(StudentTorget.no):

Den første daten er vanligvis en nervøs affære for begge parter. De fleste går på date med et ønske om å gi et godt førsteinntrykk, og håper nok også på at det skal oppstå en gnist mellom dere. 

Det er mye som skal stemme på det første møtet. Man må ha nok å snakke om, klærne må sitte perfekt og ikke minst gjøre et godt førsteinntrykk. Mange stresser også over hva man i det hele tatt skal finne på. Men det handler ikke bare om deg.

Du må jo tross alt like personen som sitter overfor deg, og dating kan sees som en måte å finne ut om denne personen er en du har lyst til å tilbringe store deler av tiden din sammen med. Ifølge ekteskapsrådgiveren Robert Maurer, som har skrevet boken One Small Step Can Change Your Life, er det ikke humor, felles interesser eller at dere studerer sammen som avgjør om forholdet blir vellykket. Maurer hevder snarere at forholdet avhenger av hvilken respons du får på et helt enkelt spørsmål:

«Så hvordan har det seg at noen som er så herlig som deg fortsatt er singel?» 

Les også: Sjekketriksene som funker


I en bloggpost på Psychology Today sin nettside skriver han: «Daten din kommer sannsynligvis til å ta spørsmålet ditt som en kompliment, men svaret de gir er som oftest avslørende». Maurer skriver videre at vi alle gjør feil i romantiske forhold, og at det ikke er problemet. Det handler mer om hva de er villig til å innrømme når de forteller om tidligere relasjoner: 

«Tar daten din noe ansvar for at forholdet havarerte, for å ha tatt dårlige valg eller å ha manglet innsikt eller erfaring i den fasen av livet? Tar de på seg noe av skylden for at det forrige forholdet ikke fungerte?» spør ekteskapsrådgiveren.

Et forhold går begge veier 

Hvis daten din setter seg i offerposisjon og gir den andre skylden, mener Maurer at du bør komme deg unna, og det litt brennkvikt. Et forhold går begge veier, og med mindre du dater en vaskekte narsissist er det naturlig å tenke at begge to har noe av skylden for at kjærligheten svant hen. 

Likevel finnes det noen mennesker som alltid gir den andre halvparten hele skylden når ting ender opp med å ikke fungere. I slike tilfeller bør varsellampene lyse alarmrødt.

Skal du på date? Her er noen av kafeene du kan dra på

«Alle forhold støter på skjær i sjøen før eller senere», skriver Maurer, «Men kommer denne personen til å være med å gi forholdet drahjelp når dere er inne i en tung periode, eller kommer de til å vente på at du skal påta deg hele skylden når ting ikke fungerer?» 

 

Han legger til at det som kjennetegner par som kommer seg gjennom problemene i forholdet, er evnen til å fikse og løse problemer sammen. 

«Det er vanskelig å gjøre en innsats hvis alle problemer er den andre personen sin feil.» skriver Maurer. «Du bør se etter en bedre halvpart som tør å gå til årsaken for problemene for å finne en løsning. Ingenting er mer viktig for at forhold skal kunne blomstre» konkluderer han.