(StudentTorget.no): 

 

Mange av oss vil oppleve både brudd og kjærlighetssorg i løpet av livet. Kjærlighetssorg kan gjøre utrolig vondt, så hvordan kommer du deg egentlig over sorgen? Hva må til for at du skal føle deg glad igjen? Ekspertene gir her sine beste tips til deg som har slått opp med kjæresten din. 

 

– At tiden leger alle sår er en sannhet med modifikasjoner, men når det kommer til kjærlighetssorg er heldigvis dette veldig sant, selv om det absolutt ikke føles sånn mens det står på, forteller psykolog Ivar W. Goksøyr ved Psykologvirke.

 

Psykologen forteller at det er naturlig at de fleste forhold ryker på et tidspunkt. Mennesker er under konstant utvikling, spesielt i de første delene av livet. Det å finne en som er på samme bølgelengde som deg kan derfor være utfordrende.

 

– At to mennesker skal klare å holde sammen gjennom hele livet er langtfra gitt eller ønskelig.

 

Han legger til at de fleste brudd skjer av helt naturlige årsaker.

 

– Hvem har sagt at det mest utviklende eller beste er å forbli sammen med den første vi møter? Det viktigste, kan man si, er å være den siste, sier han.

 

LES OGSÅ: Dating apper? Ellers takk.

 

Varierte reaksjoner etter brudd

Goksøyr forteller at reaksjoner etter et brudd kan variere fra person til person, avhengig av en rekke faktorer. Hvor smertefull kjærlighetssorgen oppleves, avhenger av parets historie og varigheten på forholdet, mener psykologen.

 

– Det er veldig vanskelig å predikere, og man bør kanskje være forsiktig med å forvente eller anta bestemte reaksjoner etter et brudd. Når selve bruddet kommer kan det bære preg av alt fra lettelse og frihetsfølelse, til dyp ulykkelighet.

 

Psykologene Kjersti Grotmol og Elisabeth Gislerud ved Bekkestuapsykologen, forteller at følelser hos partene i et forhold kan endres underveis i forholdet.

 

– Man oppdager at man er forskjellige, no som gjør det vanskelig å være sammen, at man krangler mye eller på andre måter ikke føler at det gir en like mye som før å være sammen, forteller de.

 

LES OGSÅ: Slik blir du god til å sjekke opp medstudentene dine

 

De typiske reaksjonene etter et brudd

Psykologene forteller at reaksjonene etter et brudd kan variere fra person til person. Fortvilelse, sinne og tapsfølelser er de mest vanlige reaksjonene i begynnelsen av bruddet.

 

– Men disse følelsene vil bli svakere med tiden, legger de til.

 

– Det er typisk at reaksjonene går litt i bølger. Dersom man ikke forsøker å overse følelsene rundt bruddet, men lar de bli værende litt, vil man ofte komme seg lettere videre.

 

Videre forteller psykologene at avvisning kan være noe av det vondeste mennesker kan oppleve.

 

– Vi er sosiale vesener, så det å miste en viktig person er per definisjon umulig å ta lett på. Selv om man er den som bryter ut av forholdet, kan man sørge over tapet av det som var av samhørighet.

 

Her er psykologenes tips hvordan man kan komme seg over kjærlighetssorgen:

  • Hold på strukturen i livet ditt. Gå på jobb, skole og trening. 
  • Tillatt tid for deg selv, men ikke isoler deg, selv om det kan føles som det er det du aller helst vil gjøre.
  • Del følelsene dine med nære venner/familie.
  • Tillat deg selv å føle som du gjør, det forlenger bare smerten å skyve unna følelsene.
  • Det er viktig å gjøre ting selv om du ikke nødvendigvis har lyst til det i utgangspunktet. Gjør ting som du vet har pleid å gjøre deg godt.
  • Begrens triggere. Ofte tar man seg selv i å stalke eksen på sosiale medier, fordi nysgjerrigheten tar av, men psykologens tips er at du bør vurdere om du skal fortsette å følge eksen på sosiale medier for å unngå dette.  
  • Tenk deg godt om før du går inn i et nytt forhold dersom det er rett i etterkant av et brudd, iallfall om du ønsker at det nye forholdet skal vare.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet