(StudentTorget.no):

Blir du skjelven i hånda og svak i knærne ved tanken på å skulle be noen ut på date? Det er du garantert ikke alene om. Hvis du skriver «How do I ask…» på Google, er «a girl out» den første setningen som blir foreslått av søkemotoren.

 

Man kan med andre ord trygt fastslå at det å be noen ut på date, det være seg om vedkommende er mann eller kvinne, virker skrekkinngytende og skummelt på de fleste av oss.

 

Kjærleiken er tross alt ingen eksakt vitenskap, og det er ikke greit å vite om personen du har i kikkerten også har et godt øye til deg. Sånn sett vil det alltid være en risiko for at du driter deg loddrett ut og må vende hjem med uforrettet sak.

 

Som å bli angrepet av haier

Når du blir nervøs sender hjernen signaler til binyrene, som setter igang med å pumpe adrenalin ut i kroppen din. Denne adrenalinpumpingen er en del av den såkalte flykt- og kampresponsen (fight-or-flight response), som gjør at du enten unngår eller konfronterer risikofylte situasjoner.

 

Det er denne følelsen du har i kroppen når du sitter med telefonen i hånda og lurer på om du skal våge å sende den meldingen til personen du liker, eller om du bare skal drite i hele greia. Faktisk er det slik at det å be noen ut på date trigger de samme fysiologiske reaksjonene som det å bli angrepet av hai gjør.

Men skal du lykkes i å kapre drømmedama- eller mannen er det ikke noe hjelp i å feige ut i siste liten. Og det å be noen ut på date er jo tross alt IKKE i nærheten av like risikofylt som å bli angrepet av hai. Så hvordan skal du da gå frem for å be noen ut på date?

 

Vi har snakket med den erfarne datingcoachen Espen Korsvik i livsstilsfirmaet Dating Adventure. Ifølge Korsvik bør du mentalt tenke at vedkommende kommer til å takke ja til tilbudet.

 

– Vær direkte og selvsikker. Kom med konkrete forslag og dager. Ta det som en selvfølge at hun/han blir med. Da utstråler du mer selvsikkerhet og øker sjansen for at daten blir med, sier han.

 

– Ikke så farlig hva man kaller det

Datingcoachen mener at man med fordel kan være litt casual når man ber ut på date. Å invitere noen på date trenger sånn sett ikke være så annerledes fra å avtale noe med en venn. Man kan for eksempel spørre om han/hun vil «ta en øl/drink på en bar tirsdag eller onsdag kl 20?» eller «se en film hos meg i morgen? Kan sikkert få til noe mat også»                                                                                                                                                                                            

I tråd med dette er det heller ikke livsviktig å omtale møtet som en date. Det viktigste er å gjøre ting på en måte man selv er komfortabel med.

 

– Det er ikke så farlig hva man kaller det. Er du selvsikker på ordet date, så er det ikke noe problem å bruke det. Synes du selv det er litt kleint, så kan du unngå det. Men du bør kanskje ikke kalle det stevnemøte, mener Korsvik.

 

Les også: Disse studentene flørter mest

Med eller uten alkohol?

I det norske samfunnet er mange sosiale aktiviteter som finner sted utenfor hjemmet på en eller annen måte knyttet til inntak av alkohol. Og dating er intet unntak. For mange kan det da også bli enklere å takle nervøsiteten ved å nyte et glass vin eller en øl når man er ute på date.

 

På verdensveven er det et stort spenn i holdningene rundt alkohol og dating, fra de som mener at det å date uten noe i hånden føles «ensomt, rart og noen ganger irriterende» til de som skriver glødende om fordelene ved å unngå alkohol på date. Espen Korsvik er imidlertid klar i sin anbefaling når det kommer til dating og alkohol.

 

– Jeg vil si at det er best å date uten alkohol. Det er god trening å prøve å takle situasjonen edru. Da er det mer fleksibelt også hvis du har trent på det før, og møter ei jente/gutt random på en butikk, på bussen, flyet, gata eller en konsert.

 

– Bare hopp i det!

Nettopp treningen som ligger i å ta steget ut og våge å be noen ut på date er noe Korsvik legger vekt på. Det kan tross alt være vanskelig å møte kjærligheten hvis man bare sitter hjemme på hybelen og blomstrer. Når du føler at det er på tide eller at kjemien sitter mellom dere, er det ifølge datingcoachen like greit å bare kjøre på.

 

Les også: Dette trikset gir deg jobb etter studiene

 

– Ikke nøl og utsett det. Da blir det bare skumlere. Bare hopp i det. Brist eller bære. Se på dette som trening. Jo mer du trener, desto mer selvsikker og bedre vil du føler deg, sier Korsvik.

 

Selv om de første datene dine kanskje ikke ender som du helst skulle ønske, er det lurt å opparbeide seg erfaring med å be noen på date og med selve datingen.

 

– Dater du en gang i skuddåret skjønner jeg godt hvis det betyr mye for deg. Men bli vant med å date mye, da er det større sjanse for at du mestrer det bra når du virkelig treffer en/ei du er gira på! avslutter Korsvik.

 

Les flere datingtips på dating-adventure.com

 

Se video: Bli den attraktive mannen jenter vil ha