(StudentTorget.no):

Tim Ferriss, forfatteren av bestselgeren 4-Hour Workweek, har undervist i leseteknikk ved Princeton University, og utførte et tre-timers kognitivt eksperiment hvor testpersonene i gjennomsnitt økte lesehastigheten med 386 prosent. Her er oppskriften.

 

Forberedelsen

Først må du måle din nåværende lesehastighet. Du trenger en bok som kan ligge flatt når den er åpen, en penn, og en stoppeklokke med alarm/eggetimer. Du måler hastigheten enkelt ved å:

1) Telle antall ord fordelt på fem linjer.

2) Dele det på fem for å finne gjennomsnittet av ord per linje.

3) Deretter gange det tallet med antall linjer per side. 

Sett et merke der du begynner, sett timeren på ett minutt, og les i normalt tempo. Etter minuttet er over, setter du et nytt merke, og teller antall ord du har lest. Nå kjenner du din nåværende lesehastighet målt i ord per minutt.  

 

 

Øvelsene

Vi tar for oss to teknikker her; sporing og takt, og synsutvidelse. 

Sporing og takt er viktig for å unngå at øynene hopper tilbake til tidligere ord, og for at du skal tvinge hjernen og øynene til å lese fortere enn du tror at du kan. Til sporing og for å holde takten kan du bruke en penn, med kork på, og føre tuppen horisontalt fra venstre til høyre under linjene. Øv ved å bruke maksimalt ett sekund per linje, og ikke bry deg om at du ikke får med deg innholdet. Plukk opp det du kan. Les deretter i tre sammenhengende minutter, men bruk nå kun et halvt sekund per linje. Det gjør ikke noe om du ikke får med deg noe av innholdet, dette er kun for å trene synsrefleksene dine.

Den andre teknikken, synsutvidelse, er for å optimalisere sidesynet for lesing. Det som holder oss tilbake her, er at vi fokuserer på ord helt ut til margen, og sløser dermed bort sidesynet på tomme, ordløse marger. Her er nøkkelen å fokusere på det tredje ordet, og hoppe over de to siste ordene på hver linje. Sidesynet registrerer nemlig de første ordene. Øv på dette i kombinasjon med «sporingspennen», og bruk maksimalt ett sekund per linje. Prøv deretter å doble farten igjen og les i tre sammenhengende minutter. 


 

Resultatene

Til slutt måler du lesehastigheten din igjen ved å markere et sted der du vil begynne å lese, sette stoppeklokka på ett minutt igjen, og lese så fort du kan med forståelse av teksten. Gjennomfør prosessen flere ganger, og du vil raskt se resultater. Når du mestrer denne teknikken, vil du kunne lese gjennom pensum to ganger, og fremdeles ha tid til å gjøre andre ting.

Les mer om denne teknikken på www.fourhourworkweek.com