(StudentTorget.no):
– Å føle sjalusi er helt normalt, sier Leif Edward Ottesen Kennair, evolusjonspsykolog og professor ved NTNU. Han har blant annet forsket på sjalusi, utroskap og tilgivelse.
Sjalusi er helt naturlig. For de aller fleste er dette en følelse du har kjent på mange ganger. Noen opplever sterke følelser av sjalusi og blir nesten grønne av sjalusi noen ganger.
Å være redd for å bli avvist eller forlatt er helt naturlig og kan trigge følelser av sjalusi. Vi har ulike grenser for hva vi mener er akseptabel oppførsel av en partner, og det skal forskjellige ting til for å trigge sjalusien vår. Dette bygger blant annet på tidligere erfaringer og situasjoner hvor du selv har blitt såret.
– Evolusjonært har vi forskjellige følelser som skal hjelpe oss å overleve og reprodusere. Sjalusifølelsen skal beskytte oss mot utroskap fra partner, motivere oss til å hindre at vi blir bedratt og konsekvensene av dette, sier Kennair.
Han forteller at det er mange forskjellige ting som kan trigge sjalusifølelsen.
– Noen blir trigget av andres atferd mot partneren, partnerens atferd mot andre, av at partneren er tilstede, av at partneren ikke er tilstede, og til og med av sin egen fantasi eller bekymring.
LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring
Kvinner blir mer sjalu
Kennair forteller at han skiller mellom to ulike typer utroskap: Emosjonell og seksuell utroskap. De forskjellige typene utroskap har ulik effekt på menn og kvinner.
– Det er forskjell på hva som utløser sjalusi hos menn og kvinner. Kvinner blir mer sjalu av at partneren knytter seg til en annen emosjonelt, forelsker seg og bruker tid med personen. Menn blir mest trigget av seksuell utroskap, sier han.
Ser man på det evolusjonære perspektivet, så kan sjalusifølelsen spores tilbake til trusler mot reproduksjonen. Kvinnen vet alltid vet hvem som er moren til babyen, mens faren ikke kan vite det samme. Emosjonell utroskap påvirker derfor kvinner mest, mens menn blir mest påvirket av seksuell utroskap.
Kennair forteller at kvinner kjenner sjalusi i større grad enn menn.
– Kvinner føler generelt mer på de fleste følelser, det er en grunnleggende kjønnsforskjell. Dette gjelder også følelser som grubling og bekymring, som igjen kan lede til sjalusi, forklarer han.
LES OGSÅ: Studentordboka
Sykelig sjalusi
Sykelig sjalusi kan forklares som en overdreven redsel for noe som kan skje i fremtiden. Det er en form for paranoia eller bekymring, ofte helt uten rot i virkeligheten, som kan ta helt overhånd for noen.
– Det er en liten gruppe som utvikler sjalusi i sykelig grad. Disse fantaserer hovedsakelig om hva som potensielt kan skje og blir overdrevet bekymret, ofte helt uten grunn, forteller Kennair.
– De fleste trenger mer trigging fra situasjoner, men enkelte danner seg vrangforestillinger. Dette kalles Othello syndrom.
Hvor går grensen mellom hva som er normalt og det som kan betegnes som å være «sykelig sjalu»?
– Innenfor klinisk psykologi sier vi at noe er et problem når praksis kommer i veien for funksjon. Hvor sjalu man blir kan avgjøres av hvor mye man har investert i forholdet, hvor lei seg man blir, hvor tilgivende man er, hvor uskyldene partneren er, med mer.
Vi liker å føle oss spesielle og unike. Får vi ikke oppmerksomheten vi ønsker kan følelser av sjalusi fort oppstå. Samtidig er det viktig å stole på hverandre, og ikke være overdrevent mistenksomme ovenfor kjæresten. Kennair forteller at det er grader av hva man tåler at partneren finner på med andre, og at man har ulike grenser for hva man kan tilgi.
– Noen ganger så skjønner man hvorfor andre er sjalue, andre ganger lurer man på hvorfor de ikke er mer sjalue eller hvorfor de er sjalue i det hele tatt. Vi har ulike steder å sette grensen for hva som er for mye, og det påvirkes av ulike settinger og konsekvenser.
LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det
Den problematiske sjalusien
Kennair forteller at det finnes atferd grunnet sjalusi som krysser grensene for hva som er normal og sosialt akseptert. Å overvåke eller kontrollere partneren din er ikke greit. Føler du behov for å lese tekstmeldinger, eller må vite hvor kjæresten befinner seg og hvem de er sammen med til enhver tid, har du gått for langt.
– Sjalusi blir et problem hvis det fører til tracking, stalking, at du går gjennom kjærestens sosiale medier eller krenker privatlivet til personen på noen annen måte, sier han.
– Er du fremdeles redd for at noe skal skje, uten at du har bevis for at noe har skjedd, så er det et problem.
Han forteller videre at sjalusi har blitt beskrevet som en legitim grunn for vold i litteratur og populærkultur, men at voldelig respons på sjalusi selvfølgelig ikke er greit.
– Det blir også et problem hvis sjalusi stadig vekk er tema i paret, og hvis man ikke klare å tilgi den andre. Sjalusi kan være ødeleggende for tillit, kjærlighet og et ønske om å være sammen. Oppleves det sterkt nok kan det føre til et ønske om å gå fra personen, sier han.
LES OGSÅ: De ulike prevensjonsmidlene – Fordeler og ulemper
Ikke prøv å unngå sjalusifølelsen
– Sjalusi er en sterk følelse som påvirker oss i ulike grader. Selvom det er en negativ følelse, så hadde den ikke eksistert om det ikke var en legitim grunn for følelsen. Vi må ha følelsen for å kompensere for problemene. Den er en beskyttelsesmekanisme mot utroskap, sier Kennair.
Kennair forteller at det ikke er et mål å prøve og unngå sjalusifølelsen.
– Sjalusi er vanskelig å unngå. Den eneste måten vi kan unngå sjalusi helt er ved å ikke elske noen, eller å ha full kontroll på partneren og sørge for at ingen andre kan bli interessert, sier han.
– Det er viktig å ikke unngå negative følelser. Vi skal føle sorg/glede, redsel/trygghet og sjalusi/tillit.
Det kan være greit å snakke om hvor grensene våre går for hva vi ser på som akseptabel oppførsel av kjæresten. Hva er du komfortabel med at han eller hun gjør når du ikke er tilstede? Noen situasjoner kan virke ekstra truende og da er det viktig å snakke om hva som skal skje. Skal kjæresten på guttetur på fjellet og afterski, med mye alkohol og festglade folk fra hele landet? Eller skal han jobbe sammen med eksen på et prosjekt på skolen? Snakk om det som skal skje, fortell hvordan du føler deg og hva du ikke er komfortabel med at skjer.
Kennair forteller at det kan være fint å spørre seg selv om det man føler er rimelig eller ikke.
– Er det noe som plager deg, kan du ta det opp med partneren. Fungerer ikke det kan det å gjøre det slutt være en mulighet. Er det ikke rimelige plager, så kan du få psykisk behandling, sier han.
LES OGSÅ: Oppskrift på en perfekt valentinsdag
Sjalusi er helt normalt
Kennair forteller at enkelte blir veldig sjalue, og at andre er veldig naive, opplever utroskap og ender opp med å bli mer sjalue etter hendelsen.
– Det er viktig å ha et normalperspektiv på følelsen. Det er greit å være sjalu. Hvis du for eksempel har en kjæreste som tafser på andre på fest, så sier du fra til kjæresten. Du prøver ikke å unngå følelsen.
– Føler du sjalusi på grunn av fantasier og usikkerhet, da er problemet ditt. Da er det viktig at man klarer å roe seg ned og skjønne at dette er galt. Det er også kanskje et behov for å snakke med noen om det, avslutter han.