D et er ingen hemmelighet at mange studenter har skralt med penger, noe som fører til at de tvinges til å være så økonomiske som mulig – også når det gjelder dating.

Det kan være vanskelig å imponere den spesielle utvalgte, når man er nødt til å ta økonomiske hensyn.

Men daten kan bli minneverdig uten at du er nødt til å ofre resten av månedens budsjett.

Donna Gjeladini (20) har to deltidsjobber, i påvente av å starte på motekonsulentstudienet på Utdanningshuset til høsten. Hun er glad i romantiske øyeblikk, og er flink til å finne på litt mer utradisjonelle og spennende dater på budsjett sammen med kjæresten.

Mange har en forestilling om at jo mindre penger man bruker på daten, jo kjipere date er det. Det stemmer overhodet ikke, skal vi tro Gjeladini.

 

 

Vær kreativ

Klassikerdaten er middag på restaurant og kino, og er du i det spandable hjørnet blir det fort rundt 1000 kroner for en kveld; noe man med andre ord ikke har råd til å gjøre så ofte.

Men ikke la romantikken lide for din slunkne lommebok. Bruker du fantasien og kommer opp med kreative datealternativer, vil både du og daten din sitte igjen med en følelse av å ha vært med på noe ekstra minneverdig.

Dra til et sted som betyr noe for dere begge, en konsert med hans eller hennes favorittartist, eller bare en piknik ute, eller i stua hvis det er kaldt. Man må bare prøve å gjøre det beste ut av ting, gjøre hverdagen litt ekstra «spicy» av og til, sier Gjelandini.

20-åringen innrømmer at hun liker litt eksklusive dater, og forteller at den mest spennende daten hun har hatt var på en hotelltur med kjæresten.

– Litt sånn «langt unna alt og alle» i noen dager. Da får man så mye mer tid til hverandre, og bare hverandre.

Hun har likevel et alternativ til de som ikke kan ta seg råd til en hotellferie, og ser ingen skam i å modifisere pengebruken litt.

– Skal man være litt ekstra sparsom, så kan man heller dra på hyttetur; de fleste har jo en hytte de kan bruke nå til dags. Lag mat til hverandre, gå tur i byen eller skogen hvis man er på hytta, og bare vise hverandre litt ekstra kjærlighet. Perfekt!

 

Variasjon i hverdagen

Har man kjæreste, blir det fort rutiner i forholdet, og det kan være gøy å gjøre litt mer ut av datene, når man først drar på date.

Gjelandini mener at mens det i begynnelsen av forholdet er slik at alt er spennende uansett, kan det være godt å få litt variasjon i hverdagen.

– Da blir ikke de samme type datene så kjedelige i lengden. Man kan dra på dobbelt-date, tivoli, dra på fest sammen, eller gjøre litt større ting, som reise på en liten ferie, båttur til ett annet land/ by, bare ta med hverandre på forskjellige opplevelser.

– Og sørg for at annenhver date foregår utenfor husets fire vegger, eller kan det bli veldig kjedelig, uansett hvor god tanken var.

Likevel er drømmedaten til den kommende motestudenten en variant som ikke trenger å koste all verdens:

– En drømmedate ville vært å bli bedt på middag hjemme hos han, for ingenting er mer sexy enn gutter på kjøkkenet!

Og til studenter som er i det romantiske hjørnet, men redde for å blakke seg helt, har Gjelandini følgende tips:

Dra på piknik, se på gamle filmer/barnefilmer hjemme, ingenting er vel bedre enn å le sammen? smiler hun. På biblioteket, kan man låne filmer gratis, ellers kan man låne av bekjente eller se på nettet.

Dra på museum, på camping eller på bowling. Brettspill, trening, skøyter/ skitur kan også bli ganske billig. Og for all del, bruk studentrabattene for alt det er verdt! avslutter hun.

 

TI RIMELIGE DATE-IDEER:

Utnytt snøen

Ha en snødate, lag snøengler, snølykter, snømenn og snøhuler. Og dere av den mer sporty typen, dra i akebakken, i trekket eller i skiløypa. Eller hva med en runde på skøytebanen?

 

Gå tur

Å gå tur kan være veldig romantisk, og spesielt om dere ser etter noe spesielt. Det kan være alt fra å plukke sopp, bær eller blomster, til å nå et utsiktspunkt eller et spesielt sted i skogen. Gå gjerne utenom stien, det gjør det hele enda mer spennende.

 

Dra på loppemarked

På loppemarked, er det billig, og dere får mulighet til å oppdage gjemte skatter. Gjør en artig vri ved å lage lister med 10 spesielle ting hver dere skal være på utkikk etter, taperen spanderer en loppemarked-vaffel på vinneren.

 

Besøk en bondegård

Ta turen til en lokal bondegård. Hils på dyrene, få informasjon om økologiske produkter og kjøp kortreist mat.

 

Dra på museum

Vær turist i egen by, og ta turen til byens museer. En rekke av de er gratis, eller har egne studentrabatter.

 

Grilling i parken

Når det blir varmere i været, kan dere kjøpe en engangsgrill til 14 kroner, en pakke pølser og potetsalat, og dere har en date litt utenom det vanlige. Blir det bedre enn sol, grønt gress, grillmat og hverandres selskap?

 

Camping i hagen

Sett opp telt i hagen, dra med deg pledd og noe spiselig, og lat som om dere er et helt annet sted. Har ingen av dere hage, dra i marka. Husk at det ikke er lov å tenne bål.

 

Date i kantina

Blir det for dyrt å dra på kafé? Slå dere løs i skolekantina, og spander på deg en kaffekopp til åtte kroner. En smule uromantisk, men det blir ikke bedre enn du gjør det til.

 

Innendørs fjellklatring

Er du medlem i studentidretten, kan du for en liten sum bli med på klatrekurs. Dere får testet tilliten til hverandre, trent og hatt det moro på samme tid.

 

Sjekk ut studentrabattene

Mange arrangementer og steder tilbyr studentrabatter. Sjekk ut studentrabattene på StudentTorget.