viktig å gi tilbakemelding på det den andre personene prater om, men man trenger ikke være enig om alt. Respekter hverandres holdninger og meninger, poengterer Korsvik.
 
 

LES OGSÅ: La venner sjekke for deg

 
 

Alkohol?

 
En øl eller to kan føre til at du slapper bedre av i en usikker og nervøs situasjon, men om det er lurt på den første daten, er ikke Korsvik så sikker på. 
 
- Et par øl er et bra som sosialt smøremiddel. Du blir litt roligere, slapper mer av, men jeg vil ikke anbefale alkohol på første date, det kommer selvsagt an på hvilken date man er på. Jo mindre alkohol, jo grundigere og mer interessert blir du i den andre personen. Drikker man mye alkohol på daten så mister man fokus, som vil føre til at man hverken konsentrerer seg om samtalen eller personen, sier han videre.
 
Dating-eksperten anbefaler alle usikre datere å få dating-erfaring, da vil du også bli mer sikker i situasjonen.
 
- Hvis du går på en del dater, får du mer erfaring, og du vil presentere deg selv på en bedre og bedre måte, sier han. 
 

 

Etter daten

- Hvordan merker du om daten har gått bra?

- Det merker du. Føler du at daten har vært bra, så har det gått bra. Har du en dårlig følelse, så har nok daten gått dårlig. Man føler det samme som situasjonen man er i, hvis en gutt er veldig selvsikker, så vil jenta også bli veldig selvsikker. Er gutten usikker, så blir jenta usikker. Man påvirker hverandre. Guttene bør ta ansvar og være mannen, oppfordrer dating-eksperten.
 

 

Ikke hørt noe?

 
Venter du på å høre fra daten, men ingen har tatt kontakt har du mest sannsynligvis lagt for mye i det, det har du sannsynligvis vist til daten også. 
 
- Det er forventingene til daten som ødelegger det. En date fører ikke til giftemål unger eller varig forhold, det er en katastrofe å ta opp disse temaene på en date.
 
Men hvis daten har gått supert faller det seg naturlig med en date nummer to. Hvis du imidlertid ikke er interessert i noen ny date, men den andre personen hinter opp dette, er det ærlighet som varer lengst, råder Korsvik:
 
- Ærlighet er det beste som finnes. Send melding tilbake og si at kjemien ikke var der. Vær ærlig og hyggelig.
 
- Men hvis man er personen som ble avvist?
 
- Gå på fem nye dater. Vi må bygge karakter og bygge oss selv sterke. Etter hver date får du mer erfaring og blir tryggere på deg selv før neste datr. En svak person er ikke en attraktiv person.
Føler du deg dumpet og lei, blir det vanskeligere å komme over. 
 
- Kom deg ut, gå på nye dater, ha det gøy og ikke ta ting så veldig seriøst. Ikke vær i et forhold før du er det, avslutter han. 
 
 
Saken er hentet fra arkivet for nye lesere.