(StudentTorget.no):

Ingen kan si at dating noen gang er lett. Den første daten er som oftest mer pinlig enn hyggelig, og datene etter det er fylt av forventninger – og full av fallgruver. Derfor har det oppstått mange myter og regler om hva som er passende oppførsel for å få den potensielle kjæresten på kroken. Når er det for eksempel akseptabelt å gi lyd fra seg etter daten? Og er det greit å ha sex på første date? 

Marie Hagberg er Sveriges fremste datingkonsulent, og har skrevet fire bøker om dating. Hun registrerer at datingreglene finnes, men mener at man ikke skal bry seg med dem.
 
– Det er mange som er usikre på hva de skal gjøre, og reglene blir retningslinjer. Men ikke bry deg om dem! Jeg mener at ”hvis det er riktig, er det enkelt. Er det enkelt, er det riktig". Dersom personen du dater er den rette, trenger du ikke tenke for mye over hva, hvordan og når du skal gjøre ting, sier eksperten.
 
StudentTorget listet opp de 10 vanligste reglene og mytene om dating, og ba Hagberg kommentere aktualiteten, og deretter bekrefte eller avkrefte myten. Hvilke myter tror du på, og er det noen du mener er helt utdatert?
 
Myte 1: 3-dagers regelen
Vent 3 dager før du tar kontakt med personen etter at dere har vært på date.
 
Kommentar: 
Hvorfor skal man gjøre det? Hva er det verste som kan skje dersom du tar kontakt etter kun én dag? Det kan jo faktisk være at han eller hun blir veldig glad!
 

 


DATINGEKSPERT: Marie Haglund er Sveriges første datingkonsulent og har skrevet mange bøker om emnet.
 
Myte 2: Ikke ha sex på første date
Har du sex på første date, er sjansen for at det skal bli et forhold minimal.
 
Kommentar:
Om man virkelig trives sammen, har det morsomt og er tiltrukket av hverandre – hvorfor ikke?
 
 
Myte 3: Jenter vil ha ”bad boys”
Jenter blir tiltrukket av de litt rampete guttene, de ser på dette som en utfordring som får dem til å prøve enda litt hardere, noe som igjen øker spenningen.
 
Kommentar:
Det er en moderert sannhet. Det kvinner vil ha, er noen som gjør livet litt mer spennende heller enn en som synes å ha tilbragt hele livet med å sortere sokkene i sokkeskuffen. Mange såkalt ”hyggelige gutter” har en tendens til å tro at de oppleves som truende dersom de viser at de er tiltrukket av en jente. Derfor gjør de ofte alt for å bevise det motsatte. En macho-fyr viser derimot sin interesse umiddelbart og uten å nøle.
 
 
Myte 4: Sterke meninger er skremmende
Er man på date, bør man helst være enig i det meste slik at daten ikke får inntrykk av at du er vanskelig å ha med å gjøre. Sterke meninger skremmer vekk en potensiell kjæreste.
 
Kommentar: 
Kvelden da jeg møtte min framtidige ektemann var jeg så sint at det røyk ut av ørene på meg. Likevel ble han interessert i meg… Og uansett, hvem vil ha en så lettskremt partner?
 
 
Myte 5: Spill kostbar
Det er lurt å holde personen på pinebenken ved å ikke ringe først eller vente med å ta telefonen til den har ringt så og så lenge, for å opprettholde vedkommendes interesse. 
 
Kommentar:
Tenk alltid på sitatet over: ”Er det riktig, er det enkelt. Er det enkelt, er det riktig”. Ikke bry deg om såkalte ”regler”.
 
 
Myte 6: Mr./Mrs. Right finnes!

Om man bare dater nok, finner man ”the one”. 
 
Kommentar:
Jeg tror det finnes en spesiell for meg.
 
 
Myte 7: Jo senere, jo mer seriøst
Desto senere på dagen man møtes desto mer seriøs er daten. Det vil for eksempel si at en middagsavtale er mer seriøst enn en lunsj.
 
Kommentar:
Det har jeg faktisk aldri hørt om. Det er derimot ofte ganske lurt å spise lunsj fordi tiden da er begrenset. Dersom daten er hyggelig har du noe å se fram til neste gang dere møtes, og hvis daten går dårlig har du en god unnskyldning for å komme deg unna. Så sats gjerne på en lunsjdate neste gang!
 
 
Myte 8: Spydigheter gjør deg attraktiv
En frekk tone hele daten gjennom gjør at personen blir mer interessert i å få deg på kroken.
 
Kommentar:
Hvis det er frekk i betydelsen ”morsom” er det bra. Å være morsom er alltid bra under en date, men det er vanskelig å finte ut noen til å bli interessert i en…
 
 
Myte 9: Er du travel, blir du interessant
Ha, eller lat som du har, så mange avtaler at det nesten er umulig å få skviset inn en date for å gjøre deg mer interessant.
 
Kommentar:
Det kan absolutt fungere fordi det er mange der ute som liker å jakte. Men samtidig er det mange som ikke er interesserte i en person som har veldig mye å gjøre, da vedkommende ikke kommer til å ha tid til å treffes da.
 
 
Myte 10: Gutten skal ta initiativet
Det er generelt de tradisjonelle kjønnsrollene som gjelder: Gutten skal ta initiativet, spandere middag, kjøpe blomster og så videre.
 
Kommentar:
Dette er dessverre sant. Det blir ofte forventet at det er gutten som skal ta initiativet, til tross for at vi lever i 2012.