Når man etablerer et samboerforhold kan det være ubehagelig å opprette en kontrakt som regulerer hva som skjer ved et eventuelt brudd eller dødsfall.

Hele 85 prosent av alle samboere i Norge mangler samboeravtale. Dersom brudd eller bortgang skulle skje kan det oppstå en rekke problemer dersom man ikke har de økonomiske forholdene avklart på forhånd.

- Det er særlig med tanke på brudd det lønner seg å skrive samboerkontrakt. Man har ofte uklar oppfatning av hvem som eier hva og hva som er rettferdig. Om man diskauterer det mens man bor sammen og er venner er sjansen mye større for at man finner en løsning begge parter synes er rimelig, forklarer advokat Elisabeth Lein.

 

LES OGSÅ: Er det billigst å eie eller leie bolig?

 

Kvinner taper mest uten kontrakt

Lein forteller at kvinner stortsett blir taperne dersom man ikke skriver kontrakt. Særlig dersom paret har felles barn.

 DERSOM DERE IKKE HAR KONTRAKT:

Ved samlivsbrudd:

 Står boligen på din samboers navn, kan du bli sittende igjen uten noe.
 Samboere har ikke krav på kompensasjon for å ha betalt felles utgifter.
 Kan det bli store uenigheter om hvem som eier hva. Større eiendeler bør også føres inn i samboerkontrakten.


Hvis den ene dør:

 Du har ikke rett til halvparten av verdiene som er opparbeidet i løpet av samlivet.


 Du får ikke arv fra din samlivspartner. Selv ikke med felles barn.


 Du får ikke sitte i uskifte. Samboere har ikke samme mulighet som en gjenlevende ektefelle som kan bli boende i huset med hele arven etter avdøde. 
Har samboeren din barn fra før, arver de alt. 
Hvis samboeren din hverken har barn med deg eller andre, arver hans/hennes foreldre alt. 
Samboere får ikke etterlattepensjon slik som ektefeller får.- Om mor er hjemme i fødselspermisjon har hun kanskje lavere inntekt enn far. Man bør derfor avtale hvilke konsekvenser det får ved et eventuelt brudd. Om han kjøper mye mens hun er hjemme i permisjon er det ikke rettferdig at han beholder alt ved et brudd, sier hun.

Det samme gjelder dersom en part har betalt for mat, klær og husleie mens den andre har betalt ned på boliglån. Da får ikke den som har betalt de løpende utgiftene en krone igjen for det som har blitt betalt dersom paret ikke har samboeravtale som sier noe om dette.

 

Juridisk sikkerhet

Det er viktig for ugifte å skrive samboeravtale slik at man er sikret juridisk. Det er kun gjennom en samlivsavtale at samboerpar er juridisk likestilte som gifte. Uten avtale er grunnregelen at hver part eier sine ting i eneeie.
Heller ikke arveregler er de samme for samboere som for gifte. Dersom en part dør, har ikke den andre automatisk krav på halvparten av verdiene som er opparbeidet i felleskap. Hvis samboeren ikke har barn eller samboerkontrakt arver foreldrene til avdøde alt.

 

IKKE KONTRAKT: Mari Svensson og samboeren Stian Mørch Aaen er to av de 85 prosentene norske samboere som ikke har noen kontrakt seg imellom


En samboeravtale er bindende når den er undertegnet av begge parter. Den trenger ikke å tinglyses, og krever ikke vitner. Samboere med felles leilighet eller barn bør også vurdere å skrive et gjensidig testament.

 

Tiltak å få det gjort

Mari Svensson og samboeren Stian Mørch Aaen er to av de 85 prosentene norske samboere som ikke har noen kontrakt seg imellom. De to har vært samboere siden 2005 og kjøpte i fjor et rekkehus i Asker som de bor i med sine to små barn.

- Vi har snakket om det flere ganger, vi vet jo at det er fornuftig. Men samtidig så håper man jo alltid at det er noe man ikke kommer til å ha bruk for, akkurat som forsikring, sier Svensson.

Hun er ikke selv helt sikker på hvorfor de ikke har skrevet kontrakt.

- Det er vel fordi vi ikke har fått ut fingern, tror jeg. Jeg vet jo at det ikke er så veldig tiltak å få det gjort, men det har vel forsvunnet i en travel hverdag. Akkurat som at vi ikke har fått lagt ferdig listene på kjøkkenet enda, åtte måneder etter at resten av kjøkkenet var ferdig, sier hun.


Siden paret nå er forlovet tror hun ikke de kommer til å skrive noen kontrakt før det blir snakk om en ektepakt.

 

LES OGSÅ: Slik kommer du deg inn på boligmarkedet
 

Saken er hentet fra arkivet for nye lesere.

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: