Nytes studentlivets gleder til fulle best som singel, eller lykkelig parret med en medstudent?

- Så lenge man støtter hverandre og forstår at det til tider er mye arbeid, synes jeg det bare er hyggelig med en kjæreste i studietiden.

25 år gamle Kari Rasmussen hadde absolutt ingen planer om å gå inn i et forhold da hun møtte mannen i sitt liv.

-  Da jeg møtte Morten var jeg på et sted i livet der jeg ikke trodde på forhold, og jeg skulle i hvert fall ikke ha en kjæreste. Dette snudde seg fort da ting sa «pang» mellom oss.

Ingen forpliktelser

 Antall single og i forhold

Tall på singel og parforhold per 1.1.2010:

1 av 5 nordmenn bor alene. Det er vanligere å bo alene i byer og sentrale strøk, omtrent halvparten i Oslo lever utenfor parforhold. 27 prosent menn og 17 prosent kvinner.

I mindre sentrale strøk bor to av ti menn i aldersgruppen 20-59 år alene, mens det samme gjelder kun én av ti kvinner.

I Norge er 3, 7 millioner mennesker fylt 18 år, og av disse lever 59 prosent i et parforhold. I Oslo lever for øvrig rundt halvparten utenfor parhold.

Det er flest par i kystfylkene fra Østfold til Møre og Romsdal.

Kilde: SSB

 

Utallige studenter har annonsert høyt på byen en lørdagskveld at singellivet er toppen, og like mange har søndag ettermiddag etterlyst en varm armkrok.

- Fordelen med å være singel i studietiden er jo at man kan gjøre det man ønsker uten å risikere å såre partneren. Man har ingen forpliktelser. Men det å være i et forhold gir en spesiell form for intimitet, både fysisk og psykisk. Er man singel kan det føles tomt å ikke ha den psykiske delen av et forhold, fordi man kan gå glipp av vennskapsrelasjonen som oppstår mellom et par.

Samlivsekspert Bente Træen mener at vekslingen mellom å like friheten singellivet gir og savnet etter nærhet er et resultat av en viss forpliktelsesangst. Hun tenker allikevel at studietiden er den beste tiden å være singel på.

- Når man er student og i det aldersjiktet, kan  man si at man har en «pool» av potensielle partnere å velge fra. Man har et stort utvalg samlet på ett brett, man kan flørte og utforske seksualiteten sin med hvis man ønsker det. Etter studiene kommer man i en fase hvor det blir vanskeligere å finne partnere, fordi folk er på forskjellige stadier i livet.

LES OGSÅ: HER ER SJEKKETRIKSENE SOM FUNKER 

 

- Blir glad i seg selv 

En som synes å sette pris på kjærligheten og det den har å tilby, er Sven Fernandes (32). Han er for tiden aktuell som feriegjest i programmet «Charterfeber», der han sammen med sin gode venn Magnus har dratt til øya Kos for å sjekke jenter etter alle kunstens regler.

- Som singel lærer man å bli glad i seg selv, og gjør seg mer uavhengig. Man kan flørte mer, bli kjent med spennende mennesker og ha det gøy uten fare for å såre noen andre.

Fernandes er selv singel, og mener den største fordelen med nettopp dette er at man kan utforske sine egne tanker om hvilken type mennesker man blir tiltrukket av, kontra hvilken type mennesker man faktisk er praktisk kompatible å komme overens med. Alt uten å forplikte seg til noen.

- Er man i et  forhold, er man forpliktet til å tenke, reagere, avgjøre, og planlegge for dere begge, og være tilpasningsdyktig. Som singel har man stor grad har kun seg selv å tenke på, som jo kan være greit i de fasene av livet hvor andre faktorer krever mye energi.

LES OGSÅ: NÅR FØLELSENE TAR OVERHÅND

 

Best å være singel?

Studietiden en periode med mye fokus på relasjoner og kjærlighet enten man er singel eller i et forhold. Og Træen kan fortelle at samfunnet har endret seg med folks behov.

- Det er enklere å være singel i dag enn for 50 år siden. Det å være vellykket er ikke i dag synonymt med å ha en familie. Det har blitt mer akseptert at det finnes alternative måter å være sammen på – og at det å være singel er en type status. Det blir sett på som et aktivt valg, man er ikke «halv» bare fordi man er singel.

Som samlivsekpert Træen tror også Sven at det er best å være singel i studietiden.

- Generelt sett tror jeg det er best å være singel i studietiden, fordi det er en tid med mange valg som skal tas, opplevelser som skal gjennomføres, og nye bekjente som er verdt å bli kjent med.

Sjekkekongen mener allikevel ikke at det er noe i veien for å ha fast følge i studiehverdagen.

- Om man er lykkelig i et forhold, og hjertet sier at dette er noe bra, så er det ingenting som er bedre enn å utvikle og utforske hva det forholdet kan gi av lykke og fremtid. Det uavhengig av hvor man står i karrierestigen.

Etablerte Rasmussen tror at det hele kommer an på hva man vil ha ut av studietiden sin.

- Jeg tror for eksempel ikke at jeg hadde klart å ha kjæreste dersom jeg hele tiden skulle gått med dårlig samvittighet på grunn av studiene. Men for meg er det godt å ha en som tar litt vare på meg når dagene er ekstra slitsomme. I tillegg er det veldig godt med en god nakkemassasje etter en hard innlevering eller eksamen.