(StudentTorget.no):

De fleste har vært der. Knust hjerte, selvbildet i grøftekanten og ønsket om at sjelevennen din (trodde du) skal se deg – og bare deg – igjen. Men han eller hun er blitt komplett uinteressert i sjarmerende, lille deg, og du står uforstående tilbake.

Å bli dumpa kan lett føre til et alvorlig forstyrret og ødelagt selvbilde. Hvordan skal man takle livet når din utkårede ikke lenger vil ha deg? Kanskje du finner noen gode tips her?
 
 

Den vanskelige selvfølelsen

 
Selvfølelse handler om hvordan man ser på sin egen verdi som person. Helt fra en er liten bygges selvfølelsen ens ved at foreldrene og nære ser deg og godtar deg som den du er. Slik er det også når man får seg en kjæreste man er glad i og som gjengjelder disse følelsene; selvfølelsen din blir superbra! Og motsatt, dessverre; når du blir ditcha er det ikke lett å digge seg selv like mye som vanlig– selv om det kanskje er nettopp da du trenger din egen støtte mest!
 
 

Bli en selvdigger

 
Ved kjærlighetssorg er altså det første du må gjøre å ta tak i selvfølelsen din! Gjør det du kan for å bygge den opp igjen!
 
Vær sammen med venner som liker deg og som gir deg bekreftelse på at du er bra akkurat som du er!
 
Kom deg ut og gjør hyggelige ting! For det første synker bare selvfølelsen enda mer dersom du legger deg ned under dyna i mange uker og bare synes synd på deg selv. Da kommer du bare til å fordømme deg selv enda mer fordi du bare ligger der og ikke gjør noe fornuftig. For det andre er det godt å ha noe hyggelig å avspore tankene dine med slik at det går fortere å komme over ham eller henne.
 
Begynn å trene! Sannsynligvis har du mye sinne i deg i tillegg til all tristheten over et brudd, og da kan trening være en genial måte å få ut litt frustrasjon. Løp, jogg, svett, hør på bra musikk, og vær sinna! Det har du full rett til, og du kommer til å få et treningskick av dimensjoner. Dette alternativet har flere heldige bivirkninger; ved å trene utløser du endorfiner i hjernen og dermed kommer du til å føle deg i mye bedre humør. Dessuten får du skikkelig digg kropp..
 
 

”Det er ikke meg, det er deg”

 
Nekt å godta at det er deg det er noe galt med! Gjør det du kan for å overbevise deg selv om at det ikke er deg det er noe galt med. Det er henne. Eller ham. Èn måte å gjøre det på, er å skrive en liste over negative sider ved eksen din. Det burde ikke være så vanskelig. Begynn med: ”Hun er ikke hypp på meg lenger.” Finnes det egentlig noen mer negativ egenskap ved en person du liker enn dette? Er personen du liker så dum at hun/han ikke ser hvor bra du er, så kan vel hun/han ikke være særlig mye verdt å bruke tiden på?
 
Forsøk å se rasjonelt på saken. Følelser kan faktisk snu - selv i medvind! Det har ikke noe med deg å gjøre, eller din utkårede for den saks skyld – det er bare slik vi mennesker fungerer.
 
 

Behold stoltheten!

 
Selv om det er vanskelig å godta at hun eller han ikke er interessert, så kan du ikke gjøre annet enn å godta det. Du gjør bare vondt verre dersom du prøver å tvinge noen til å få følelser for deg igjen, for eksempel ved å ringe i tide og utide og sende haugevis av desperate meldinger på fylla. Dette har ALDRI hjulpet noen! Dessuten hjelper det ikke en allerede raknende selvfølelse å krype slik. Derfor; ta vare på stoltheten og selvrespekten din! Hvis du ikke har respekt for deg selv, kommer ingen andre – ikke minst den du er forelska i – til å ha det heller.
 
Er det vanskelig å holde seg unna allikevel? Slett nummeret hans/hennes og gjør ellers det du kan for å holde deg unna! Å møte den du har følelser for igjen, for eksempel mens han eller hun har tunga si ned i gapet på en annen, bør du bare forsøke å skåne deg selv for. Beskytt deg selv fra å bli skuffet gang på gang.
 
 

Bearbeidelse

 
Det er lov å være lei seg. Selvsagt. Og det er naturlig å være lei seg og deppe en stund. Klag til vennene dine, finn deg en skulder å gråte på. Er de gode venner, tåler de det en stund. Men samtidig; det er viktig å ikke grave seg ned i tristheten. Da blir det bare vanskeligere og vanskeligere å komme opp igjen!
Føles det helt feil å løpe ut av døra og møte en haug med folk, så ta det gradvis. Møt noen få gode venner, eller bare se en film så får du distrahert hodet ditt litt. Hør på digg musikk, slapp av og tillatt deg selv å være trist en stund. Men prøv å tenke at verden er ikke over bare fordi en eller annen idiot ikke skjønner hvor bra du er, og trøst deg med at du kommer til å møte mange flere idioter som ikke skjønner det...!
 
Til slutt: mange som nettopp har blitt ditcha løpet ut for å finne seg en ny fortere enn svint. Muligens en god idé for å distansere seg fra den man egentlig er ulykkelig forelsket i. Mange mener at den såkalte ”rebounden” funker kjempefint, andre ikke. Det beste rådet er kanskje å kjenne på deg selv når du er klar for å møte en ny?
 
Husk at det er du som må ta tak for å komme videre etter at noen har tråkket på selvfølelsen din og knust hjertet ditt! Og hvem vet? Neste gang er det kanskje du som er hjerteknuseren! 
 

LES OGSÅ: Kan sjekking læres?